Róbert Mak: Soha semmi rosszat nem mondtam a magyarokra!

By
Updated: september 23, 2020

Legutóbb február végén lépett pályára a szlovák válogatott Róbert Mak, aki csaknem hét hónap után ismét visszatérhet a bajnoki körforgásba. A 29 éves játékost kétéves szerződést kötött a Ferencváros csapatával, de a Bajnokok Ligája selejtezőjében még nem lép pályára. A nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosra nem vár könnyű kezdet, hiszen a Groupama Arénában válogatott mérkőzésen épp Magyarország ellen szerzett gólt, viszont a Ferencváros mezében gólokkal bizonyítana. A szlovák Sport napilapban készült interjúból szemezgettünk.

Hogy jött létre az átigazolása?

Az egész hosszú ideig tartott. A klubtól először még akkor írtak, amikor hazaérkeztek Törökországból a koronavírus ideje alatt. Át kellett gondolnom, de mivel nehéz időszakot élünk, végül a legjobb választásként érzékeltem. A Ferencváros nagy klub, amikor a Bajnokok Ligájában folyamatosan lépett előre, még érdekesebbnek találtam. Végül megegyeztünk. Az én pozíciómra kerestek játékost. Rebrov korábbi edzőmtől, a Zenitből Semankonál informálódott, akivel együtt játszott a Rubin Kazan csapatában.

Hogy fogadta Sergej Rebrov vezetőedző?

Vasárnap volt egy hosszabb beszélgetésünk. Elmondta, tetszik neki, hogy erőnlétileg fel vagyok készülve, azt gondolta sokkal rosszabb lesz. Természetesen a nyár folyamán egyénileg edzettem, de ez más, mint egy csapattal. Az eredmények szerint nem állok rosszul, ami jó. Megegyeztünk, hogy nem fogjuk erőltetni, szerdán a Bajnokok Ligája selejtezőjén még nem leszek akcióban. Nem is utaztam a csapattal Norvégiába, hanem otthon maradtam. Attól függően, milyen állapotban leszek, a budapesti visszavágóra már rendelkezésre állhatok. Közben az edzésen ráteszek, hogy minél előbb felkészült állapotban legyek. Dolgozom, plusz munkát végzek, remélem jó lesz.

Mik a céljai a Ferencvárosban?

Szeretnék főleg játszani, ugyanis ez már nagyon hiányzott. Azt gondoltam, hogy nem lesz olyan rossz, de már alig várom, hogy visszatérjek a pályára. A Ferencváros nagy európai csapat, el tudom képzelni, hogy két-három évet is eltöltök itt, ahogy a szerződésemben szerepel. Ha már most sikerülne elérni a Bajnokok Ligája csoportkörét, a hab lenne a tortán.

Milyen információi vannak a magyar bajnokságról?

Telefonáltam Michal Škvarkával, aki a Ferencvárosban a második idényét kezdi. Kérdeztem a klubról és a bajnokságról is. Jó szintet képvisel, ez nem csak a parádés stadionoknak, hanem a minőséges csapatoknak is köszönhető. Szerintem jóval előrébb tartanak Szlovákiához képest. A körülmények is teljesen más szinten vannak, ezt már a saját bőrömön is kipróbálhattam.

A Ferencváros otthona a Groupama Aréna, ahol egy éve a szlovák válogatott mezében gólt szerzett. Erre már emlékeztették a hazaiak?

Igen. A klub képviselőivel néhány rám irányuló szóbeli támadásra is reagálni kellett. Az emberek azt kérdezték, mit akarok itt, amikor korábban kinevettem az országukat. Én viszont akkor Szlovákiát képviseltem, ha pedig a hazámért játszom, mindig mindent beleadok. Mindenki tudja, milyen feszült mérkőzés volt, és a hazaiak kifütyülték a himnuszunkat. Én erre úgy reagáltam, hogy a gólom után megveregettem a címert, amely a mezemen volt. Ez viszont nem jelenti azt, hogy valami bajom lenne a magyarok ellen. Ezek csak érzelmek voltak, amelyek a sporthoz tartoznak. Soha az életben semmi rosszat nem mondtam a magyarokra. Ők egy büszke nemzet, és megértem, hogy ez a válogatott mérkőzés még az emlékükben van. Talán ezért írta néhány médium, hogy a Ferencváros leigazolta azt a játékost, amely elsüllyesztette Magyarországot. A klubon belül viszont remekül fogadtak.

Milyen fogadtatásra számít a szurkolóktól?

Mindenre számíthatok, meglátjuk. Az az érzésem, hogy a Ferencváros szurkolói örülnek, hogy a csapathoz jöttem. A többivel nem foglalkozom. Remélem, az első gólom után minden rendben lesz.

Fotó: Ferencváros Twitter