Egy gólos lengyel siker Észak-Írország felett

By
Updated: jún 12, 2016

A lengyel válogatott 1-0-ra legyőzte az északír csapatot a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának első fordulójában, vasárnap.

Az Eb-re a magyar érdekeltségű selejtezőcsoportból kijutott északír csapat története első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta.

Eredmény:
C csoport, 1. forduló:
Lengyelország – Észak-Írország 1-0 (0-0)

Nizza, Stade de Nice, 33 742 néző, v: Ovidiu Hategan (román)
gólszerző: Milik (51.)
sárga lap: Kapustka (65.), Piszczek (89.), illetve Cathcart (69.)

Lengyelország: Szczesny – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski (Grosicki, 80.), Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 78.), Kapustka (Peszko, 88.) – Milik – Lewandowski

Észak-Írország: McGovern – McLaughlin, Cathcart, Evans, McAuley – McNair (Dallas, a szünetben), Norwood, Davis, Baird (Ward, 76.), Ferguson (Washington, 66.) – Lafferty

II. félidő:
51. perc: Blaszczykowski kapta a labdát a jobb szélen, középre passzolt, Milik pedig 15 méterről, középről a kapu bal oldalába lőtt (1-0).

Nagy lendülettel kezdték a mérkőzést a lengyelek, az első tíz percben a kapujukhoz szögezték az északíreket. Később a szigetországi csapat időnként már átjutott a lengyel térfélre, de inkább csak azzal a céllal, hogy amíg lehet, ott tartsa a labdát. A lengyelek a folytatásban is nagy fölényben futballoztak, két nagy helyzetet dolgoztak ki – a 30. percben Milik, a 39.-ben pedig Kapustka lőhetett volna gólt -, de ezek mellett a szívósan és szervezetten védekező ellenfelüket nem tudták komolyan zavarba hozni. Leginkább azért, mert nagyon sokszor ívelték be a labdát, melyeknél magabiztosan tisztáztak a védők. Az északírek az első 45 percben nem lőttek kapura.
A szünet után gyorsan megszerezte a vezetést a lengyel válogatott, amely ezt követően már nem rohamozott olyan nagy lendülettel, mint addig, de jelentős mezőnyfölénye így is megmaradt. A hátrányba került északírek megpróbáltak támadásokat vezetni, ezzel együtt a lengyel kapu nem forgott veszélyben, míg a másik oldalon jó néhány ígéretes akció futott. A mérkőzés képét jól tükrözi, hogy a kapura lövési kísérletek száma 18-2, a labdabirtoklás pedig 60-40 százalék volt a lengyelek javára.
A csoport másik első fordulós mérkőzése, a Németország-Ukrajna összecsapás 21 órakor kezdődik Lille-ben.

https://www.facebook.com/events/828403835283370