Második helyen zárt az V. Burger King Ultrabalaton futóversenyen a bősi Képesi Attila

By
Updated: október 15, 2023

Újabb remek eredményt ért el a bősi futóklub tagja, Képesi Attila, aki az elmúlt hétvégén az V. Burger King Ultrabalaton TRAIL versenyen a második helyen zárt. 

A bősi futó korábban már teljesítette a 115 kilométer hosszú távot, ezúttal viszont versenyen mérettette meg magát és ezüstéremmel térhetett haza. Az eseményről részletes beszámolót nyújtott számunkra.

„A legfrissebb versenyem az V. Burger King Ultrabalaton TRAIL egyéni versenyszáma, a 115 kilométer hosszú Hegyestű trail volt. Mivel már nyáron teljesítettem ezt az útvonalat és azzal az idei fő célomat elvégeztem, ezért ez alkalommal a könnyed futásra és a látvány befogadására összpontosítottam. Egy elég nyitott célidőt állítottam fel magamnak, vagyis azt, hogy 12 és 17 óra közötti idővel fejezzem be.
A 7 órás rajt már világosban ért minket és elindultunk egy hosszú körre. Hamar elkezdett felmelegedni az idő, ami egyre csak fokozódott a későbbiekben. Az első kilométereken még szépen egyben haladt a mezőny, de aztán egyre ritkult a futók száma körülöttem.
Hozzávetőlegesen tudtam mi fog várni rám, ezért ehhez mérten igazítottam a tempómat. Egy-egy szakaszon beszélgetésbe elegyedtem néhány futótárssal és így haladtunk. Már az elejétől fogva tartalékoltam a táv második felére, hogy maradjon elég erőm a könnyű részek megfutására, ne kényszerüljek a gyaloglásra olyankor is, amikor nem lenne feltétlenül szükséges. Délben már a meleg jelentette a legnagyobb akadályt, míg az emelkedők csupán időleges nehezítést róttak rám, addig az előbb említett tényező tartósan igyekezett visszafogni. Köveskálra, a 64. kilométerhez a vízkészletem kifogyása után érkeztem be és a feltöltekezés után ismét egy hosszú szakasz következett. Rengeteg víz elfogyott, ittam, locsoltam magam minden 5-10 percben, közben annyit futottam amennyit csak tudtam. Szentantalfán találkoztam a szüleimmel, így tőlük további hűtést és biztatást kaptam, majd tovább álltam.
Pár órával később, a naplemente elhozta a hűvösebb, kellemesebb futóidőt és a cél egyre közelebb került hozzám. Hidegkút után már a fejlámpa előkészítése, az órám feltöltése is esedékessé vált. Miután ‘megmásztam’ azt az egy nagy emelkedőt, ami ezen a szakaszon várt rám, jöhetett a futás, a megállás nélküli részben lejtőn, részben síkon történő futás Koloskáig. Az utolsó óra teljesítése már fejlámpával ment, de továbbra is azon voltam, hogy a futás-gyaloglás arány az előbbi felé billenjen. A veszprémfajszi frissítő utáni már csak a vége maradt, ahol a terv szerint mentem. Felsétáltam a Kálvária-hegyre, majd mindent bele, 5 kilométer volt előttem, nem volt miért megállni, akár egy percre sem. Amit tudtam beleadtam a végébe, nem mintha ezen múlt volna bármi is, csak tudtam, hogy még megy. Ilyenkor a fáradtságérzet elmúlik és minden leegyszerűsödik, csak be kell érni a célvonalig. Utána jön el a megérdemelt pihenő, semmivel sem előbb.


A családom már várt rám a célnál és este negyed nyolc körül velük együtt futottam le az utolsó métereket. Így történt, hogy összetettben a második helyen értem be az Ultrabalaton Trail leghosszabb távján.
Nagyszerűen éreztem magam a verseny során. Barátságos futók közt futhattam, a frissítő állomásoknál csupa segítőkész személyzettel találkoztam és a pálya jó száraz, sármentes állapotban volt. Ami még meglepett, hogy az erdős, mezős területeken mennyire sok túrázóval, sétálóval, szurkolóval lehetett találkozni. Még ha csak egy kicsit, de ez is hozzáadott a jókedv megtartásához.
Köszönök mindent a családomnak, a csapatomnak és a szervezőknek. Jó buli volt!“ – zárta részletes beszámolóját Képesi Attila.

Fotó: V. Burger King Ultrabalaton Trail

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.