Interjú: Egy jó felkészülés után kiváló tavaszt vár Radványi Miklós

By
Updated: január 6, 2020

Mozgalmas őszt tudhat maga mögött Radványi Miklós, aki először Bősön kezdte meg az idényt, majd októberben a Fortuna liga újoncát, a Garamszentkereszt irányítását vette át. A csapattal az utolsó három fordulóban remekeltek, így tavasszal izgalmas csata várható a bennmaradásért.

11 forduló után távozott Bősről. Hogy értékelné az ott eltöltött őszi időszakot?

Sikeres időszak volt. A harmadik helyen adtam át a csapatot, jó gárdát raktunk össze. Kivívtuk az ellenfelek tiszteletét, ugyanis már nem úgy volt, hogy győzni jöttek Bősre. Mindenki úgy jött hozzánk, hogy minél kevesebb gólt kapjanak. Ez nagy előrelépés volt ahhoz képest, amikor átvettem a csapatot. Távozásomkor a harmadik helyen adtam át és a harmadik helyen zárta az őszt. Azt hiszem, ez egy siker a klub és a csapat számára.

A klub részéről Kovács Zsolt elmondta, hogy nagyon jó munkát végzett, melyből még meríthetnek a jövőben Bősön. Ehhez mit szól?

Ha azt a munkát, amit elvégeztem, így értékelik a klubon belül, akkor annak nagyon örülök. Azt hiszem, mutattam egy irányt, hogy hogyan kellene kinéznie a futballnak. Bízom benne, hogy ezek után is sikeresek lesznek. Szurkolok a klubnak, ugyanis sok barátom van Bősön. Bízom benne, a barátság továbbra is megmarad és sikeresek lesznek.

Hogy jött a megkeresés a Garamszentkereszt részéről?

Már szeptemberen is volt egy hívás, amikor megkérdezték, hogy mit szólnék a lehetőséghez, de az a szál akkor meg is szakadt. Amikor kinevezték Miroslav Filipkot sportigazgatónak, felhívott, leültünk, megbeszéltük a dolgokat. Utána találkoztam a polgármesterrel és a klub tulajdonosával. Nagyon fontos számomra, hogy érezzem, hogy engem akarnak edzőnek. Amit a tárgyalások során megbeszéltünk, be is tartották. Abban maradtunk, hogy ősszel az utolsó hét mérkőzésen megnézem, kikre számíthatunk tavasszal, mely játékosokkal folytathatjuk. Garanciát kaptam arra, hogy télen 5-6 játékost igazolhatunk. Ezután megtörtént a szerződés aláírása.

A kezdet nem alakult jól, zsinórban négy mérkőzést vesztettek. Milyen volt a hangulat az öltözőben?

Elsősorban le kell szögezni, hogy ez a csapat megnyerte a második ligát, pedig úgy indultak neki, hogy nem is ez volt a cél. Az első meccseken észrevettem, hogy a csapat nincs azon a fizikális szinten, aminek lenni kell. Ami a második ligára elég, az az elsőre már kevés. Minden játékosnak van egy limitje, de ha legalább fizikálisan fel van készítve, a mérkőzést végig tudja futni, küzdeni. A csapat nem sokáig bírta az intenzív megterhelést, ez a mérkőzéseken visszaköszönt, a 60-65. percben a játékosoknak elfogyott az ereje. Taktikailag rendbe raktuk a csapatot, tudtuk, hogy mit akarunk játszani. A Slovan, a DAC, a Nagyszombat ellen is az első félidők jobbak voltak, utána fizikailag elfogytunk. Mindig a becsületes munkában bíztam, a srácok pedig nagyon jól dolgoztak. Néhány hét után már eljött az az idő, amikor már fizikálisan is feljavultunk. Amikor oda mentem, néhányan megsérültek, ugyanis nem voltak hozzászokva az intenzív edzésekhez. Az utolsó három fordulóra viszont felépültek és volt egy jó keretem. A padon is voltak olyan játékosok, akik a becseréléssel segíteni tudtak a csapaton. Ezért tudtunk nyerni idegenben Trencsén ellen, majd otthon Szered ellen. Ha Nagyszombat ellen ilyen keretem van, akkor azt a meccset is megnyerjük, ugyanis a félidőben már 0:2-re vezettünk.

Az utolsó három forduló sikere abban rejlett, hogy már a teljes kerettel dolgozhatott, és fizikálisan is jobban bírták?

Egyértelműen. Ha már négy héten át dolgozom egy csapattal, megvan a mikrociklus, az már meglátszik. Négy héten át intenzíven edzenek, egy lépcsőfokot tudnak lépni. Az is fontos volt, hogy felépültek a sérült játékosok.

Milyen érzés volt a DAC ellen bemutatkozni?

Harmadik alkalom volt már, hogy edzőként a DAC ellen léptünk pályára. Mindig egy különleges érzés, de olyankor az érzelmek félremennek, és azon vagyok, hogy legyőzzem az ellenfelet és kigondoljam a megfelelő taktikát. Profi edző vagyok, ez a szakmához tartozik.

Könnyebb volt a DAC ellen taktikát választani, mivel jól ismeri a csapatot?

Az edzőnek a dolga, hogy feltérképezze az ellenfél játékstílusát, és arra kidolgozza a megfelelő taktikát. De nem csak egy tervnek kell lenni. Az első meccsen az volt a gondom, hogy nekem csak egy „A“ tervem lehetett, mert a többihez játékosok kellettek. Az első félidőben jobbak voltunk, de nem használtuk ki a helyzeteinket. A második félidőben a DAC be tudott cserélni egy Davist és egy Kalmárt, akik eldöntötték a mérkőzést. Nekem ilyen lehetőségem nem volt. Minden csapatnak megvan a stílusa, arra kell megtalálni a megfelelő taktikát. A mai világban az InStaton keresztül már a bajnoki után megkapjuk az ellenfél adatait.

Hogy jellemezné a garamszentkereszi klubot?

Ez az egyik legfiatalabb klub Szlovákiában, 2012-ben alakult. Felépítettek egy nagyon szép kis stadiont és családias hangulat uralkodik. A legmagasabb osztállyal a vezetőknek nem volt tapasztalatuk. Ezért is igazolták le Miroslav Filipkot sportigazgatónak, aki sok tapasztalattal rendelkezik. Ezért igazoltak engem is, hogy utat mutassak a profi futballhoz. Ehhez minden támogatást megkapunk. Nagyon jó emberek vannak a klubnál, akik szeretik a futballt. A vereségek után sem történt semmi, elmondták, hogy látni a változást a csapaton. Jelenleg csak pozitívan tudok ezekről a dolgokról beszélni.

A közvélemény is pozitívan nyilatkozik a klubról, a csapatról. Az egész helyi környezet ilyen?

Egyszerű, alázatos emberekkel találkozni minden nap. Kellemes oda járni dolgozni. Ki van építve az infrastruktúra, hangulatos a stadion, amely végében tavasszal elkezdik építeni az utolsó lelátót. Bízom benne, hogy egy szimpatikus csapat és klub képét mutatjuk tavasszal is.

Milyen változások várhatóak a téli felkészülés során?

Minden formációba szeretnék játékosokat: kapus, belső védő, középpálya. Nagyjából öt játékost szeretnék, de minőségi játékosokat. A minőségre és nem a mennyiségre megyünk. Olyan játékosokat akarunk, akik már letették az első ligában a névjegyüket. Bízom benne, hogy oda tudjuk vinni azokat, akiket elterveztünk.

Egy ismerős játékos, Mészáros András volt a nyerőember az utolsó két mérkőzésen. Hogy értékelné a teljesítményét?

Bandit régóta ismerem. Amikor Dunaszerdahelyen voltam, már akkor belekóstolt a ligás csapat edzéseibe. Amikor pedig oda mentem, úgy tűnt, mintha meg lett volna hatódva, hogy hova került. Nem is találta a helyét a pályán. Mivel a csatár poszton gondjaink voltak, kipróbáltam. Tudtam, hogy van orra a gólokra a tizenhatoson belül, oda teszi magát, nem fél a párharcoktól. Nagyon örülök neki, hogy az utolsó két mérkőzéseken ezt bizonyította, mind a két meccsen fontos gólt rúgott. Az utolsó mérkőzésen, amíg pályán volt, a legjobbak közé tartozott.

Mi várható tavasszal? A bennmaradás kiharcolása a cél?

Amikor megszólítottak, azzal a céllal tették, hogy tartsam bent a csapatot. Úgy is fogalmaztak, hogy az egyik legjobb krízis menedzser vagyok, aki képes erre. Nem ez az első csapat, amelyet az élvonalban kellene tartanom. A szerződésem is úgy van megkötve, hogy a bennmaradás esetén automatikusan hosszabbodik.

Az utolsó három meccsen hét pontot szereztek, így a karácsony is szebb volt.

Természetesen. Én azt hittem, tudunk 10 pontot szerezni, hetet sikerült, aminek örülünk. Felzárkóztunk a Nyitra és a Szered mögé. Bízom benne, hogy egy jó felkészülés után legalább olyan jó tavaszunk lesz, mint amilyen jól befejeztük az őszt.