Interjú: Koronavírus a Vác csapatában, szerencsére Lakatos Rita nem fertőzött

By
Updated: júl 3, 2020

Sokkolta a kézilabda világot a hír, miszerint a Vác női kézilabda csapatában néhány játékos elkapta a koronavírust. A csapat dunaszerdahelyi játékosa, Lakatos Rita szerencsére jól van, de őt is megrendítette a hír. A klubnál uralkodó helyzetről kérdeztük.

Hogy fogadtad a hírt, miszerint a csapatból többen elkapták a vírust?

Nyilván ilyenkor az ember megijed, rögtön arra gondol, hogy nagy az esély rá, hogy ő is fertőzött.

Mi következett azután, hogy megtudtátok, van fertőzött a csapatban? Milyen lépéseket eszközölt a klub?

Azzal kezdeném, hogy onnantól, amikor május végen elkezdtük az alapozást, folyamatosan tesztelve voltunk, hetente kétszer, illetve napi szinten mérték a testhőmérsékletünket. Kiértesítettek bennünket, és rögtön karanténba vonultunk, majd vártunk, hogy minket is teszteljenek. Ez meg is történt, és a következő teszt sajnos újabb pozitív eredményeket hozott. Én személy szerint kicsit megnyugodtam, mert az én tesztem negatív lett, de ennek ellenére meg várnom kellett, mert 3 napra rá ismét teszteltek minket. Ez a teszt nálam megint negatív lett.

Mennyire befolyásolja ez a csapat további életét?

Sajnos minden felborult. Éppen azért kezdtük ilyen korán az alapozást, mivel a vírus miatt három hónapra le kellett állnunk. Már elég jó formában voltunk, és most újra félbeszakad ez az egész. Nyilván sportolói szemmel ez szörnyű, hogy amit felépít az ember, folyton összedől és kezdheti előröl. Viszont most ez másodlagos, a legfontosabb az egészségünk, és az, hogy akik elkapták a vírust, teljesen felépüljenek.

Személy szerint hogy érintett téged ez a hír? Hogy fogadtad, hogy sikerült feldolgozni?

Teljesen lesokkoltam, nem számítottam rá. Utána pedig jött a hosszú várakozás. Ilyenkor a percek óráknak, a napok pedig heteknek tűnnek. Mindent túlgondol az ember: mi lesz most? Egyedül karanténban határozatlan ideig? Mi lesz a kézilabdával?

Biztosan kapcsolatban vagy a fertőzött csapattársakkal. Mit mondanak, hogy érzik magukat?

Enyhébb tünetekkel mindenki megúszta testileg. De fejben azért elég nehéz ez a határozatlan idejű karantén.

Mit szólt a helyzethez a családod? Megijedtek?

Persze megijedtek, de viszonylag elég rövid időn belül meg tudtam őket nyugtatni.

Mi várható a klubnál a következő időszakban, milyen információról tudni?

Folyamatosan tesztelnek mindenkit, és majd két negatív teszt kell a karantén feloldásához. Az edzés elkezdése előtt pedig kardiológiai és terheléses vizsgálótokon veszünk majd részt. Sajnos ez az egész egy intő jel arra, hogy már sokan úgy kezelik a vírust, hogy lecsengőben van. Pedig továbbra is nagyon kellene figyelnünk egymásra.

Fotó: Vác Handball Facebook