Reagált a szövetség: Európa egyetlen országában sincsenek megtiltva a futballmérkőzések

By
Updated: september 29, 2020

Helytelennek, nem logikusnak és diszkriminatívnek nevezte a krízis stáb döntését a Szlovák labdarúgó-szövetség és a Ligás Klubok Uniója, a két szervezet közleményben tiltakozott a kormány döntése értelmében. 

Október 1-től beszüntetik a tömegrendezvényeket, ezek közé tartoznak a sport- és kulturális rendezvények is. 

A szövetség és az LKÚ az állami szervek számára azonnal segítséget nyújtott a szabad kapacitással, mint ahogy a javaslataival is arra, hogyan biztosítsák be a mérkőzéseket úgy, hogy minimalizálják a koronavírus terjedését. Néhány hónapja a Fortuna liga részletes kézikönyv alapján rendezi a mérkőzéseket, amely pontos leírással rendelkezik a megelőzésről, és a pozitív esetek megtalálásáról is.  A kézikönyv több javaslatot is tartalmaz, és felhasználható a szövetség minden versenye számára.

Nem látni semmilyen okot a mérkőzések tiltására, amikor nincs megtiltva az üzletek, a gastro egységek, a tömegközlekedések használata. Nem látni védhető okot arra, hogy a több mint 5000 csapat szigorú feltételek mellett ne tudná lejátszani az őszi idény során a 400 bajnoki és kupamérkőzést a felnőttek és az ifjúság szintjén. Európa egyetlen országában sincsenek jelenleg megtiltva a futballmérkőzések, még olyan országokban sem, ahol a vírushelyzet rosszabb, mint Szlovákiában.

 

A futballmérkőzések tilalma pusztító hatással lesz a Szlovák Labdarúgó-szövetség több mint 100 000 tagjára, arra 14 000 emberre, akik a futballban dolgoznak. Ez nemcsak a profi futballt érinti, hanem az ifjúsági és az amatőr futball területét is. A teljes futballmozgalom eddig teljes mértékben tiszteletben tartotta az állami hatóságok által hozott összes intézkedést, annak ellenére, hogy a rendszer gyakran „rólunk nélkülünk“ döntött, beleértve a legújabb intézkedéseket is, amelyekről nem konzultáltak Szlovákia legnagyobb sportegyesületének képviselőivel. Ismét hangsúlyozzuk, hogy az általunk szervezett sporteseményeken még nem bizonyítottuk az új koronavírus terjedését.

Sürgetjük ezeknek az intézkedéseknek a felfüggesztését mindaddig, amíg figyelembe nem veszik azok gazdasági, társadalmi és társadalmi hatásait, valamint az összes érintett szereplővel szembeni azonnali ellentételezés módját és összegét. Ugyanakkor ismételten felszólítjuk a Szlovák Köztársaság miniszterelnökét, hogy találkozzon és kezdjen konstruktív párbeszédet a szlovákiai sport területén a legnagyobb munkáltatóval.