Radványi: „Az ötödik hellyel mindenki elégedett lehet!“

By
Updated: júl 23, 2019

Az ötödik helyen zárta a III. liga évadját Bős csapata, amely a következő idényben akár magasabb pozíciókra is törhet. A csapat vezetőedzője, Radványi Miklós az elmúlt évadot értékelte, de kitért a szlovák és a magyar bajnokságra is.

Hogy értékelné a Bős ötödik helyét?

Tavaly, amikor Bősre kerültem, azért mentem oda, hogy a csapat ne essen ki. A következő idényben a cél az volt, hogy a középmezőnyben zárjunk. Az ötödik helyen végeztünk, mindenki elégedett lehet. A harmadik legtöbb gólt szereztük a ligában és a bajnokság legfiatalabb csapata a miénk. Ezzel mindenki elégedett lehet.

Jó őszt zártak, a tavasz viszont nehezebben indult. Miért?

Az ősznek a háromnegyed része sikerült, az utolsó két mérkőzést elbuktuk, előtte megsérült a kapusunk. Ugyanez a probléma volt tavasszal is. A kapusunk és két kulcsemberünk sérült volt. Ezen a szinten, ha néhány kulcsember hiányzik, nincs olyan bő keret, hogy tudjuk helyettesíteni. Öt mérkőzésen kikaptunk, utána lecsúsztunk a tízedik helyre. Viszont visszajött Száraz kapus, felépültek a játékosok és jöttek az eredmények. Ezek fiatal gyerekek, még fejlődhetnek, az ötödik hely egy nagyon jó eredmény.

Van-e esetleg hiányérzete, esetleg valami másképp sikerülhetett volna az idény során?

Mindig maximalista voltam. Tudtam, hogy ebben a csapatban benne van, hogy ha minden összejön, a felkerülés is meglehetett volna. Ezt a játékosok is érezték az ősz folyamán. Télen a felkerülésről beszéltünk, de a magasabb osztályhoz több pénzre van szükség. Felesleges és felelőtlen dolgokat és kijelentéseket nem szabad tenni. Nézzük meg Bellust, megnyerte a bajnokságot, de mégsem ment a második ligába. Ott a sportdiplomácia magas szinten működik, rúgtak több mint 10 büntetőt, meg is nyerték a bajnokságot. Boldog akkor lettem volna, ha megnyerjük a bajnokságot és esetleg nem jelentkezünk be a magasabb osztályba, de hiányérzetem nincs. Ebben a csapatban biztosan több volt.

Mit szól a Bellus bajnoki győzelméhez? A csapat tavaly épp hogy csak megmenekült.

Abból a két meccsből indulok ki, amit velük játszottunk. Otthon 0:0 lett úgy, hogy rúgtunk három szabályos gólt. Idegenben vezettünk, majd rengeteg szabadrúgást kaptak, a meccs végén egy kitalált büntetővel nyertek 2:1-re. Ha így érdemes megnyerni valamit, akkor nyugodtan. Nem a legjobb csapat nyerte meg a bajnokságot. A Puhó az a csapat, amely ellen mindkét meccsünk nagyon jó volt, még ha hazai pályán 2:5-re is vesztettünk. Megérdemelten mennek fel, az egyik legjobb csapatuk volt.

Mi várható Bősön a következő idényben?

Tudtommal a csapat együtt marad. Száraz visszament a DAC-ba, így kapust keresünk, de talán már meg is van. Még két játékost szeretnénk két posztra igazolni, a csapat többi része pedig rendben van. Célunk, hogy jobb helyen végezzünk, mint idén. A csapatban benne van, hogy feljebb zárjon.

Hogy látta a magyar bajokság kimenetelét? Meglepték a kiesők, illetve az élen végzők?

Az MTK úgy, hogy még ősszel a harmadik helyen volt, meglepetés volt számomra a kiesés. Amikor a Haladás búcsúzott az élvonaltól, az nem volt meglepő. A Vidiből sokat kivett az Európa liga, a Ferencváros ekkor el is húzott tőlük és megszerezte a bajnoki címet. Bárki bármit mondhat, a magyar liga színvonala évről évre növekszik. Sokkal kiegyensúlyozottabb mérkőzések vannak, mint a szlovák ligában. Jó irányba halad az egész. Bízom benne, hogy a Ferencváros a Bajnokok Ligája, a Vidi pedig az Európa liga csoportkörébe kerül és akkor szép ősznek nézünk elébe.

Korábbi csapata, a Mezőkövesd is nagyon jól végzett.

Láttam, hogy konszolidálódott ott a helyzet Mezőkövesden. Csak örülök neki, hogy ott vannak, ahol. Sokat fejlődött az együttes, bővült a szakmai stáb, komolyabb játékosokat tudtam leigazolni. Ez az előnye a 12 csapatos NBI-nek, hogy jóval több pénz tud befolyni a futballba. Nagyon jó csapat lett a Mezőkövesd.

A szlovák bajnokság viszont mintha gyengült volna.

– Nem szabad egyik csapatot se lenézni, de sajnos a szlovák liga oda fog jutni, hogy 3-4 csapatos bajnokság lesz. Amikor Miaván voltam, akkor legalább 8 erős csapat volt a ligában, stabil anyagi háttérrel. Most van 3-4 erős klub. A liga termeli a fiatalokat, remek ugródeszka lehet számukra, kivételt képez a Slovan, amely nem engedi el a játékosait, inkább veszi őket. A többi csapatnál, ha kiugrik egy játékos, már mehet is külföldre.

A DAC pedig történelmet írt, ezüstérmet szerzett.

A futballban vannak törvényszerűségek, és ami a DAC-nál történik, az ennek az eredménye. Ha nem végzett volna az első háromban, az nagy kudarc lett volna. Ha megnézzük az infrastruktúrát, a stadiont, az akadémiát, a szurkolótábort, a játékoskeretet, nagy fejlődésen ment át minden. Amikor én a csapatnál voltam, 1,2 millió euróból gazdálkodtak, most pedig már 5,4 millióból. Annak idején Puskás Ferenc mondta: „Kis pénz kis foci, nagy pénz, nagy foci!”. Ez pedig a mai világban duplán igaz. A DAC 13 éve még harmadik ligát játszott, most pedig a második helyen végzett. A klub fejlődése fantasztikus ívet mutat.