Pénzjutalmak: Morzsák az Európa- és a Konferencia-ligában, egy millió felett a DAC

By
Updated: august 26, 2022

Az UEFA idén is busásan jutalmazza a nemzetközi kupákban szereplő csapatokat. Nézzük, mennyit ér a szereplés az egyes sorozatokban.

A 2022/2023-as idényben az UEFA 3,5 milliárd eurót fordít a három kupasorozatra – Bajnokok Ligája, Európa-liga, Konferencia-liga. Természetesen a pénzdíjak a csoportkörben a legmagasabbak, de azért a selejtezőkben is elérhető egy kis „morzsa“.

A legjobban a Bajnokok Ligája fizet, ahol már a csoportkör 15,64 millió eurót ér. Egy győzelem után 2,8 millió eurót, döntetlenért 930 ezret fizetnek. A csoportkörből való továbbjutás és a kiesési szakasz újabb súlyos milliókat jelent. Ráadásul a Bajnokok Ligájában több, mint 2 milliárd eurót oszt szét díjazásként az UEFA.  Az eredmények és a szereplések mellett az UEFA 600 millió eurót oszt szét a klubkoeficiens alapján, további 300 milliót a televízió szereplések és a piaci részesedés alapján.

A Bajnokok Ligájához képest jóval szerényebb a díjazás az Európa-ligában. A Ferencváros a csoportkör elérésével 3,63 millió eurót kap. Ezen kívül a csoportban elért győzelmet 630 ezret, a döntetlenek pedig 210 ezret érnek. A csoportgyőztes 1,1 millió eurót kap, a továbbjutók 550 ezret. Az UEFA a teljes sorozat számára 465 millió eurót oszt szét. A klubkoeficiensért majdnem 70 milliót, a piaci részesedésre 140 milliót ad az UEFA.

Nincs nagy különbség az Európa-liga és a Konferencia-liga között, főleg ami a pénzeket illeti, habár a Konferencia-ligában szerényebb csapatok is találhatók. A csoportkörért 2,94 millió eurót kapnak a csapatok, az elért győzelmekért 500 ezret, a döntetlenekért 166 ezret fizetnek. A koeficiens alapján 23,5 milliót, a piaci részesedésért is 23,5 milliót osztanak szét. A teljes sorozatra 235 millió eurót szán az UEFA.

A DAC ebben az idényben a Koferencia-liga selejtezőjében indult, ahol a harmadik körig jutott. A selejtezőkörökért járó pénzösszegek a nagy csapatok számára nem, a kicsik számára viszont jelentősek lehetnek. A Konferencia-ligában az első kör 150 ezret, a második 350 ezret, a harmadik 550 ezret ér. Ebből kifolyólag a DAC a három selejtezőkörért 1,05 millió eurót kap, nem számítva az egyéb bevételeket.

Fotó: sportseconomy.it

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.