A Konferencia Ligában szerepelnek jövőre a szlovákiai csapatok

By
Updated: december 15, 2020

Nagy változások jönnek a 2021/2022-es nemzetközi kupaporondon, ugyanis ismét három sorozatban küzdhetnek a csapatok. Az új idénytől a Bajnokok Ligáján és az Európa Ligán kívül elindul az Európai Konferencia Liga, amely több lehetőséget nyújt a kisebb országok csapatainak. Nézzük, mi minden változik az új sorozat létrejöttével. 

Bajnokok Ligája

Ami a szlovák bajnokot illeti, nem sok változás történt. A szlovák bajnok a 2021/2022-es idényben a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében kezdi meg szereplését. Ha az összes selejtezőkört sikerrel veszi, bekerül a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ez pedig eddig a Kassa, a Pozsonyligetfalu és a Zsolna csapatának sikerült.

Csak úgy, mint korábban, ezúttal is érvényes, ha a szlovák bajnok kiesik a Bajnokok Ligája selejtezőből, nem fejezi be szereplését, hanem az alacsonyabb sorozatban folytatja. Ha kiesik a BL 1. selejtezőkörében, akkor a továbbiakban Konferencia Liga 2. selejtezőkörében folytatja. Ha a BL 2. selejtezőkörében esik ki, akkor az Európa Liga 3. selejtezőkörébe kerül, ha a BL 3. selejtezőkörében búcsúzik, akkor az Európa Liga rájátszásában folytatja. Ha pedig a Bajnokok Ligája rájátszásában búcsúzik, akkor az EL csoportkörébe jut.

Európa liga

Ha viszont egy fokkal lejjebb megyünk, az Európa Ligában már érzékelni nagy változást. Az Európa Liga csoportkörének létszáma csökkent, a jelenlegi 48 helyett csak 32 csapat szerepel és a selejtezők a 3. selejtezőkörtől kezdődnek. Valójában az Európa Liga a 3. selejtezőkörrel és a rájátszással fog kezdődni. A jövőben csakis a 15 legjobb bajnokság csapatai kapnak helyet a sorozatban. Megszűnik az Európa Liga 1. és 2. selejtezőköre. A 3. selejtezőkörbe a Bajnokok Ligája 2. selejtezőköréből kieső csapatok kerülnek, ahogy az Európa Liga rájátszásába is a BL-ből való kiesés után lehet kerülni.

Európai Konferencia Liga

Az Európai Konferencia Ligában kap lehetőséget 55 tagország 184 csapata, vagyis a legtöbb. Szlovákiából három csapat szerepelhet, ahogy eddig az Európa Ligában, vagyis a tabella második és harmadik helyezettje, továbbá a kupagyőztes. Mindhárom csapat a Konferencia Liga 1. selejtezőkörében kezdi szereplését. Az EKL-ben három selejtezőkör (1., 2., 3.) és a rájátszás dönt a csoportok 32 résztvevőjéről. Az EKL csoportjába kerül folyamatosan a BL és az EL selejtezőiben és rájátszásában elbukó csapatok. A csoportkörbe kerül 10 vesztes csapat az Európa liga rájátszásából, továbbá 22 csapat az EKL selejtezőjéből.

Az Európa Konferencia Liga 1. selejtezőköre július 8-án, a csoportkör szeptember 16-án kezdődik.

A szlovákiai csapatok:

A szlovák bajnok a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörében kezd. Mivel Szlovákia a klubrangsorban a 30. helyet foglalja el, így a bajnokon kívül a Fortuna liga 2., 3. helyezettje és a kupagyőztes pedig az Európa Konferencia Liga 1. selejtezőkörében kezdi. Ha az ország a klubrangsor 28. helyét foglalná el, akkor már csak a 2. selejtezőkörben csatlakozna.

Hogy mennyivel változnak a sorozatok anyagi juttatásai, még nem ismertek, mint ahogy az sem, hogy az Európai Konferencia Liga résztvevői mennyivel lesznek gazdagabbak. Az új sorozat célja, hogy a kisebb országok csapatai is eljussanak a Konferencia Liga csoportköréig.