Megvédte címét, harmadszor bajnok a Tampa Bay Lightning

By
Updated: júl 8, 2021

Megvédte bajnoki címét a Tampa Bay Lightning, miután az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) Stanley Kupa-döntőjének ötödik, szerda mérkőzésén 1-0-ra legyőzte vendégét, a Montreal Canadienst, és így 4-1-es összesítéssel megnyerte a párharcot. A rájátszás legértékesebb játékosának (Conn Smythe-trófea) a Tampa orosz kapusát, Andrej Vaszilevszkijt választották.

A Tampa 2004 és 2020 után harmadszor lett bajnok.

Döntő, 5. mérkőzés:
Tampa Bay Lightning-Montreal Canadiens 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
gól: Colton (34.)
A párharcot 4-1-es összesítéssel a Tampa nyerte.

A Tampa már két nappal korábban lezárhatta volna a párharcot Kanadában, azonban a Montreal Canadiens hősies küzdelemben hosszabbításban győzött. A finálék történetében egyszer, még 1942-ben, azaz 79 éve fordult elő, hogy a 3-0-ra vezető együttes nem tudta megnyerni a Stanley Kupát. Akkor a Toronto Maple Leafs innen fordítva diadalmaskodott a Detroit Red Wings ellen. Erre a bravúrra készült most a Canadiens is…
Nagy iramban kezdett a házigazda, ám hiába birtokolta többet a korongot, nem tudott betalálni a remeklő Carey Price-nak még emberelőnyben sem. A kanadaiak csak akkor tudtak kijönni a szorításból, amikor Jan Ruttát kiállították. Azonos létszámban ismét a Tampa irányított, Tyler Johson a felsőlécre bombázott. A túloldalon Vaszilevszkijnek botos kesztyűvel kellett védenie az egyik hátvéden megpattanó korongot.
A második harmadot a Montreal kezdte aktívabban, az orosz kapus gyors egymásutánban védett kétszer lábbal. Később a hazaiaknak sikerült úgy kivédekezniük egy emberhátrányt, hogy a Canadiens nem lőtt kapura.
A 34. percben megszerezte a vezetést a házigazda. David Savard jobbról remekül tálalt Ross Colton elé, aki a kapu előteréből nem hibázott.
A záró játékrészben ugyancsak védekezésre kényszerült a Tampa, Josh Anderson szólóból nem talált be, viszont nekicsúszott a kapuvasnak, így ápolni kellett. A végén kapusa helyett is mezőnyjátékost küldött a jégre a Montreal, de nem járt sikerrel, így a Tampa diadalmaskodott.
Érdekesség, hogy Pat Maroon sorozatban harmadik évben emelhette fel a Stanley Kupát: 2019-ben a St. Louis Blues, tavaly és most a Tampa játékosaként.
Az MVP-nek választott, 22 lövést védő Vaszilevszkijnek ez volt az ötödik kapott gól nélküli mérkőzése az idei playoffban, és sorozatban negyedszer nyert vele a csapat párharcot úgy, hogy az orosz hálóőr nullára hozta a sorozatokat lezáró összecsapásokat.
Így aztán a 24-szeres (rekord)bajnok Montreal Canadiens mindmáig az utolsó kanadai Stanley Kupa-győztes még 1993-ból.
Az NHL történetében a Lightning a kilencedik csapat, amely megvédte címét, ezt megelőzően a Pittsburgh Penguins 2017-ben vitte véghez ezt a bravúrt. A gárda a playoff első körében a Florida Pantherst 4-2-es, a következőben a Carolina Hurricanes 4-1-es összesítéssel ejtette ki, ugyanakkor a New York Islanders ellen úgy sikerült továbbjutnia, hogy az utolsó, hetedik felvonás 1-0-s végeredményt hozott egy emberhátrányos góllal.

Az elmúlt tíz kiírás győztese:
2021: Tampa Bay Lightning
2020: Tampa Bay Lightning
2019: St. Louis Blues
2018: Washington Capitals
2017: Pittsburgh Penguins
2016: Pittsburgh Penguins
2015: Chicago Blackhawks
2014: Los Angeles Kings
2013: Chicago Blackhawks
2012: Los Angeles Kings

Fotó: wfla.com

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.