Interjú: Télen a DAC is megkereste, befejezné a tavaszt Iván Alex

By
Updated: máj 20, 2020

Még nem zárhatja le a Fortuna liga idényét a Szereden szereplő , Iván Alex, aki csapatával jelenleg a tizedik helyet foglalja el a táblázaton. A dunaszerdahelyi játékost is nehezen érintette a koronavírus, ami miatt az egész bajnokság szünetel. A 22 éves szélsőt a jelenlegi helyzetről és a folytatásról kérdeztük.

Hogy élted meg a koronavírus miatti szünetet, hogy leállították a bajnokságot?

Elég váratlanul ért ez az egész, de szerintem mindenkit. Úgy a sportolókat, mint a hétköznapi embereket. Egyik napról a másikra azt vettük észre, hogy otthon kell maradnunk a négy fal között elzárva minden kültéri tevékenységtől. Nagyon fura volt, hogy a bajnokságot is felfüggesztették. Ilyen még nem törtért velem a karrierem során.

Mivel töltötted a szünet alatti időszakot? Hogy tudtad formában tartani magad?

– Az első három hét mentálisan nagyon leterhelő volt, akkor ki sem léptem a házból. Csak a benti edzések maradtak, a napok nagyon monotonná váltak. Szinte alig tudtam követni, mikor milyen nap van. Talán a negyedig héten kezdtem el kimerészkedni egyedül a szabadba, a futás részét kezdem el az egyéni felkészülésemnek. Szerencsére nem érzem úgy, hogy vesztettem volna a kondíciómból.

Hogy értékelnéd a Szered teljesítményét a bajnokságban?

A bajnokságot jól kezdtük, utána picit elfogytunk fejben, edző váltás is történt. Nem volt minden jó hangulatú a csapat környékén. A nagyobb meccsekre mindig jobban tudtunk koncentrálni és győzni, például a Nagyszombat, a DAC ellen, vagy igazából a felsőház bármelyik csapata ellen. Viszont a tabellán mögöttünk elhelyezkedő csapatokkal szemben sorba kikaptunk, odahaza és idegenben is, így azért nehéz volt jobb pozícióba kerülni a tabellán.

És hogy láttad a saját teljesítményedet? – pozitívumok-negatívumok?

Mindenképpen jobb teljesítményt szerettem volna nyújtani a tavalyi első szezonom után. Mint gólokban, gólpasszokban és játékidőben is, amit teljesíteni is tudtam, viszont nem lehetek elégedett és nem is vagyok magammal. Több meccsen szeretnék kiemelkedő teljesítményt nyújtani.

Szered nem tartozott a gazdag csapatok közé. Történt a klubnál fizetéscsökkentés?

Ebben a nehéz időszakban a klubok terén, mivel nincsenek meccsek, szünetel a bajnokság, kevesebb a bevételük, a fizetésekkel szerintem korrektül meg tudtunk egyezni erre a pár hónapra, amiket otthon töltünk.

Mit szólsz a zsolnaiak lépéséhez, hogy felszámolás alá került a klub?

A csapatból mindenkit meglepett, ha jól emlékszek épp április elseje előtt pár nappal lett bejelentve, hogy majd lesznek fejlemények. Mondtuk is, biztosan áprilisi tréfa. A napok múlásával derült ki hogy ez tényleg komoly döntés volt. Én személy szerint ledöbbentem, hogy ilyen profi klub, mint a Zsolna, ilyen lépéshez kell, hogy folyamodjon. Ismét beigazolódott, hogy a fociban bármi megtörténhet, egyik nap még fent, másik nap pedig már a padlón vagy.

Mit gondolsz, mi lesz a Fortuna liga sorsa?

Nem tudom, még így is nehéz ezt még megjósolni, hogy javulni látszódik a helyzet a vírussal kapcsolatban. Folyamatos halasztások vannak, némelyik ligát már le is zárták és bajnokot avattak. Nem tudom, hogy két hónapos leállás után milyen terhelés lenne a heti két meccses bajnoki mérkőzés. Lehet, hogy érdemes lenne az új szezonra tiszta fejjel koncentrálni. Bár én személy szerint már holnap a pályán szeretnék lenni és mérkőzést játszani, ha erre lenne lehetőség.

Az enyhítések után ismét edzésbe álltatok. Milyen volt ismét a társakkal gyakorolni? 

Nagyon jó volt ismét edzésbe állni, volt értelme a napnak. Jó volt találkozni a csapattársakkal, látni, hogy ők is jól vannak és végre egy csapatban érezhettem magam velük. Szerintem mindenki nevében mondhatom, az edzéseket nem várt keménységgel kezdtük, de a másik szempontból viszont büszkeséggel töltheti el az edzőket, hogy senkin sem látszódott a lemaradás. Nem a megszokott edzésformákat végezzük, nincs érintkezés-kontakt az edzéseken, a bemelegítés és a labdás részét is úgy végezzük, hogy két méternél közelebb ne kerüljünk egymáshoz. Kicsit most minden különleges.

Télen lejár a szerződésed Szereden. Hogyan tovább, merre képzeled el a jövődet?

A jövőmmel kapcsolatban nem tudok sok információval szolgálni, jelenleg Szereden játszom. Most a leállás végett nehezebb más csapatokhoz helyezkedni, viszont pozitívan várom a nyári átigazolást. Néhány csapatnál jó benyomást tudtam kelteni.

A télen megkeresett a DAC. Miért nem jött össze a váltás? Visszatérnél korábbi csapatodhoz?

Igen, ezzel a DAC kérdéssel mindig megtalálnak, hogy miért így lett, miért nem jövök ide, de ez nem csak a játékoson múlik. Egy ilyen profi háttérrel rendelkező csapat a játékosok szempontjából mindenkinek érdekes lehet. Nem tudom, hogy a téli megkeresés miért maradt annyiban, talán a DAC-nál történt edzőváltás miatt, vagy talán mégsem gondolták olyan komolyan az érdeklődést. Nem szeretnék nagyon a múltban keresgélni, én csinálom a dolgom tovább, ahogy eddig, az ajánlatok úgyis jönni fognak. Ha nem a DAC-tól, akkor majd mástól.