Drive to Survive: Egy sorozat a Forma-1 szerelmeseinek!

By
Updated: apríl 4, 2021

Kívülről, szurkolóként nagyon nehéz, sőt, lehetetlen belelátni, mi folyik a Forma-1 sorozat hátterében. Szurkolóként csak annyit tapasztalunk, hogy csütörtökön megérkeznek a csapatok a helyszínre, pénteken edzenek, szombaton időmérő, majd vasárnap lezajlik a futam és mennek haza.

De mi zajlik valójában a színfalak mögött? Eddig ezt sosem lehetett tudni. Különböző cikkeket mindig is lehetett olvasni a Forma-1 világáról. Köszönhetően annak, hogy vannak magyar résztvevők is a csapatoknál, lehetett készíteni interjúkat, mint egy éve a Williams istállónál dolgozó technikussal, Jánvári Zsolttal, de egy interjú sem adja át azt a feszültséget, ami sokszor a helyszínen történik.

Az amerikai Netflix médiaszolgáltató és produkciós vállalat az online médiatartalmak egyik legnagyobb szolgáltatója, de saját filmeket és sorozatokat is gyárt. A sport témájában legutóbb a Chicago Bulls és Michael Jordan életével foglalkozó The Last Dance – Utolsó tánc című sorozata aratott sikert. A vállalat viszont nagy fába vágta fejszéjét, ugyanis elkészítette a Drive to survive – Harc a győzelemért című sorozatát, amely a Forma-1 világát mutatja be. Már három évad készült a sorozatból, melyek egyenként a 2018-as, 2019-es és a 2020-as évadot mutatja be. Nem csak kimondottan a versenyekre, hanem a pilótákra, a csapatokra, azok vezetőire is fókuszál. Ha egy ígéretes csapat nem a tervek szerint teljesít, ha a pilóták nem szereznek pontot, azt gondolnánk, rendben van, most így jött ki. De hogy mi játszódik a színfalak mögött, arról már fogalmunk sincs. Otthonról követve a Forma-1-et nem látunk olyan helyzeteket, amikor a csapatfőnök leszidja a két pilótáját, vagy amikor egy csapat ugyanazon pilótái a pályán és azon kívül is harcolnak egymással. Nem látjuk az érzelmeket, amikor a pilóta megtudja, nem vele folytatja a csapat a jövőben, illetve amikor egy szerelő hibájából romlik el egy autó.

A versenyzők, csapatvezetők „bemikrofonozva“ sokkal többet elárulnak, mint azt általában teszik, természetesen a teljes igazságot sosem mondják ki a kamerák előtt. A Netflix sorozata teljes képet mutat a Forma-1 világáról, amely nem mindig a pompáról és a csillogásról szól. Viszont a Forma-1 rajongóinak kötelező!

Fotó: Netflix

https://youtu.be/wtJPe1ksS6E