Interjú: Felvidéki tehetség az Aston Villa akadémiáján

By
Updated: november 21, 2018

Felvidéki labdarúgó tehetségekből nincs hiány, ezt mutatja, hogy a 20 éves Pastorek József már 14 éves kora óta az angol Aston Villa akadémiáján szerepel. A 20 éves középpályás legutóbb a Sepsi OSK ellen a DAC mezében is bemutatkozhatott, így újabb pazar élménnyel gazdagodott. A fiatal ímelyi tehetséget az angliai lehetőségről kérdeztük.

Hogy és hol kezdted a futballt?

Nyolcévesen, Érsekújvárban kezdtem a focit, a városban nagyon jól foglalkoztak a fiatalokkal. Már kis koromtól sikeres focista szerettem volna lenni.

Hogy jött az Aston Villa lehetősége?

Szenyicén, egy regionális tornán figyeltek fel rám az angolok és felajánlottak egy próbajátékot az Aston Villa akadémiáján. A lehetőségnek természetesen megörültem, hiszen Anglia minden kisfiú álma és ilyen esélyt nem lehet kihagyni.

Milyen körülményeket találtál az Aston Villa akadémiáján? Hogy fogadtak a társak?

A körülmények fantasztikusak. Az akadémián rengeteg pálya, öltözők, fedett műfüves pálya, tantermek, ebédlők, mind megtalálhatóak. Többen elfogadtak barátnak, de néhányan mint konkurenciát, de ez pont így volt jó. Az Aston Villánál végigjártam az U14-től egészen az U23-ig az összes korosztályt.

Van esély az ifjúságból felkerülni a felnőttek közé? 

Lehetőség van rá, de kevés a játéklehetőség. Láthatjuk, tőlünk Jack Grealish került a felnőttek közé, de ő az akadémia legtehetségesebb játékosa. A fiatalok számára lehetőség nyílik edzeni a felnőtt csapattal. Ebben az idényben egy barátságos mérkőzésen pályára léphettem a felnőttek között. A Telford ellen játszottunk, amely a League 2-ben szerepel. Nagyon jól éreztem magam a felnőttek között, viszont gyors és kemény futball zajlott a pályán.

Hogy vélekednek a klubnál arról, hogy az Aston Villa a másodosztályban szerepel? 

Az Aston Villa egy nagyon híres csapat és a Premier League-ban lenne a helyen. Már nagyon sok edző kicserélődött a kispadon, hogy felvigye az együttest az élvonalba. A Championshipre nagyon jó a csapat, kiváló edzőkkel, és reméljük, ez majd az eredményekben is megmutatkozik.

Milyen különbségeket látsz a hazai és az angliai képzés között?

Biztos, hogy Szlovákiában is találkozunk jó futballal, jó képzéssel, de amit Angliában erősen hangsúlyoznak, az a gyorsaság és a fizikum. Itthon többnyire inkább a taktikai oldalt veszik komolyabban.

A Sepsi OSK ellen bemutatkozhattál a DAC mezében. Hogy jött a lehetőség?

A mérkőzés során többen is próbajátékon szerepeltünk a DAC csapatánál. Ha lenne esély kölcsönjátékra, szívesen kipróbálnám, ugyanis szeretnék minél több tapasztalatot szerezni a felnőtt futballban.

Milyen érzés volt pályára lépni a MOL Arénában?

Fantasztikus volt, csakúgy, mint a hangulat. Szeretném megköszönni a klubnak a lehetőséget.

Mik a céljaid a jövőre nézve?

A közeli jövőben szeretnék közel kerülni a felnőtt futballhoz, minél több tapasztalatot szerezni és visszakerülni a szlovák U21-as válogatottba.