Új szabályok, szigorítások, bajnoki besorolások a járási bajnokságban

By
Updated: júl 29, 2019

Július 12-én került sor a Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó-szövetség Sporttechnikai bizottságának éves konferenciájára a szövetség székhelyének épületében. A tanácskozáson a járási csapatok képviselői kaptak információkat az új idényre vonatkozó szabályokról és változásokról.

A közel félszáz járási klubtól csaknem negyven klub tisztviselői képviseltették magukat, a szövetségtől Benovič Árpád elnök, Fekete Béla alelnök, Gróf Árpád és Gaál Tamás Végrehajtó bizottság tagok, valamint Horváth Pál, a Sporttechnikai bizottság elnöke és valamennyi mérkőzésellenőr vett részt. A megjelent megbízottakat és vendégeket Benovič Árpád elnök üdvözölte a megnyitón, majd felvázolta az ülés pontjait. Elsősorban emlékplakettel jutalmazták a jubiláló és a járási sport körében hosszú éveken át tevékenykedőket, köztük a 70 éves Dušan Meniart, a 60 éves Kemény Zoltánt és a 82 éves Bódis Gyulát – utóbbi egészségügyi okok miatt nem tudott jelen lenni.

A 2018/2019-es idény kiértékelése

Mint az már köztudott, az AG Sport liga előző idényében Somorja B nyerte meg a bajnokságot, játékosuk, Bujka Nikolas a liga legjobb góllövője lett, ők az V. liga déli csoportjában folytatják a szereplést. Féltávnál Nagyudvarnok jelentkezett ki, a fair-play verseny győztese pedig Dióspatony csapata lett. A VII. ligában Alistál harcolta ki a bajnoki címet, a legjobb góllövő pedig Csikmák Gábor lett Csallóközkürtről. A fair-play versenyt a bajnokcsapat nyerte. Külön dicséretet kaptak a nyárasdiak és az egyházgelleiek, hiszen az előző évekhez hasonlóan ismét több ifjúsági korosztályban büszkélkedhetnek bajnoki cím elhódításával. Az U11-es kategóriában kicsit komplikáltabban alakultak a dolgok, hiszen a szövetséget is meglepő büntetéseket kellett kiszabni.

A 2019/2020-as idény alakulása

A VI. ligába a kerületről két csapat jött vissza: Szap/Csiliznyárad és Nagamagyar – ők nem estek ki az V. ligából, de joguk volt arra, hogy a kerületi ligába jelentkezzenek be, Hegyéte csapata pedig csak a VII. ligába adta be jelentkezését. A 16-csapatos bajnokság a megszokott módon, oda-visszavágó lebonyolításával zajlik majd és így 30 forduló áll a csapatok előtt. A VII. ligába továbbá visszasorolódtak a nagyudvarnokiak, és négy új csapat – Szap/Csiliznyárad B, Medve, Királyfiakarcsa és az FC Roma Nagymagyar jelentkeztek be. Mivel így 18 csapatot evidálhattak be, a tisztviselőknek szavazni kellett a bajnokság lebonyolításáról, hiszen az időjárási viszontagságok és a határidők betartása miatt a hosszutávú bajnokság lehetősége nem vetődhet fel. A klubok végül 15:3 arányban a terület szerinti elosztásról döntöttek. Ez azt jelenti, hogy az alapszakasz (18 forduló) lejátszása után rájátszás zajlik majd, méghozzá a következő módon: az első öt csapat a bajnoki címért, a 6-9. helyen álló csapatok pedig helyezésekért csatáznak. A tisztviselők abban is megegyeztek, hogy a rájátszásba csak az egymás ellen szerzett pontokat viszik magukkal. Az U19-esek négyszer találkoznak egymással (28 forduló), az U15-ösök és U11-esek korosztálya 30 fordulós lesz, az U13-asokat két csoportban, rájátszással bonyolítják le, az U9 pedig szerdánként zajlik majd 18 fordulón keresztül. A szabályok szerint 2019. június 26-ig minden bajnokságot le kell zárni.

Az AG Sport liga/VI. liga 16 csapata: Felbár, Egyházgelle, Nagymagyar, Felsőpatony, Szentmihályfa, Baka, Pozsonyeperjes, Ekecs-Apácaszakállas, Izsap, Nyékvárkony, Nagypaka, Szap/Csiliznyárad, Balony, Csallóközcsütörtök, Alistál.

A VII. liga 18 csapata: északi csoport – Pozsonycsákány, Sárosfa, Csallóköznádasd, Nagyszarva, Béke, Sárrét, Tárnok, FC Roma Nagymagyar, Dióspatony B/Patonyrét; déli csoport – Királyfiakarcsa, Nagyudvarnok, Csallóközkürt, Csilizradvány, Szap/Csiliznyárad B, Vásárút, Medve, Hegyéte, Padány.

Az U19-es csapatok: Sárrét, Nagyudvarnok, Kisudvarnok, Pozsonyeperjes, Ekecs-Apácaszakállas, Nagyszarva, Alistál.

Az U15-ös csapatok: Egyházgelle, Nagyabony, Kisudvarnok, Dióspatony, Baka, Ekecs-Apácaszakállas, Alistál, Jányok, Nagyszarva, Vásárút, Balony, Nyékvárkony, Lég, Sárosfa, Hegyéte.

Az U13-as csapatok: A-csoport – Csallóközkürt, Ekecs-Apácaszakállas, Hodos, Csilizradvány, Nyárasd, Padány, Kisudvarnok, Pozsonyeperjes, Nagyabony, Királyfiakarcsa; B-csoport – Csallóközcsütörtök, Egyházgelle, Csallóköznádasd, Csenke, Lég, Szentmihályfa, Illésháza, Patonyrét, Tárnok, Jányok, Nagymagyar.

Az U11-es csapatok: FC Roma Nagymagyar, Egyházgelle, Nagymagyar, Felsőpatony, Szap/Csiliznyárad, Lég, Csenke, Hodos, Ekecs-Apácaszakállas, Dióspatony, Nyékvárkony, Nagypaka, Nyárasd, Kisudvarnok, Csallóközcsütörtök, Bős.

Az U9-es csapatok: FC Roma Nagymagyar A, Ekecs-Apácaszakállas, Lég, Nyékvárkony, Dióspatony, Felsőpatony, Kisudvarnok, Egyházgelle, FC Roma Nagymagyar B, Nyárasd, DAC.

Újdonságok, tudnivalók, változások

Július 18-án a Szlovák Labdarúgó-szövetség elfogadta az eddigi legnagyobb változásokat, amely az átigazolási törvénnyel kapcsolatos. Ezentúl elektronikus regisztrációs kártyák lesznek, tehát aki július 18-a után rendelt kártyát, az műanyag formában már nem kapja meg, hanem az ISSF-rendszerben egy elektronikus formátumot talál majd. Amikor a jegyzőkönyv készül majd a mérkőzések előtt, minden játékosnak ott lesz a fényképe is, s a konfrontáció is ezen keresztül zajlik.

Az átigazolási időszak és a hivatalos átlépési illetékek is módosításra kerültek, ezzel is jobban védve a klubokat. A játékosoknak a nyári idényben (a klub beleegyezése nélkül) 2019. június 26-tól július 15-ig volt lehetőségük eligazolni. Fontos, hogy ez a háromhetes időszak az egész idényre vonatkozott, télen már nem lesz lehetőség átigazolni. Július 1-től szeptember 30-ig csak az anyaegyesület beleegyezésével történhet átlépés, télen ezt január 1-től március 31-ig tehetik meg (ún. vendégjáték). Létrejött az ún. átmeneti regisztráció, amely azokat a klubokat védi, akik bizonyos időszakon keresztül nem szerepelnek bajnokságban (kizárás vagy megszűnés miatt), így azok a játékosok, akik az adott klubnál szerepelnek (május 1-je és július 15-e kivételével), teljesen ingyen átigazolhatnak egy másik klubhoz. Ha az adott idény letelik, automatikusan visszakerülnek az anyaegyesülethez.

Számos változás és módosulás került bele a Versenykiírásba, amelyet tanácsos alaposan áttanulmányozni. Ezek a dokumentumok aktualizálva már megtalálhatóak a szövetség honlapján (obfzds.sk, obfzds.com). A legfőbb változások a 17., 18., 19., 28/10., 34., 43/3., 46/1., 49/5,7., 52., 56., 77. cikkelyben találhatóak. Minden klub kapott nyakbaakasztható azonosítókat, amelyeket a kispadon tartózkodó (és kizárólag a jegyzőkönyvben szereplő egyének) tisztviselőnek hordani kell – legyen az edző, csapatvezető, asszisztens, masszőr vagy orvos. Egy mérkőzésen maximum 4 olyan játékos szerepelhet a jegyzőkönyvben, aki nem rendelkezik szlovák állampolgársággal.

A szükséges dokumentumok és tudnivalók megtalálhatóak a szövetség honlapján: https://www.obfzds.sk/#menu/open/681/

by bété/ObFZ DS