Hét éve hunyt el Jules Bianchi Forma-1-es pilóta

By
Updated: júl 17, 2022

Hét éve, 2015. július 17-én hunyt el az egykori Forma-1-es pilóta, Jules Bianchi. 

A francia versenyző 2014. október 5-én a Japán Nagydíjon szenvedett balesetet, ami után 285 napig kómában volt. Bianchi a Japán Nagydíj hajrájában veszítette el uralmát Marussiája fölött az eső áztatta pályán egy vízátfolyásra hajtva, s miután a kavicságyba csúszott, nekiütközött egy darus kocsinak, amely éppen az egy körrel korábban ugyanott kicsúszó Adrian Sutil Sauberjét mentette. A francia a darus kocsi alá csúszott, beütötte a fejét, óriási erőhatás érte, s azonnal eszméletét vesztette. Utóbb kiderült, diffúz axonális sérülést szenvedett – az agyi sérülések egyik legsúlyosabbikát. Egy hónapig Japánban kezelték, aztán november elején hazaszállították Nizzába. Noha jelentős változást nem tapasztaltak állapotában, családja eleinte még bizakodó volt.

Bianchi 1989. augusztus 3-án született Nizzában. Ötévesen kezdett el gokartozni, családjában volt hagyománya a versenyzésnek, hiszen nagyapja, Mauro, valamint déd-nagybátja, Lucien is versenyző volt – utóbbi meg is nyerte a Le Mans-i 24 órást. 2007-ben került a formaautók világába, első idényében bajnok lett a Forma–Renault 2.0-s sorozatban, majd jött a 2009-es Forma–3-as bajnoki cím. 2010-ben a GP2 versenyzője lett, első évében a legjobb újonc volt, 2011-ben pedig bajnoki bronzérmes. Ekkor karolta fel őt a Ferrari, amely versenyzői akadémiájának tagjává választotta. Később a Force India tesztversenyzőjeként szerzett tapasztalatokat, miközben a Forma–Renault 3.5-ben versenyzett.

2013-ban mutatkozott be a Forma–1-ben a Marussia csapatával, 2014-ben szintén náluk versenyzett, s a Monacói Nagydíjon emlékezetes körülmények között szerezte meg az istálló fennállásának első pontjait. Az ottani kilencedik hely királykategóriás pályafutása csúcsát jelentette. Sokak szerint nagy jövő állt előtte, többször hírbe hozták a Ferrarival.

Bianchi Ayrton Senna 1994-es imolai tragédiája óta az első versenyző, aki a pályán, versenyzés közben szerzett sérülései miatt veszítette életét. Mindössze 25 esztendős volt.

Fotó: wikimedia

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.