Nagy kihívás előtt Novota János

By
Updated: marec 19, 2023

A szlovák labdarúgó válogatott kapusedzője lett Novota János, aki legutóbb klubszinten a KFC Komárom csapatánál dolgozott. A 39 éves tréner az elmúlt öt évet edzőként töltötte, most pedig már olaszul is tanul a könnyebb kommunikáció miatt. 

Legutóbb 2017 szeptemberében ült a válogatott kispadján Novota János, akkor viszont még mint harmadik számú kapus szerepelt a nemzeti csapatban. Decemberben lejátszotta utolsó bajnoki mérkőzését a Debrecen mezében, végül egészségügyi problémák miatt volt kénytelen felhagyni a profi futballal. Pályafutása kényszerű befejezése nagy változást hozott az életében.

„A játékosok gyakran későbbre teszik a pályafutásuk végét, ugyanis egy ilyen döntés meghozatala nagyon nehéz. Nálam ez másképp volt. Befejezni a pályafutást egészségügyi problémák miatt, könnyebb, mert nincs más lehetőség. Nagyon sokat segített, hogy elkezdtem az edzői munkát. Több iskolázást is végeztem Alexander Vencel és Miroslav Hýll vezetésével. Megszereztem a kellő tudást, de a legtöbbet a gyakorlat alatt lehet tanulni. Öt éve vagyok kapusedző, ez idő alatt sok tapasztalatot szereztem. Először a DAC ifjúságában kezdtem dolgozni, majd a női válogatott kapusedzője lettem, ahol két és fél évet töltöttem. Ez után Mosonmagyaróváron dolgoztam, majd Komáromba kerültem. 2022 őszén az U19-es válogatottnál is lehetőséget kaptam, most pedig jött a legnagyobb kihívás, a felnőtt válogatott.“ – nyilatkozta a szlovák Šport napilapnak Novota János. 

Számára nem újkeletű a munka a válogatottnál, ugyanis korábban beugróként már dolgozott a felnőtt csapatnál. Most pedig már az olasz nyelvet is kezdi elsajátítani, hogy könnyebben tudjon kommunikálni a szakmai stáb tagjaival. „Először a decemberi összetartásra kértek fel, ugyanis Matúš Kozáčik nem tudott eljönni a klubjában betöltött feladatai miatt. Felkeresett a szövetség titkára, Peter Palenčík, és megkérdezte, el tudnék-e menni. A márciusi összetartás előtt ismét megkerestek, és a titkár felvázolta a lehetőséget a további folytatásra. Nagy tisztelettel vártam a decemberi összetartást, ugyanis nem tudtam, mire számíthatok. A szakmai stáb nagy részét olaszok alkotják, és gondolkodtam, mennyire fogja befolyásolni a közös munkát a nyelvi akadály, de Pavol Farkaš tolmácsolásával nagyon segítőkész volt. Nem szeretnék csak rá támaszkodni, ezért elkezdtem olaszul tanulni. Decemberben remek volt a közös munka, Francesco Calzona szövetségi kapitány a szakmai stáb tagjait partnerként kezeli. Kikéri a véleményünket és érdeklődik a részletes munka iránt. A decemberi összetartás után pozitív érzéseim voltak. Így kellene működnie egy modern edzői stábnak.“ – zárta Novota János.

A szlovák válogatott A 2024-es Európa-bajnoki selejtezők során március 23-án Nagyszombatban Luxemburg csapatát fogadja, majd március 26-án Pozsonyban Bosznia-Hercegovina ellen lép pályára.

Fotó: Roman Ferstl/SFZ

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.