A dunaszerdahelyi kézilabdasport jövőjéről egyeztettek a szövetség alelnökével

By
Updated: jún 3, 2016

Horváth Zoltán alpolgármester meghívására Dunaszerdahelyre érkezett Kelecsényi Ernő, a Szlovák Kézilabda Szövetség alelnöke, akivel a dunaszerdahelyi kézilabdasport további lehetőségeiről egyeztettek. A találkozón részt vettek a SG DAC Sportklub kézilabda szakosztályának és SK Talent vezetői, Németh Jolán és Brunczvik Tünde.

„Abból a célból találkoztunk, hogy annak a hatalmas munkának, amit a két klub végez, egy továbblépési lehetőséget próbáljunk megteremteni. Ennek kiváló alapot nyújt a szövetség új elképzelése az utánpótlásnevelés terén, amelynek a megalkotója Kelecsényi úr. Városunkban a legnagyobb bázisú férfisport a foci, a női területen ez hagyományosan a kézilabda. Dunaszerdahelyen jelenleg két kiváló tehetséggondozó bázis működik ebben a sportágban, olyan lehetőségeket keresünk, amely segíti majd a továbblépést” – mondta el Horváth Zoltán alpolgármester.

Majd Kelecsényi Ernőtől azt is megtudtuk, hogy múlt szombaton a kézilabda szövetség közgyűlésén a sporttörvény kapcsán végrehajtott alapszabálymódosítás mellett a sportág jövőbeli stratégiája is bemutatásra került. Ennek alapján kíván haladni a szövetség az elkövetkező hat évben, amelynek kicsúcsosodása a 2022-es férfi kézilabda EB lehetne, amelyre Szlovákia Magyarországgal és Csehországgal közösen szeretné jelöltetni magát. „Szeretnénk ezen időszakban kiszélesíteni az alapokat. Nagyon ambiciózus számokat határoztunk meg. Az igazolt játékosok számát a mai 6 ezerről hat év alatt 15 ezerre szeretnénk növelni. Ehhez szervezeti, szakmai, pénzügyi és marketingeszközöket kell hozzárendelni.”

A testnevelő tanárokat is ösztönözni akarják, hogy kézilabdával foglalkozzanak az órákon, 2017-től pedig regionális kézilabda centrumokat kívánnak létrehozni Szlovákiában. Ezek végeznék a szakmai koordinációt. A nyár során pályáztatás keretén belül fogják kiválasztani a központok helyszíneit, amelyek mellett a klubok is fontos szerepet játszanak majd a szlovákiai kézilabda fejlődési törekvéseiben. Az a cél, hogy a közös munkának köszönhetően erős utánpótlási válogatottak jöjjenek létre, majd itt a felnőtt válogatottak számára képeznének játékosokat. Mint megtudtuk, jelenleg a feltételek megteremtése zajlik, hogy Dunaszerdahely is szóba kerülhessen regionális központok kapcsán.

Kelecsényi elismerte, nagyon jó szinten van a dunaszerdahelyi utánpótlás-nevelés, de az a cél, hogy az alapiskola befejezése után is megfelelő módon tudják továbbképezni a fiatalokat. A szövetség néhány hónapja kinevezett alelnöke korábban csaknem öt évig vezette a Győri Audi ETO KC női kézilabdaklubot, ahol már együttműködött a dunaszerdahelyi csapatokkal.

Németh Jolán a találkozó kapcsán megjegyezte, egyetértenek az elképzeléssel. „Pár héttel ezelőtt kaptunk felkérést az alpolgármester úrtól, hogy dolgozzunk ki egy koncepciót a helyi kézilabda jövőjéről. Úgy érzem, kinőttük a kereteinket és már nem tudunk ezek között továbblépni. A távolabb mutató elképzeléseinknek megadják az alapot a szövetség jelenlegi tervei és szeretnénk regionális központtá válni. Úgy érezzük, hogy a pályázaton való sikerességhez össze kell fogni.”

Brunczvik Tünde, az SK Talent vezetője is egyetértett az elképzeléssel. „Azon vagyunk, hogy városon belül ne legyen rivalizálás, és egy klub maradjon. Elképzelhető, hogy néhányan megijednek ezen mondattól, mert azt gondolják, így gyermekük majd nem kap versenylehetőséget, de ettől nem kell tartani, mert ebben az esetben A, B, C csapatokat hoznánk létre.”

Horváth Zoltán megerősítette, hogy a városvezetés elképzelése is egybecseng a klubvezetők által elmondottakkal, és szeretnék városi sportklub keretén belül egyesíteni a két utánpótlásbázist, természetesen az eddigi értékrendeket tiszteletben tartva. „Olyan klubstruktúrát alkotva kívánjuk ezt megvalósítani, amelyben mindenkinek megvan a maga feladata, joga és kötelezettsége, amihez a város érezhető anyagi támogatást biztosítana. Ehhez csatlakozhatna hosszabb távon a férfi kézilabda is. Látjuk, hogy a kézilabda szülői bázisa rettentően erős, a támogatói hátteret meg lehet szervezni, mert sokan szeretik a régióban ezt a sportágat.”

Mindennek fényében elmondhatjuk, az érintettek záros határidőn belül szeretnék elindítani a felnőtt női csapatot a kézilabda bajnokság küzdelmeiben.

https://www.facebook.com/events/828403835283370