Szépe János: Az NBI már komolyabb szint!

By
Updated: február 28, 2020

2018 nyarán igazolt Zalaegerszegre a nádszegi Szépe János, aki egyre több lehetőséget kap az NBI-ben. A 23 éves játékos stabil tagja szeretne lenni a zalai gárdának, és hosszú távon megvetné a lábát az OTP Bank ligában. A csallóközi hátvédet az elmúlt hetek mérkőzéseiről kérdeztük. 

Hogy láttad a MOL Fehérvár elleni mérkőzést?

Bajnokesélyes csapat ellen léphettünk pályára, tudtuk, hogy nem vár ránk semmi könnyű a meccsen. Sajnos egy szöglet után korán vezetést szereztek, és a gól után is ők voltak a kezdeményezőbb csapat. Többet volt náluk a labda, nekünk a védekezésre kellett jobban koncentrálni. Többnyire a mezőnyben folyt a játék, két nagy védése volt az első félidőben a kapusunknak, közvetlen a félidő előtt viszont nekünk volt egy nagy lehetőségünk, de kimaradt. A második félidő legelején kiállítottak engem, tízen maradtunk, megkönnyítve így a Fehérvár dolgát, amely ki is használta ezt. A végén a becsület gól összejött, 11-ből betaláltunk. Szerettünk volna legalább pontot rabolni, de jobban játszottak a hazaiak, megérdemelten nyertek.

Mennyire érezted szigorúnak a kiállítást?

Nagyon szigorúnak éreztem, szerintem nem is szabálytalankodtam, Petryak ügyesen kihasználta a pozíció előnyét

Az elmúlt négy mérkőzésen kezdőként léptél pályára. Hogy érezted magad ezeken a mérkőzéseken?

Örülök nagyon, hogy lehetőséget kaptam, próbáltam minél jobban meghálálni a teljesítményemmel. Az első 90 percemen a Kisvárda ellen jobbhátvéd voltam, nem ez a posztom, de úgy éreztem megálltam a helyem. A többi találkozón belső védőt játszottam, sokkal otthonosabban éreztem magam ezeken a meccseken.

Nemrég edzőváltás történt a csapatban. Számodra ez mit jelentett?

A tavaszi rossz rajt után edzőváltás történt nálunk, Dobos Barna helyett Márton Gábor vette át a csapatot. Az új edző érkeztével a posztokon versenyhelyzet alakult ki a csapatnál, mindenki próbálja kihozni magából a maximumot, a heti edzésmunka alapján dől el, ki fog játszani a hétvégén.

Milyen érzés volt a Puskás Akadémia ellen, ha csak rövid idő alatt is, de bemutatkozni az NBI-ben?

Nagyon örültem, főleg, hogy győztes meccsen debütálhattam az Nb1-ben. Kicsit hihetetlen érzés volt, de azon leszek továbbra is, hogy minél több időt tölthessek a pályán.

Milyen különbségeket látsz az NBI és az NBII között?

Az NBI jóval komolyabb szintet képvisel, komolyabb játékosokkal. Fizikailag nem veszek észre nagy különbséget, meglátásom szerint a mentális felkészültségen és a technikai képzettségben vannak nagyobb különbségek. A hibákat sokkal könyörtelenebbül kihasználja az ellenfél.

Nagyon kiélezett a harc a bennmaradás érdekében. Szerinted mi fog dönteni abban, hogy ki lesz a kieső?

Az elmúlt években az utolsó fordulókban szokott eldőlni, hogy kik fognak kiesni, szerintem az idei év sem lesz kivétel. Mi mindig a soron következő ellenfelet szeretnénk legyőzni, minél több pontot gyűjteni, megkönnyítve ezzel a helyzetünket. A közvetlen riválisokkal szemben kötelezően be kell gyűjtenünk a 3 pontokat, szerintem ezek a meccsek lesznek majd a sorsdöntőek.

2018 nyarán kerültél Zalaegerszegre. Hogy értékelnéd a másfél évet?

A beilleszkedés könnyen ment, amikor oda kerültem, kicserélődött a fél csapat. Folyamatosan lehetőséget kaptam, de jött egy bokasérülés, amiből lassan épültem fel, közben új edzőnk is lett és nagyon kevés lehetőséget kaptam a 2019-es évben. Nehéz időszak volt ez nekem, de jól érzem magam a csapatnál és a városban is egyaránt. Sikerült újra formába lendülnöm s remélem ez minél tovább ki fog tartani.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Még van másfél évem a szerződésemből Zalaegerszegen. Továbbra is szeretnék a klubnál maradni. Célom, hogy minél több időt töltsek a pályán, stabilan a kezdőcsapat tagja legyek, lehetőleg jövőre is az NBI-ben.