42 millió dollár jutalmat kap a világbajnok Argentína

By
Updated: december 19, 2022

A katari labdarúgó-világbajnokságon győztes argentin válogatott 42 millió dollárt is nyert a legrangosabb futballtrófea mellett.

A The Athletic kimutatása szerint a torna összdíjazása 440 millió dollár volt, a csoportkör után búcsúzott csapatok 9 millióval gazdagodtak.
A nyolcaddöntős válogatottak 13 millió, a nyolc között elvérző együttesek pedig 17 millió dollárral vigasztalódhattak. Az elődöntő vesztesei közül a végül negyedik Marokkó 25 millió, a bronzérmes Horvátország pedig 27 millió dollárt kapott.
A drámai finálét elbukó franciák 30 millió dollárral térhetnek haza, négy évvel ezelőtt világbajnokként 38 millió dollárt tehettek zsebre.
Azt nem lehet tudni, hogy az argentinok pontosan milyen arányban osztoznak a pénzdíjon, négy évvel ezelőtt a francia játékosok között a teljes jutalom 30 százalékát osztották szét, ez fejenként több mint 350 ezer dollárt jelentett.


A világbajnokságok történetében először 1982-ben osztottak pénzdíjat is, akkor a győzelemért járó jutalom 2,2 millió dollár volt.
Érdekesség, hogy gigantikus pénzösszegeket megmozgató profi amerikaifutball-liga (NFL) előző idényében a Super Bowl-győztes Los Angeles Rams játékosai fejenként 150 ezer dollárban részesültek, a baseballban (MLB) bajnok Houston Astros sportolói 440 ezer, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) tavaly győztes Milwaukee Bucks kosarasai pedig 270 ezer dollárt kaptak.

Fotó: FIFA

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.