Öt ok, amiért rövidített rendszerben folytatódik a Fortuna liga

By
Updated: máj 25, 2020

Június 13-án folytatódik a Fortuna liga rájátszása, tíz forduló helyett viszont csak öt kerül lejátszásra. A Ligás Klubok Uniójának döntése nagy felháborodást keltett több klubnál is, így az Unió pontokba szedte döntését. A vezetők öt pontban vázolták fel a Fortuna liga rájátszásának rövidebb lebonyolítási módszerét. 

1. Nincsenek megengedve a sportrendezvények megszervezése

Ez idáig a kormány nem adott engedélyt a sportrendezvények szervezéséhez, míg a környező országokban – Csehország, Németország, Lengyelország – már igen. Az enyhítések után a tervek szerint június 3-án kerülhetne erre sor, így leghamarabb június 6-án indulhatna újra a Fortuna liga. Ha viszont június 3-án engedélyezik a sportrendezvényeket, három nappal később nem lehetne folytatni a bajnokságot. Egyelőre még az sem biztos, hogy június 13-án elrajtol a liga. Viszont több, mint valószínű, és a rövidített lebonyolítás több időt biztosít a felkészítésre.

2. Nincs jóváhagyva a mérkőzések lebonyolítására kiírt kézikönyv

A Ligás Klubok Uniója a vírus kirobbanása óta létrehozott egy központi bizottságot, amelynek feladta elkészíteni minden törvényi, jogi, biztonsági és gazdasági szempont előkészítése, amelyek hatással lehetnek a bajnokságra. Szintén feladata, egy kézikönyv kidolgozása, amely meghatározza a feltételeket, melyek mellett megrendezhetők a Fortuna liga mérkőzései. Viszont hogy a kézikönyv megfelel-e a követelményeknek, a kormánynak kell dönteni.

3. Zsúfolt program

A teljes rájátszás csak akkor jöhetne szóba, ha a bajnokság június 6-án rajtolna el és hétközi mérkőzésekkel zajlana. Így a bajnokság július 18-án érne véget. Július 20-ig kell bejelenteni az UEFA felé a nemzetközi kupákban induló csapatok neveit, miközben a selejtezők már július 28-án indulnának. Mivel július 13-án rajtol a bajnokság, így a teljes rájátszás nem lehetséges, ráadásul a Slovnaft Cup elődöntőit is lejátsszák.

4. Az anyagi és a sport oldal

A sport oldaláról az 5 mérkőzéses rájátszás lehetőséget nyújt a csapatoknak, hogy a rövidebb idő miatt több lehetőségük maradjon felkészülni a következő idényre. Mivel a 2. ligából nincs feljutó, a Fortuna ligából nincs kieső, így sérül a bajnokság hitelessége. Viszont a 2. liga képviselője szerint már most több klubnál problémák merültek fel. A hivatalos döntésről a szövetség végrehajtó bizottsága fog dönteni. A rövidebb rájátszás anyagi szempontból is fontos a klubok számára.

5. A nézők nélküli futball

A futballt a nézőkért játsszák. A környező országokban folytatott bajnokságokat nézők nélkül játsszák, ez nem lesz másképp a Fortuna ligában sem. Nem lenne ez másképp a hosszabb illetve a rövidebb rájátszás során sem. Az LKÚ dolgozik azon, hogy minden szurokló láthassa csapata mérkőzését a televízió vagy az internet közvetítése által.