Csaknem 500 millió eurós veszteséggel zárta az elmúlt idényt a Barcelona

By
Updated: október 7, 2021

Félmilliárd eurós nagyságrendű veszteséget könyvelt el az elmúlt idényben az FC Barcelona, amelynek körülbelül öt évre lesz szüksége, hogy újra nyereséges esztendőt zárjon – írja az MTI.

A klub 2020/21-es szezonra vonatkozó pénzügyi jelentése szerint 481 millió euró volt az adózás utáni veszteség, melynek jelentős része – 181 millió – annak a következményeként jött össze, hogy a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött kellett megrendezni a mérkőzéseket. Ehhez adódtak hozzá a klubhoz kötődő termékek árusításából befolyó összegek csökkenése, illetve további, a korábbiakhoz képest visszaesést mutató tételek.

A bevételek 26 százalékkal, 631 millió euróra csökkentek, miközben a kiadások 19 százalékkal, 1,136 milliárdra nőttek, ami 505 milliós működési veszteséget jelent.

Joan Laporta klubelnök két hónapja azt közölte, hogy a Barcelona adósságállománya 1,35 milliárd euró. Emiatt távozott Lionel Messi, akit a katalán klub már nem engedhetett meg magának, illetve kölcsönadta Antoine Griezmannt is.

Ferran Reverer vezérigazgató a korábbi vezetőséget okolta a pénzügyi nehézségért, mert szerinte úgy igazolt játékosokat, hogy tisztában volt vele, nem tudja majd fizetni őket. Példaként említette Griezmann és Philippe Coutinho megszerzését, de jelentős tétel volt Ousmane Dembélé szerződtetése is.

Az új vezetés – Laporta márciusban váltotta az elnöki pozícióban Josep Bartomeut – kénytelen volt a fizetési plafont radikálisan, 97 millióra csökkenteni, ami 285 millióval kevesebb, mint az előző évi. Reverer úgy vélekedett, hogy ha folytatják a megkezdett utat és a klub akadémiáján nevelkedőkre számítanak a következő időszakban, körülbelül öt év kell ahhoz, hogy újra nyereséget tudjanak elkönyvelni.

Fotó: FC Barcelona

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.