Bombameglepetés az Eb-n, Szlovákia legyőzte Belgiumot!

By
Updated: jún 17, 2024

Fantasztikusan mutatkozott be Szlovákia az Európa-bajnokságon, az első csoportmeccsén 1:0-ra legyőzte Belgiumot.

Az éjjelei eső után a délelőtt folyamán előjött a nap és Frankfurtban egész nap kellemes idő volt. A szlovák szurkolók otthon nem nagyon látogatják a nemzeti csapat meccseit, de a Rajna-menti város utcáin optikailag többen voltak, mint a belgák.

A stadionba érve aztán megtöltötték a szektorukat és remekül szurkoltak. A belga tábor is odatette magát, de ők csak a 7. percig voltak hangosak. Miután Romelu Lukaku kihagyott két helyzetet, illetve Martin Dúbravka remekül hárított, egy szép támadás végén pedig Ivan Schranz megszerezte a szlovákoknak a vezetést.

Ezután ugyan a belgák igyekeztek gyorsan válaszolni, de nem ment nekik a játék. Dúbravka óriási hibája után kiegyenlíthettek is volna, de Leandro Trossard nem találta el az üres kaput.

Mentek, mentek előre a vörös-ördögök, azonban nem találták az ellenszert a jól záró szlovák védelemmel szemben. Néha már füttyszó is felhangzott a belga táborból. A 40. percben növelhette volna a vezetését a szlovák válogatott, Lukáš Haraslín remekül csavart lövését Koen Castellas bravúrral hárította.

Amint várható volt, a második félidő első percétől óriási volt a belgák nyomása. Lulkaku lövését Dúbravka megfogta, majd az AS Roma csatára gólt szerzet, de a VAR-vizsgálat után visszavonták a találatot. A 63. percben Johan Bakayoko lövése után már Dúbravka is verve volt, de a gólvonalról Dávid Hancko bravúrosan hárított. A szlovákok igyekeztek lassítani a játékot, megfékezni a belga rohamokat.

Nem álltak be védekezni, igyekeztek elől tartani a labdát. A 88. percben Lois Openda remekül futott el a jobb oldalon, s beadását Lukaku vágta a kapuba. Egy perces VAR-ozás után a játékvezető ismét érvénytelenítette a gólt, Openda kezezése miatt. A török játékvezető Umut Meier nem Belgiumban fogja tölteni a szabadságát. A szlovákok pedig okos játékkal kihúzták a vezetést. Bombameglepetésre, nem érdemtelenül, legyőzték Belgiumot!

Európa-bajnokság, 1, forduló, E csoport:
Szlovákia-Belgium 1:0 (1:0)
Frankfurt, jv.: Meler (török)
gólszerző: Schranz (7.)
sárga lap: Schranz (41.), illetve Mangala (30.), Tielemans (76.), Lukebakio (85.)
Szlovákia: Dubravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (Obert, 94.) – Schranz (Ďuriš, 81.), Boženík (Strelec, 70.), Haraslín (Suslov, 70.)
Belgium: Casteels – Castagne, Debast, Faes, Carrasco (Lukebakio, 84.) – Mangala (Bakayoko, 58.), Onana – Trossard (Tielemans, 75.), De Bruyne, Doku (Openda, 84.) – Lukaku

Duducz Tibor, Frankfurt

Fotó: Harriet Lander – UEFA/UEFA via Getty Images