Vereséggel és Szalai Ádám búcsújával zárult a Nemzetek Ligája

By
Updated: september 26, 2022

A Nemzetek Liga A-divíziójának utolsó találkozóján Magyarország 2:0-ás vereséget szenvedett Olaszországtól. Marco Rossi csapata a csoportban második lett, míg Mancini tanítványai bejutottak a Nemzetek Ligájának négyesdöntőjébe. A budapesti találkozó azonban főleg Szalai Ádámról szólt. A Kapitány elbúcsúzott a nemzeti csapattól.

Már négy – öt órával a találkozó kezdete előtt benépesültek a kocsmák a Puskás Aréna környékén. Ahogy közeledett a hét óra, a közös szurkolói vonulás kezdete a stadionba, úgy forrósodott a hangulat. Előkerültek a petárdák, a görög tüzek, óriási volt már akkor a hangulat.

Közben az interneten még közvetlenül a találkozó előtt is nagyban ment a jegyüzérkedés. Voltak olyanok is, akik fél millió forintért ajánlották a bilétát az évtized meccsére. És ahogy megtudtuk, voltak olyan drukkerek akik 200 000 forintot is kifizettek egy kapu mögé szóló jegyért. Ma este szinte mindenki ott szeretett volna lenni a nagy meccsen. Ha 300 000-es lett volna a Puskás Aréna befogadóképessége, akkor is telt házat jelentett volna rendező.

Először a szentély akkor robbant fel, amikor háromnegyed órával a kezdő sípszó előtt kivonultak a magyar játékosok melegíteni. A szurkolok többször éltetté a mai találkozón a nemzeti csapattól búcsúzó Szalai Ádámot. Rossi mester csak egy helyen változtatott a pénteki kezdőcsapathoz képest, Gazdag helyett Nego kezdett.

A magyar nemzeti csapat új szerelésben lépett pályára. Az eredetileg a 2024-es Eb-selejtezőkre készített új, idegenbeli mezében lépett pályára a Rossi legénység, amely erősen retro hatású, a fehér alapszínen keresztbe a mellkason a magyar zászló színei húzódnak: alul zöld, középen fehér, felül piros csík.

A B-közép egy nagyon sokat mondó üzenetet feszített ki a szektora előtt. ,,Itt születtem s itt halok, mindörökké magyarok,” állt az ötvenméteres molinón. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke köszöntötte Szalai Ádámot. ,,Természetesen”, ekkor kapcsolódtak be a locsoló fejek.

Az olasz himnusz alatt az egész stadion felállva tapsolt, majd a 65 000 szurkoló teljes beadással énekelte a magyar himnuszt. Szalai Ádám pedig zokogott….

Egy – egy nagy lehetőséggel nyitott mindkét csapat, majd főleg küzdelem folyt a pályán. Míg a drukkereke a 27. percben felszólították az egész stadiont, hogy mindenki álljon fel, Nagy Ádám óriásit hibázott és Rasoadori megszerezte az olaszoknak a vezetést. Közvetlenül a szünet előtt Szalai Attila lábában volt az egyenlítés, de a Fenerbahce védője az ötösről mellé lőtt.

A második félidő óriási magyar helyzettel kezdődött. Előbb Styles, majd a kipattanó után Szalai Ádám próbálkozását fogta bravúrosan Donnarumma. A másik oldalon pedig az olaszok megszerezték a második góljukat. Majd jött ismét a PSG hálóőre, ezután Styles közeli fejesét hárította. Nemsokára Orbán közelről a kapu mellé teszi labdát, majd Styles lövése Bonucci fejéről a kapu fölé vágódott.

A 76. percben fél stadion sírt… Szalai Ádám elhagyta a pályát. A Kapitány! Szalai Ádám pályafutása során 86 fellépése volt a nemzeti színekben, ezzel az örökranglistán lehagyta Puskás Ferencet (85), beérte Grosics Gyulát, és feljött a hetedik helyre.

Szép volt fiúk és Szalai Ádám éltetésével búcsúzott a fantasztikus magyar nézősereg a nemzeti csapattal.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország-Olaszország 0-2 (0-1)
Puskás Aréna, 67 ezer néző, v.: Benoît Bastien (francia)
gólszerzők: Raspadori (27.), Dimarco (52.)
sárga lap: Szalai Á. (45.), illetve Acerbi (34.)
Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy (Styles, a szünetben), Schäfer, Kerkez (Gazdag, 57.) – Szoboszlai (Kleinheisler, 85.), Nego (Bolla, 75.) – Szalai Á. (Ádám, 75.)
Olaszország: Donnarumma – Acerbi (Bastoni, a szünetben), Bonucci, Tolói – Di Lorenzo (Mazzocchi, 90.), Barella, Jorginho (Pobega, 72.), Cristante, Dimarco – Raspadori (Scamacca, 72.), Gnonto (Gabbiadini, 65.)

Duducz Tibor, Budapest

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.

https://www.facebook.com/events/828403835283370