Interjú: Keményen küzd a sikerért a világbajnok Buchinger Iván

By
Updated: jún 29, 2016

Mindig is remek sportolók nevelkedtek a Csallóközben, különböző sportágakban kimagasló sikereket értek el. Közéjük tartozik a küzdősportot űző Buchinger Iván, aki szó szerint élet-halál harcot vív a párharcok közben. A bősi világbajnok MMA harcossal beszélgettünk.

Hogyan és mikor kerültél a küzdősport világába?

Igazából kisgyerekkorom óta sportolok, már 5-6 évesen édesapám elvitt a birkózó edzésre, amit nem nagyon szerettem. Mindig elszöktem az edzésekről, később abbahagytam, majd fociztam egy kicsit, de azt is abbahagytam. Ezek után ismét megpróbálkoztam a birkózással, majd egy ideig elvoltam, mint egy gyerek. Ahogy idősödtem, úgy kezdtek egyre inkább érdekelni a különböző sportágak, a foci, a birkózás, az iskolai sportkörök, szóval a sport az életem nagy része lett.

Hogy kerültél az MMA közelébe?

Az MMA közelébe úgy kerültem, hogy nagyjából 2008 körül abbamaradt a birkózás Bősön és nem tudtuk feltalálni magunkat, így hát elkezdtünk súlyokkal tornázni. Először csak magunknak edzettünk, majd egymás között bunyóztunk. Először igazából féltem az MMA-tól, nem mertem elmenni a versenyekre. Végh Attila és Nagy Marián jártak versenyekre, velük kezdtük az MMA küzdelmet. Először csak a kempó és puszta kezes viadalokkal kezdtünk, akkor még nem volt annyira népszerű az MMA. Egy alkalommal Nagy Marián megsérült és itt jött el az én fordulópontom. Az én súlycsoportomban rajtolt, szólt, elmehetnék helyette versenyezni, én pedig bevállaltam. Így kezdődött az MMA karrierem.

Gondoltad volna, hogy egyszer profi MMA harcos leszel?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer MMA sportban fogok küzdeni, mert hát 2008-ig azt sem tudtam, hogy létezik ilyen sport, nem hogy még profi szinten fogom űzni.

Ha összehasonlítod a kezdeteket és a jelent, milyen edzésmódszereket végeztél akkor és milyeneket most?

Az edzések között hatalmas különbségek vannak, főleg technikai téren. Azelőtt csak birkóztunk, a Youtube csatornáról nézegettük a fogásokat, ütéseket, rúgásokat. Az MMA-ra nem volt igazi edzőnk, most viszont külön edzőim vannak állóharcra, kondícióra, erőre, jitsura és birkózásra.   Eleinte találkoztunk egy pozsonyi edzővel Ilija Skondricnak hívják, hozzá jártunk néhány alkalommal edzeni. Az edzésekhez hozzátartozik a regeneráció is, amit azelőtt nem nagyon csináltunk.

Hogy készülsz egy adott ellenfélre? Milyen edzéseket végzel, külön megfigyeled az ellenfeled?

Az ellenfeleimet szoktam tanulmányozni, de sosem készülök egy konkrét ellenfélre. Megnézem melyek az erős pontjai, arra készülök és figyelek az edzés közben. Viszont én egy bajnok vagyok, akinek mindenre felkészültnek kell lennie, mert az ellenfél az utolsó pillanatig változhat.

buchinger96

Milyen eredményeket értél el pályafutásod során?

Voltam többszörös szlovák bajnok, nemzetközi bajnok birkózásban, kempo világbajnoki második helyezett, többszörös kempo bajnok, jiujitsu bajnok és MMA-ban háromszoros világbajnok 3 szervezetnél: WKF, Cage Warriors és most Európa legjobb orosz szervezetének vagyok a világbajnoka. Karrierem során 31 győzelmet és 4 vereséget értem el.

Minden sportágban fontos kérdés az anyagiak. Hogy bírtad, míg nem lettél profi és mit jelent most már anyagi téren az, hogy profi MMA harcos vagy?

Amíg nem voltam profi, munka mellett edzettem, munka után edzés és így körbe-körbe. Most Frankfurtban a legjobb csapatnál, az MMA Spiritben vagyok, de sajnos így sincs könnyű dolgom, mert nincs olyan szponzor, aki szívesen segítene ebben a sportban, kivéve a barátokat: Nagy Marián, Kántor György, Marko Majstovic, onlinestavba.sk akiknek nagyon köszönöm a segítséget..

Mennyire költséges ez a sportág?

Megmondom őszintén, nem könnyű magamnak finanszírozni a dolgokat. Repülőjegy, edzések, táplálék kiegészítők, egészséges táplálkozás, és így tovább.

Mit gondolsz, karriered során melyik mérkőzésed volt a legnehezebb és miért?

A legnehezebb mérkőzésem, ami egyben a legemlékezetesebb számomra, az egy csecsen bunyós ellen volt, aki már az UFC-ben bunyózik. Ha jól emlékszem, az 5. meccsem lehetett. Prágában zajlott az összecsapás és mindenki kinevetett, hogy mit akarok en ez ellen a srác ellen. Meg is ijedtem. Az első menetben nagyon sokat kaptam, na de a második menetre összeszedtem magam és lekoptattam, a közönség pedig felállva tapsolt nekem. De a legrosszabb Conor McGregor ellen volt nem is olyan régen, az UFC egyik legnagyobb bunyósával mérkőztem és egy K.O. ütést kaptam az első menetben.

Volt karriered során komolyabb sérülésed? Mennyi időt vesz igénybe a rehabilitáció egy-egy mérkőzés után?

Nagyon komoly sérüléseim szerencsére nem voltak, de valami mindig történik. Hol ez faj, hol más húzódik meg, de ezek a sporttal járnak. Nagyobb problémám a térdemmel volt, a meniszkusz majd bokaszalag szakadás. A rehabilitáció szintén meccs függő. Megtörténik, hogy többet kapsz a kelleténél és szenvedsz, vagy könnyen és gyorsan nyersz. Szerintem több munka van a felkészülésben, mint a verseny utáni rehabilitációban, mindent áldott nap vért izzadok ahhoz, hogy én legyek a legjobb

Meddig lehet űzni ezt a sportot és mik a jövőbeli terveid?

Nem tudom, meddig lehet űzni, ha jól megy, és jól érzed magad, akkor bármeddig. Én nem tervezek semmit, mert ebben a sportban tervezni nem lehet. A profi karrier utáni időszakon sem gondolkodtam, mert ez is a jövő titka, de mindenképp szeretnék a sportnál maradni, esetleg edzősködni és egy klubbot nyitni.

https://www.facebook.com/events/828403835283370