Féléves kihagyás vár Saláta Kornélra

By
Updated: marec 20, 2019

Csütörtökön Szlovákia ellen idegenben megkezdi Európa-bajnoki selejtezősorozatát a magyar válogatott. Saláta Kornél a Haladás honlapjának nyilatkozott a várható esélyekről. Védőnk egyébként az FTC ellen sajnos súlyosan megsérült, legalább fél évig nem játszhat.

Nem csak a játékosok, a szurkolók is nagyon készülnek a csütörtök esti, nagyszombati mérkőzésre. A vendégszektorba szóló 2000 belépő az értékesítés napján pár óra alatt elfogyott, az ország valamennyi szegletéből indulnak drukkerek a mérkőzésre. Szombathelyről is jónéhányan felkerekednek majd. Ami Marco Rossi együttesét illeti, Szalaiék szerda délelőtt Telkiben edzettek, Szlovákiában viszont már nem tréningeznek.  A magyar és a szlovák válogatott eddig összesen négy mérkőzést vívott egymással, két döntetlen mellett két szlovák siker született. Mindkét együttesben lesznek hiányzók, a Michal Hapal szövetségi kapitány irányította szlovákoknál három rutinos futballista – Martin Škrtel, Tomas Hubočan és Adam Nemec – is lemondta a válogatottságot. Persze így is maradtak klasszisok, az Internazionale védője, Milan Škriniar és a volt nápolyi játékos, a télen Kínába szerződött Marek Hamšík egyaránt nemzetközi szinten jegyzett játékos. A magyar oldalon sérülés miatt Fiola Attila (Vidi) és Sallai Roland (Freiburg) hiányzik, sokat várnak viszont az osztrák bajnokságban remeklő Szoboszlai Dominiktól.

A Szombathelyi Haladás 34 esztendős belső védője, a garamkövesdi születésű Saláta Kornél 40-szer futballozott a szlovák válogatottban és két gólt szerzett. Először 2008-ban, Svájc ellen lépett pályára a szlovák nemzeti tizenegyben. Tagja volt a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon szerepelt szlovák keretnek, a Paraguay elleni csoportmeccsen 83 percet játszott. Részt vett a 2012-es franciaországi Európa-bajnokságon is, ahol a Németország elleni nyolcaddöntőben csereként beállva hat percet játszott.

„Mivel mindkét csapatnak ez az első mérkőzése a sorozatban, nem hiszem, hogy egymásnak esnek a felek, inkább kivárnak, óvatosan futballoznak – mondta Saláta. – Szoros találkozóra számítok, sokat számít, ki szerzi az első gólt – az a csapat megnyugszik és akár meg is nyerheti a találkozót. A korábban a Liverpoolban futballozó Škrtellel korábban rendszeresen beszéltem, a jelenlegi válogatott kerettagok közül is sok ismerősöm van, de velük nem annyira szoros a kapcsolatom. A mostani keretből Škriniar, HamŠík, Kucka és Lobotka a meghatározó futballisták, rajtuk sok múlik. Magyarországon sokkal nagyobb a várakozás a meccs iránt mint Szlovákiában, és a felvidéki magyarok is nagyon várják a találkozót. Jómagam Szombathelyen nézem majd a mérkőzést és hogy kinek drukkolok? A jó focinak!“

Rossz hír viszont, hogy a futballista tavasszal már nem léphet pályára. Saláta Kornél még a múlt szombati, ferencvárosi (0-2) mérkőzésen sérült meg, amikor Varga Roland ráesett a lábára – le is kellett cserélni. A tüzetes MR-vizsgálat kimutatta, hogy Saláta elülső keresztszalag-szakadást szenvedett a jobb térdében, felépülése minimum fél évet vesz igénybe. Azaz csak a következő bajnokságban futballozhat. Korábban a bal térdében szenvedett ugyanilyen sérülést, akkor hét hónap után tért vissza a pályára.