Szarka Ákos: Nehéz időszak volt, de sokat adott a dél-koreai időszak!

By
Updated: júl 10, 2020

Csaknem hat hónap után hazatért Dél-Koreából Szarka Ákos, aki még februárban igazolt a K-League 2-ben szereplő Suwon FC csapatához. A 29 éves támadó kevés játéklehetőséghez jutott, ezért klubja felbontotta szerződését. A dunaszerdahelyi játékost az elmúlt időszakról kérdeztük. 

Hogy értékelnéd az elmúlt 6 hónapot?

Eléggé bizonytalan időszak volt. Nem a legjobb időszakban érkeztem Dél-Koreába. Az egész azzal végződött, hogy előbb jöttem el, mint terveztem.

A koronavírus is nagyban befolyásolta a csapatnál eltöltött időszakot?

A vírus a lehető legrosszabbkor jött, az új idény előtt. Folytattuk a téli felkészülés, ami alatt sajnos megsérültem. Az orvosok kiderítették, hogy ínszalag gyulladást szenvedtem. Elmondásuk szerint 2 hetet kell kihagynom, de eltarthat 8-10 hétig is. Végül 8 hét kihagyás lett belőle, közben elkezdődött a bajnokság. A csatár, akinek utánam kellett volna szerepelnie, elkezdett gólokat szerezni, végül 9 mérkőzésen 8 találatot jegyzett. A csapat sikeres volt, ezért az edző úgy döntött, hogy elengednek. Amikor tudatták, hogy nem számolnak velem, nem nagyon gondolkodtam a maradásom. Habár az egyik klubtól kaptam egy másfél éves ajánlatot, de végül nem fogadtam el.

 

Csalódott voltál, hogy idő előtt befejezted a Suwon csapatában?

Minden okkal történik, ezért nem gondolkodtam ezen. A futballban megtörténnek a sérülések, ez engem sem került el. Több mérkőzést is játszhattam volna, de elfogadtam a helyzetemet. Az utolsó pontig betartottam az utasításaikat. Többet edzettem, edzőterembe jártam. Mivel az edzések délután voltak, így délelőttönként edzőterembe jártam erősíteni, hogy ismét felvegyem a tempójukat. Tiszta lelkiismerettel jöttem el.

Hogy látod, mit adott az elmúlt időszak?

Nagyon sokat adott az elmúlt hat hónap, sok mindent már másképp látok. Ami itthon természetes, ott nem volt az. Teljes mértékben saját magamra voltam utalva, néhol másokra. Nem működött a kommunikáció, a klubból és a csapatból minimális ember tudott angolul, tolmácsot is 3-4 hónap után kaptam. Nagyon sokat voltam egyedül, nem nagyon voltak futballon kívüli tevékenységeim. Reggel felkeltem, reggeli után a stadionra mentem. Ebéd után jött az edzés, majd utána vacsora a csapattal. Nehéz időszak volt. Egyedül voltam és az időeltolódás miatt a családdal és a barátokkal is nehezen tudtam kommunikálni. Nagyon sokat adott számomra ez az időszak.

Milyennek láttad a dél-koreai bajnokságot, a játékosokat?

A koreai játékosok gyorsabbak, mivel alacsonyabb termetűek, de viszont erős testalkatúak. Nagyon sok játékos kerül oda Európából és a világ többi tájáról. Volt egy brazil csapattársam, aki több mint 200 mérkőzést játszott a brazil élvonalban. A klubok anyagilag nagyon erősek, több kiemelkedő játékost is képesek leigazolni. Még a második ligában is jó játékosokat tudnak vásárolni.

 

A Suwon FC is az erősebb klubok közé tartozott?

Igen, az említett brazil játékoson kívül Japánból is tudtak igazolni. Még ha a koreai második ligáról is van szó, a klubok anyagilag erősek. Maga a bajnokság is erős, ezt a saját bőrömön tapasztaltam. Egy kisebb tornán több első ligás csapattal is játszottunk, láttam az erejüket.

Milyen volt a hazaút a vírus miatt?

Vasárnap érkeztem meg Bécsbe, onnét haza. Ha hétfőn jöttem volna, akkor nem kellett volna karanténba vonulnom, ugyanis a kormány döntése értelmében hétfőtől már nincs kötelező karantén. Mielőtt hazaindultam volna, kivizsgáltak és negatív lett a vírus tesztem, így jöhettem csak haza.

Hogyan tovább a jövőben?

Szeretnék minél közelebb lenni a családhoz, de az ember nem válogathat. Vannak ajánlataim, közülük fogom kiválasztani a legjobbat. Nem szeretnék 10-15 órás repülőútra lenni a családtól. Egészségileg rendben vagyok. Hogy melyik csapatban folytatom, még kérdéses.