Egy éve távozott el a háromszoros világbajnok Niki Lauda

By
Updated: máj 20, 2020

Egy éve, 2019. május 5-én távozott a Forma-1 világának egyik meghatározó alakja. Betegség miatt elhunyt a háromszoros világbajnok osztrák Niki Lauda. Veszteségét az egész motorsport-világ meggyászolta.

Niki Lauda Bécsben született, gazdag családban, és szülei helytelenítése ellenére autóversenyző lett.  Családjával annyira megromlott ezért a viszonya, hogy 1971-ben 30 ezer fontos banki hitelt vett fel, hogy a Formula-2-ben versenyezhessen.  Első Forma-1-es versenyén 1971-ben az Osztrák Nagydíjon indult, de feladni kényszerült a viadalt. Az első komoly áttörés 1974-ben érkezett, amikor folyamatosan jobban teljesített tapasztalt csapattársánál, Clay Regazzoninál, ezután pedig felfigyelt rá a Ferrari. Lauda az olasz istállónál mind autóversenyzői, mind pedig műszaki téren is nagy hasznára vált a csapatnak. Logikát és fegyelmet vitt az autók tervezésébe, önálló javaslatokat tett a fejlesztésekre és a tesztelésre, valamint nagyon ügyesen dolgozta ki a versenytaktikát. Az első ferraris versenyén a második helyen végzett, majd később megszerezte első győzelmét is. 1975-ben öt futamgyőzelem után világbajnoki címet szerzett, viszont egy évvel később a Forma-1 történetének egyik legsúlyosabb balesetét szenvedte el. 1976-ban a Nürburgringen már a verseny előtt súlyos biztonsági hiányosságokra hívta fel a figyelmet. A verseny második körében kicsúszott és a kocsija kigyulladt. Az ütközés közben elvesztette sisakját, ezért súlyos égési sérüléseket szenvedett, három versenytársának köszönhetően sikerült megmenekülnie.  A sok műtétnek köszönhetően csak három versenyt hagyott ki, visszatérve az idényt a második helyen zárta.

1977-ben ismét remekelt, világbajnoki címet szerzett, de megromlott a viszonya a Ferrari vezetőivel, így távoznia kellett. 1978-ban a Brabham istállóhoz igazolt, ahol ugyan futamgyőzelmeket szerzett, de nagy áttörést nem vitt véghez. Ezután két év szünet következett, és elkezdte megalapítani saját légitársaságát.  A Forma-1-be 1981-ben tért vissza, amikor a McLaren pilótája lett. 1984-ben újabb világbajnoki címet szerzett, ráadásul osztrákként megnyerte hazája nagydíját. Versenyzői pályafutását 1985-ben fejezte be, 171 futamon rajtolt és 25 győzelmet szerzett.  A Forma-1-től így sem szakadt el, először a Ferrari tanácsadója volt 1992-1997 között, majd megalapította saját Forma-1-es csapatát Jaguar néven. Közben légitársaságait, a Lauda Airt és a Nikit is irányította, de a cégek végül csődbe mentek.  Televíziós kommentátorként is dolgozott, 2012-ben a Mercedes csapat felügyelőbizottságának tagja lett. Korábban veseproblémákkal küszködött, feleségének köszönhetően új vesét is kapott, néhány hónappal ezelőtt pedig tüdőátültetésen esett át. Az egykori kiváló pilóta 70 évesen távozott.