Interjú: A Final Fourba jutnának a DAC Kincsei

By
Updated: marec 29, 2019

Javában zajlik az asztalitenisz COOP liga, melynek üde színfoltja a DAC Kincsei csapata. Ez a gárda kizárólag hölgyekből áll, és már most a bajnoki cím egyik esélyeseként emlegetik őket. A klub megalakulásáról Koprda Júliát kérdeztük.

Hogy jött az ötlet, létrehozni a DAC Kincsei női pingpong csapatot?

Ez az ötlet, tűnjön bármennyire őrültnek, valamivel egy évvel ezelőtt született. Egy beszélgetés során a COOP liga bajnokság megálmodója és a társulás jelenlegi elnöke, Koprda Péter felvázolta, hogy milyen jó ötlet lenne, egy tisztán női csapatot alapítani, amely elindulhatna a COOP ligában. Bevallom, az elején egy kicsit féltem ettől. A fejemben sok kérdés kavargott: hogy nézne ki a csapat, hogy működne, mit szólnának a többiek. Nem tudtam elképzelni, hogy létre tudnék hozni egy ilyen csapatot és működne, viszont létrejött és működik. Fekete Angéla csapattársammal megszólítottuk a jelenlegi és korábbi játékosokat, akik a járásunkban játszottak. Szintén megszólítottuk az egykori DAC Dunaszerdahely játékosait is. A szavakat tettek követték, és „nőiesen“ egy cukrászdában sütemény mellett megalapítottuk a női csapatot. Sikerült egy támogatót is találnunk, ezúton köszönjük a Júlia Panzió egész éves támogatását.

Mi volt a többi csapat véleménye, amikor bejelentkeztek a COOP ligába?

Amikor sikerült összeszedni a megfelelő létszámú játékost, akik hajlandóak voltak beszállni a projektbe, feláldozni a szabadidejüket és feleleveníteni a régi szép időket, beadtuk jelentkezésünket a COOP ligába. Ezután kezdődött a lobbi. Meg kellett győznünk a többi klubot, hogy képesek vagyunk a COOP ligában, ezen belül az első ligában szerepelni. Nem minden csapat értett egyet azzal, hogy automatikusan az első ligába legyünk beosztva, hanem a második ligában kellene kezdenünk. A véleményünk nem a nemünk, a minőségünk vagy hasonló dolgok ellen irányultak, hanem ezek teljesen normális érvek voltak, továbbá hogy ilyen játékosokkal a második liga pingpongozói is játszhassanak. Végül a COOP liga polgári társulás közgyűlésén többségben elfogadták jelentkezésünket az első ligába, mi pedig ígéretet tettünk, hogy a második liga csapataival barátságos mérkőzéseket fogunk vívni.

Mutassa be a csapatot és a tagjait.

Sok gondolkodás után csapatunk a DAC Kincsei nevet kapta. Hogy miért pont Kincsei? Ugyanis csapatunkban igazi kincsek szerepelnek, akik még a régi DAC éra játékosai voltak. Abban az időben az asztalitenisz a dunaszerdahelyi járásban fénykorát élte, a DAC játékosai pedig a régi Csehszlovákiában kiváló eredményeket értek el. Voltak köztük válogatottak, olimpikonok, vagy világbajnokságot megjárt játékosok. Kiváló időszak volt. A DAC Kincsei csapatának névsorában jelenleg 10 játékos szerepel, közülük hat aktívan is részt vesz a COOP liga mérkőzésein. Le a kalappal a játékosok előtt, hogy hajlandóak képviselni csapatunkat, ugyanis néhányan távolabbról utaznak ide, például Győrből vagy Malackából.

Név szerint a csapatunk tagja: Kovács Mária Manyika, akit talán Csiba Manyi néven ismernek, továbbá Handlová Eleonóra Nórika, őt Németh néven ismerik. Ők a csapatunk biztos pontjai és a lelke. Továbbá Fekete Angéla, leánykori néven Gittler, majd ifjabb Szabó Andrea és idősebb Szabó Andrea, és jómagam, Koprda Júlia. Az összes játékos egykori szlovák válogatott, gazdag tapasztalattal rendelkeznek és még mindig éhesek a pingpongra. A bajnoksághoz mindannyian hozzájárulunk a küzdőszellemünkkel, győzni akarásunkkal és a kiváló eredményekkel.

Milyen céllal vágtak neki a bajnokságnak, és hogy értékelné az eddigi eredményeket?

Talán viccesen fog hangzani, de szerényen vágtunk neki a bajnokságnak. Elsődleges sportcélunk az volt, hogy ne essünk ki. Néhányan azt mondogatták, hogy a kezdetektől küzdjünk, hogy megmutassuk a férfiaknak. Természetesen, ahogy mondani szokás, fő célunk a mozgás, a sport, és hogy jól érezzük magunkat. Hosszú éveken át nem játszottunk, nem láttuk egymást, nem tartottuk a kapcsolatot. A COOP liga által ezeket a célokat be tudjuk tartani. A sportcélunk viszont olvasható a reklám felületünkön is: „A mi célunk, az Ön problémája!“. Ezzel egy kicsit megzavartuk a COOP liga állóvizét. Idővel a céljaink kitisztultak és az eddigi eredmények alapján szeretnénk bejutni a bajnokság négyes döntőjébe, a Final Fourba, melyre május 11-én kerül sor a dunaszerdahelyi sportcsarnokban. Tavaly a DS Kék Lepék csapatának tagjaként lehetőségen volt a döntőben játszani és megnyerni a bajnokságot. Ez egy nagyon sikeres finálé volt. Valójában személy szerint szeretném megvédeni a bajnoki címet, csak ezúttal egy másik csapattal.

Hogy látja a COOP liga színvonalát?

A COOP liga DS színvonala évről évre növekszik, hiszen ebben az idényben is olyan játékosok szerepelnek itt, akik magas minőséget képviselnek Szlovákián és Csehországon belül. Vannak itt korábbi csehszlovák válogatottak, mint Vími Roland, Koprda Péter, Németh Attila, vagy a már korábban említett játékosok, illetve olyanok, akik tavaly még első vagy második ligát ütöttek, például Hodál, Kmeť, Kevický, Dostál. Minden csapat meg akarja nyerni a bajnokságot és mindent meg is tesznek érte. A klubok próbálnak új játékosokat igazolni, ezzel is bővíteni a bajnokságot és úgy tűnik, ez sikerül is, ugyanis a bajnokság jó híre a környező járásokba is eljut. Ebben az évben sikerült a világhálón élőben is közvetíteni egy mérkőzést, melyet épp mi, a DAC Kincsei a DS Kék Lepkék ellen vívtunk és győzni tudtunk. A találkozót több mint 350-en követték, ami kiváló eredmény. Még Angliából és Amerikából is néztek bennünket.

Mivel lenne elégedett a bajnokság végén?

Elégedettek leszünk, ha a bajnokságot sérülés nélkül zárjuk, és a hosszú idény után egészségesen mehetünk pihenni. Az idő elteltével a céljaink magasabbak lettek. Ahogy már említettem, szeretnénk eljutni a négyes döntőbe, ott pedig, ahogy mondani szokás, a pingpong labda gömbölyű, bármi megtörténhet. Ha bejutunk a Final Fourba, akkor a végső győzelemért, a COOP liga vándorserlegéért akarunk harcolni. Ezt minden szurkolónknak megígérhetjük.