260 millió font ügynöki jutalékot fizettek tavaly az angol klubok

By
Updated: apríl 5, 2019

Tavaly február 1. és idén január 31. között ismét rekordszintre emelkedtek az ügynöki jutalékok az angol labdarúgó Premier League-ben.

Az angol szövetség (FA) csütörtökön közzétett adatai szerint a húsz klub 260 millió fontot fizetett a játékosok átigazolásánál közreműködő menedzsereknek, ez 49 millióval több, mint egy évvel korábban.
A legtöbbet – 43,7 millió fontot – az előzőhöz hasonlóan ebben az időszakban is a Liverpool költötte ügynöki tevékenységre, hiszen például megszerezte Alisson Beckert, Naby Keitát és Xherdan Shaqirit is.

A Chelsea 26,8 millió, a Manchester City 24 millió fontot fizetett, a legkevesebbet – 2,8 milliót – pedig a Cardiff City költötte erre a célra. A Tottenham Hotspur a legutóbbi két átigazolási időszakban nem szerződtetett új játékost, ennek ellenére 11 millió fontot fizetett az ügynököknek. A másodosztály, a Championship klubjai 50 millió fontot költöttek ügynöki díjakra.

A Premier League egyesületei már egy évvel ezelőtt is szorgalmazták a menedzseri jutalékok csökkentését, és ez a részvényesek pénteki megbeszélésén ismét téma lesz: szeretnék megszüntetni azt a rendszert, hogy az ügynökök a vásárló klubtól és a játékosoktól is jelentős összeget kapjanak.

Szeptemberben a nemzetközi szövetség is kijelentette, hogy javaslatokat fog tenni az átigazolási rendszer, a kölcsönadások és a menedzseri költségek megreformálására.