Interjú: Több újdonsággal rajtolt az asztalitenisz COOP liga

By
Updated: november 28, 2019

Javában zajlik az asztalitenisz COOP liga a dunaszerdahelyi járásban, a bajnokság az új idény előtt több változáson is átesett. A részletekről Koprda Pétert, a COOP liga elnökét kérdeztük.

Hogy értékelné a tavalyi idényt?

A tavalyi idényben a bajnokság színvonala rohamosan megnőtt, ugyanis több egykori első ligás, válogatott, olimpikon, világbajnokságot megjárt játékos tért vissza közénk. Logikusan, ezzel a bajnokság színvonalának nőni kellett. Tavaly az első ligában 13 csapat szerepelt, ugyanis első alkalommal fogadtunk közöttünk egy tisztán női csapatot, amely az egykori DAC Dunaszerdahely játékosai hoztak létre. Le a kalappal a hölgyek előtt, becsületesen küzdöttek. Bejutottak a Final Fourba is, ahol az elődöntőben nem volt szerencséjük, ugyanis a későbbi győztes Nagymegyerrel szemben maradtak alul. A bajnokság győztese a már említett Transbeton Nagymegyer lett, a második helyen a Kék Lepkék, a harmadik helyen a DAC Kincsei és az alapszakasz győztes Vásárút végeztek.

Meglepte a Nagymegyer tavalyi győzelme?

A döntő nagyon kiegyenlített mérkőzést hozott, 10:8 arányban győzött Nagymegyer. A sikerük nem meglepő, ugyanis a csapatban két olyan játékos is szerepelt, akik még két éve az első ligában játszottak. Ebből kifolyólag is kiegyenlített volt a párharc, sok remek mérkőzéssel és a legjobb győzött. Amit nagyon sajnálok, hogy a tavalyi bajnok Nagymegyer ebben az évben nem jelentkezett be a bajnokságba. Az első ligás játékosok távoztak, a többiek pedig bajnokság csapatainál folytatják.

Milyen változások történtek az új idény előtt?

Három új csapat indult a COOP ligában. Nagyon pozitív, hogy ezúttal gyerek csapatok is elrajtoltak. Az első liga 12 csapattal zajlik. Mivel a második ligában 16 csapat volt, ezáltal pedig rengeteg mérkőzést játszottak volna, ha beleszámoljuk a Play-off és a Play-out mérkőzéseket. Ezért az osztályt ketté osztottuk, így jött létre a 2. és a 3. liga. A csapatok a tavalyi idény helyezései alapján kerültek besorolásra. Mivel három új csapat is jelentkezett, és mivel újoncok, a 3. ligában rajtoltak. Nagyon örülünk, hogy ezek olyan csapatok, amelyben gyerekek szerepelnek. A kategóriájukban országos viszonylatban kiemelkedő eredményeket érnek el, a legjobbak közé tartoznak. A felnőttek között sok tapasztalatot szereznek. A 3. ligában fognak szerepelni, és ez más, amikor a 10-12 éves a felnőttek ellen játszik. A testi felépítés természetesen nem enged, de a bajnokság színvonala biztosan sokat ad a játékosoknak. Remélem, a következő idényben további csapatok fognak bejelentkezni a bajnokságba. Az idény előtt szokatlanul nagy volt a mozgás a játékos piacon, ez abból is adódott, hogy megszűnt a Nagymegyer csapata és a játékosok másik csapatokban folytatták. Néhányan visszatértek a 3., 4., ligákból és a mi bajnokságunkat játsszák. Ha nem is nő a színvonal, biztosan olyan szinten lesz, mint tavaly volt. Remélem, kiegyenlített mérkőzések fognak zajlani. Az én favoritom a végső győzelemre a játékoskeret alapján Somorja csapata, amely az egyéni sikerek után már megérdemelne egy csapat sikert is, ugyanis játékosaik rendre remekelnek az egyéni járási bajnokságon. Szintén a favoritok közé sorolnám Bakát, amely magasabb osztályú játékosokkal erősített. Úgy tippelem, hogy a két csapat közül kerül ki a győztes.

Milyen volt a csapatok véleménye, amikor megalakult a 2. és a 3. liga?

Úgy tűnhet, mintha kiesés történt volna, de itt a teljesítmény volt a fő tényező. A szétosztásnál az utolsó négy csapatról volt szó, akik a 8-12. helyen végeztek a második ligában. A teljesítmény alapján a harmadik ligába tartoznak, és ez ellen a csapatoknak sem volt ellenvetésük, mindenki elfogadta a döntést. Az új szétosztásnál a 2. és 3. ligában mindenki mindenkivel mérkőzik, ez 14 mérkőzés, továbbá újdonság, hogy a két liga csapatai egy mérkőzést vívnak egymással. Tehát a 2. liga csapatai összecsapnak a 3. liga csapataival és a pontok bekerülnek a táblázatba. Végül a 2. és a 3. liga győztese egy osztállyal feljebb folytatja, a csapatok a 2-5. helyen rájátszást vívnak, a győztes pedig a magasabb osztály utolsó előtti helyezettjével küzd meg.

Történtek további változások a bajnokságban?

Ami a bajnokságot illeti, nem történt további változást, minden a régi rendszer szerint működik. Ami a liga irányítását illeti, továbbra is a COOP Liga polgári társulás irányít és a tagok sem változtak. A bajnokság továbbra is zárt, nem lehet a kerületi bajnokságba jutni. A csapatok nem is nagyon akarnak, ugyanis ott már hétvégén zajlanak a mérkőzések, és már senki sem akar rengeteget utazni. A bajnokság is egyre több játékos számára válik érdekessé, sokan térnek vissza hozzánk a magasabb osztályokból. Vagy már nem akarnak utazni, vagy a magasabb osztályokban játszani. Sokan vannak, akik itt nőttek fel, és ez egy ilyen természetes folyamat, ha ide jönnek vissza játszani. Ez emeli a bajnokság értékét. Véleményem szerint a COOP 1. liga első 4-5 csapata megállná a helyét akár a kerületi 3. ligában is.

Ebben az idényben is megrendezik a járási bajnokságot és a négyes döntőt?

Természetesen, idén is megrendezésre kerül az egyéni járási bajnokság, melyre január 11-én kerül sor már hagyományosan a dunaszerdahelyi sportcsarnokban. Remélem, ezúttal is sok játékos fog benevezni és talán olyanok is eljönnek, akik még nem voltak. Bízom benne, hogy átlépjük a 100 fős határt, ugyanis legutóbb nagyjából nyolcvanan voltak. A bajnokság döntője, a Final Four május 2-án lesz, szintén a sportcsarnokban.