Busás jutalomban részesülnek a szlovák válogatott játékosai

By
Updated: október 22, 2015

Október 12-e beírta magát a szlovák futball történelmébe, amikor is Ján Kozák védencei kiharcolták a 2016-os Európa Bajnokságon való részvételt. A szlovák futballszövetség elnöke, Ján Kováčik nem fogta vissza örömét, továbbá kifejtette, a továbbjutásnak Ján Kozák vezetőedző miatt is örül.

Melyik volt a selejtezősorozat legszebb pillanata?

A Luxemburg elleni mérkőzés. Nem éltem még át ilyen szép élményt a futballban, mint ezt az ünneplést. 1979-ben Csehszlovákia a selejtezősorozatot épp Luxemburgban zárta és az Európa Bajnokságra jutott. Ott az utolsó szlovák játékosok játszottak és köztük volt Ján Kozák is.

Van olyan játékos a csapatban, aki miatt örül, hogy a csapat az EB-re jutott?

Én ezt az örömöt mindenkinek kívánom, mert megérdemlik. Különleges generáció alkotja a csapatot, néhányuknak karrierük csúcspontja, mások számára a kezdetet jelenti. Megérdemlik a sikert, de nem csak a játékosok, hanem mindenki, aki ezért dolgozott. Bízom benne, hogy Franciaországban sem veszünk el.

Kováčik elárulta, mennyit kapnak a játékosok az EB-részvételért. „Az UEFA 8 millió eurót ad a kijutásért, és ennek az összegnek az egy harmadát kapják a játékosok. A csoportban az egyes mérkőzéseken elért eredményekért a prémiumok 50 százalékát már megkapták, most az összeg másik felére kerül sor. A 8 millió másik harmadából az ifjúsági akadémiákat támogatnánk.“ Kováčik szavai alapján 2,4 millió eurót osztanak szét a játékosok között, másik 2,4 millió pedig a szlovákiai akadémiákhoz kerülhet.

Fotó: tasr