A sportújságíró kongresszuson jártunk

By
Updated: máj 24, 2023

Május 22-23-án került megrendezésre Pécsen a Sportújságíró Kongresszus, melyet a Magyar Sportújságírók Szövetsége rendezett.

Az eseményről felvidéki tagokként mi sem hiányozhattunk, így Duducz Tibor kollégámmal közösen nekivágtunk Baranyának. A kétnapos kongresszus előestéjén a szövetség vezetősége és tagjai ellátogattak Eszékre és szemügyre vették az újonnan épülő futballstadiont.

A kongresszus nulladik programja volt Bodnár Zalán könyvbemutatója. A Nemzeti Sport riportere a Szerelem és halál Irapuatóban című regényében dolgozza fel az 1986-os világbajnokságon történt csúfos, 6:0-ás magyar vereséget a Szovjetunió válogatottja ellen. Az igazság viszont talán sosem derül ki.

A kongresszust hivatalosan Dr. Schmidt Átám, sportért felelős államtitkár nyitotta meg, majd különböző szakmai prezentációkat láthattunk. Ez után sor került a szövetség éves szakmai kitüntetéseinek átadására. Csak hogy néhányat említsek, Életműdíjat kapott Buzgó József, a Nemzeti Sport korábbi főszerkesztője, az év szakkommentátorának a számunkra is jól ismert Wéber Gábort választották, aki az M4 Sport csatornáján a Forma-1-es közvetítéseket vezeti.

A tisztújító közgyűlésen kerültek megválasztásra a szövetség tisztségviselői a következő négy évre. A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke továbbra is Szöllősi György lett, aki egyben a nemzetközi AIPS Europe alelnöke és a Nemzeti Sport főszerkesztője.

Az összmagyar bizottság, jobbról Duducz Tibor

Számunkra egy nagyon fontos bizottság létrehozásán döntött a szövetség. Megalakult az Összmagyar bizottság, melyet külhoni magyarok alkotnak, tagjai közé pedig Somorjáról Duducz Tibort választotta a közgyűlés.

A szakmai program végeztével a kongresszus résztvevőit a Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének dísztermében vacsorával vendégelték meg. Az eseményen részt vett Dr. Őri László, a vármegyei közgyűlés elnöke és Rátgéber László, a pécsi, a magyar és a nemzetközi kosárlabda legendás alakja.

Az ezüstérmet szerző határon túli sportújságírók focicsapata

A kongresszus második napja már a sportversenyekkel telt. A sportújságírók egymás között labdarúgásban, kosárlabdában, Teqballban és teniszben versenyeztek. Az eredményhirdetésre a legendás Rátgéber Akadémia sportcsarnokában került sor, ahol maga a névadó Rátgéber László adta át a díjakat.

A közgyűlés tagjainak a munka mellett jutott idő a szórakozásra is, ezen felül új és mélyebb barátságok köttettek. A remek szervezés során megmutatkozott, miért a Magyar Sportújságíró Szövetség az egyik legnagyobb és legkiválóbb szervezet az újságírás terén.

Fotók: MSÚSZ/Cseh Peter és Halmágyi Zsolt

https://www.facebook.com/events/828403835283370