Elemzés: Jön a kis nemzetek Európa Bajnoksága?

By
Updated: október 16, 2014

Túl vagyunk az Európa Bajnokság selejtezőjének harmadik fordulóján. A tabellára nézve nagyon sok meglepetést találunk. Ezekből szemezgettünk egy keveset.

Az A csoport tabelláját nézve meglepően nem a nagy favorit Hollandia áll az élen, hanem Izland és Csehország holtversenyben, ráadásul az izlandi csapat három mérkőzésen gólt sem kapott. Szintén meglepetés a cseh válogatott szereplése: idegenben legyőzte Törökországot és Kazahsztánt, hazai pályán pedig Hollandiát fektette két vállra. A már említett tulipánosok ezidáig csak három pontot gyűjtöttek, Kazahsztán legyőzésével, a cseh és az izlandi válogatottól pedig üres kézzel tértek haza. A továbbiakban az A csoportban izgalmas párharcoknak lehetünk tanúi.

A B csoport legnagyobb meglepetése Wales, Gareth Bale válogatottja 7 ponttal vezeti a csoport tabelláját. Tegyük hozzá, eddig Ciprus, Andorra és Bosznia – Hercegovina ellen mérkőztek. A bosnyák válogatott nyári világbajnokság után a selejtezősorozatban várakozáson alul teljesít, a három összecsapáson egyszer sem tudták bezsebelni a három pontot – vereség Cipruson, döntetlen Wales és Belgium ellen. Ha így folytatják, nem biztos, hogy ott lesznek a 2016-os EB-n .

Szintén meglepetést hozott a C csoport, Szlovákia veretlenül áll a tabella élén. Spanyolország váratlan zsolnai veresége önbizalommal töltötte fel Ján Kozák védenceit, így nagy eséllyel várhatják a csoport további mérkőzéseit. Ráadásul a három győzelemből kettőt idegenben (Ukrajna, Fehéroroszország) szereztek.

A D csoport legnagyobb meglepetése a világbajnok Németország gyengélkedése. Joachim Löw együttese csak Skóciát tudta legyőzni, Lengyelországban vereséget szenvedett, míg Írország ellen az utolsó percekben bukott el két fontos pontot. A csoportot Lengyelország és Írország pontegyenlőséggel vezeti, de mindkét válogatott már túl van egy gibraltári megmérettetésen.

Talán az E csoportra mondhatjuk, hogy meglepetés nélkül alakultak eddig a mérkőzések. Anglia magabiztosan vette az akadályokat, kilenc ponttal és 8:0-ás gólaránnyal áll az élen – ide tartozik egy 5:0-ás győzelem San Marino felett. Kisebb meglepetés Svájc botladozása, hiszen eddig Szlovénia és Anglia ellen is vereséget szenvedtek és csak San Marino válogatottját tudták csak felülmúlni.

Az F csoport meglepetéscsapata Észak-Írország, amely mindhárom mérkőzését megnyerte, így pontveszteség nélkül vezeti a tabellát. A kezdeti nehézségek és Dárdai Pál kinevezése után reménysugár gyúlt fel a magyar válogatott felett. A romániai pontszerzést feröeri győzelem követte, ha pedig novemberben Finnországot is felülmúlják, lehet bizakodni.

A G csoportban az orosz és a svéd válogatott is Autszria mögött kullog, de mindhárom együttes esélyes a továbbjutó két helyre. Még Montenegrónak is lehet beleszólása, de kevés esélyt látunk.

A H csoport sem hozott meglepetést, Horvátország és Olaszország veretlenül osztozik a két továbbjutást érő pozíción, bár egymás ellen még nem mérkőztek. A harmadik befutó Norvégia lehet, amely Bulgária és Málta legyőzésével hat pontot szerzett.

Valószínűleg senki sem gondolta, hogy az I csoport vezető helyén Albániát fogjuk látni, bár a lejátszott mérkőzések nagyon foghíjasak. Legutóbb a Szerbia-Albánia párharc egy berepülő drón miatt szakadt félbe, így ezt az összecsapást újra kell játszani. Portugália eddig két mérkőzést játszott, de nagy meglepetésre hazai pályán elbukott Albániával szemben. Dánia legyőzése után három ponttal állnak a tabellán, de Cristiano Ronaldoék még így is a csoport legnagyobb favoritjai.

Nagyításért kattints a képre

Forrás: eredmenyek.com

Forrás: eredmenyek.com