Interjú: A Bajnokok Ligáját célozta meg a vágsellyei Lancz Borbála

By
Updated: december 16, 2020

A Felvidék mindig is remek sportolókat nevelt különböző sportágak számára, akik később komoly karriereket futottak be. Közéjük tartozhat a 18 éves vágsellyei kézilabdázó, Lancz Borbála, aki jelenleg a Mosonmagyaróvár csapatát erősíti és már a szlovák válogatottban is bemutatkozhatott. A fiatal jobbátlövőt az elmúlt éveiről faggattuk. 

Hogy kezdődött kézilabda pályafutásod? Miért a kézilabdát választottad?

Mivel sportoló családból származom, gondolom nem volt kérdés a sporthoz való viszonyom. Teniszütővel a kezemben kezdtem sportolni, de mivel a nővérem kézilabdázott, nem telt el sok idő és én is sportágat váltottam. Szülővárosomban, Vágsellyén kezdtem pályafutásomat. Nagyon sok szép emlék és nagyon sok siker köt ehhez a klubhoz.

Hogy kezdted és hogy alakult a pályafutásod?

A szülővárosom sportcsarnokából a világ legjobb felnőtt klubjához az Győri AUDI ETO KC utánpótlás csapatához igazoltam. Három rendkívül nehéz, de eredményes év után 17 évesen a Mosonmagyaróvári felnőtt csapat edzője szólított meg, akinek ajánlatára nem tudtam nemet mondani .

Hogy jött az ETO, és hogy értékelnéd az ETO-ban eltöltött éveket?

Az igazat megvallva, nagyon hosszú történetet tudnék mesélni a Győrben eltöltött három évemről, de lerövidítem. 14 évesen külföldre igazoltam, új iskola, kollégium, új klub, új csapattársak, de mindent alárendeltem, hogy a világ legjobb klubjának utánpótlás tagja vagyok. Ha visszagondolok, kemény fába vágtam fejszémet, a nehéz edzések, meccsek fizikálisan megerősítettek, szellemileg pedig családom segítségével győri szintre küzdöttem magam. Csak így tudtam versenybe maradni a világ legjobb korosztályos csapattársaimmal.

Miért döntöttél úgy, hogy Mosonmagyaróváron folytatod?

Mosonmagyaróvár? Nagy kihívás volt számomra, hogy az NBI egyik felnőtt csapatához igazolhatok. Sokat jelentett számomra, hogy Bognár Róbert keresett fel, aki már ismert, mivel ő is korábban az ETO utánpótlás edzője volt. Vágyódtam megtudni, kipróbálni, mire leszek képes, ha pályára lépek a világ egyik legjobb bajnokságában, a világ legnagyobb kézilabda sztárjai ellen.

Milyen érzés volt, amikor először megkaptad a válogatott meghívót?

Mivel korosztályos válogatott voltam, így bíztam benne, hogy a kemény munka és a felnőtt csapathoz való átigazolásom, nem utolsó sorban a teljesítményeim válogatott meghívót fog érdemelni.

Hogy élted meg az első mérkőzésedet a válogatottban?

Az első válogatott mérkőzésem EB-selejtező volt, a háromszoros világbajnok Oroszország ellen léptem először pályára. Az eredmény nem nagyon volt kedvező számunkra, de miden percet és pillanatot élveztem a pályán.

Milyen különbségeket látsz a szlovák és a magyar kézilabda között?

Ahogy már korábban egyszer nyilatkoztam, nem szeretném a szlovák és a magyar kézilabdát összehasonlítani. Remélem, Magyarországon Bajnokok Ligában résztvevő TOP klubban – lehet az MKC is – fogok játszani és a szlovák válogatottal pedig világversenyre jutunk ki, és eredményesen foguk szerepelni.

Milyen különbségeket látsz az ifi és a felnőtt kézilabda között?

Az ifi és a felnőtt kézilabdát lehetetlen összehasonlítani, a felnőtt szint egy csúcs, amit csak kemény munkával lehet megközelíteni.

Sokan tévesen ismerik a neved. Szlovákul Barbora, ami ugye a te esetedben nem Barbarát jelent.

Természetesen, általában nagyon rosszul esik, ha valakinek rosszul ejtik-olvassák a nevét, de én egy kicsit hozzászoktam, hogy Szlovákián Barbora Magyarországon pedig néha Barbarának szólítanak, de leginkább szeretem, ha csak röviden Barbinak hívnak. Hivatalosan viszont magyarul Borbála a nevem.

Fotó: MKC