Interjú: Az Ipswich akadémiáján járt próbajátékon a nagypakai Urbán Krisztián

By
Updated: január 23, 2020

Hatalmas lehetőség nyílt az elmúlt héten a nagypakai Urbán Krisztián előtt, aki egy hetet tölthetett el az angol Ipswich Town akadémiáján. A fiatal 16 éves tehetség jelenleg az STK Somorja színeiben szerepel, de ha sikerrel jár, az angol klubnál fejlődhet tovább.

Mikor figyelt fel rád az Ipswich?

Nyáron volt itt egy játékosmegfigyelő Angliából, David Johnson. Kassán voltam egy kempen, amely során felfigyelt rám. Utána elkezdték szervezni az angliai próbajátékot. Az Ipswich lett a megfelelő klub számomra, ott lehetek sikeres.

A megfigyelő ajánlott be az Ipswich csapatához?  

David Johnson a Tottenham ifjúsági megfigyelője,  és azt mondta, ehhez a klubhoz mehetek, itt lehetőséget kaphatok.

Mit szóltál a lehetőséghez?

Amikor megtudtam, nem tudtam teljesen feldolgozni. Két héttel előtte már éreztem, hogy közeledik a próbajáték, így elkezdtem még többet edzeni. Nem volt bennem idegesség, mert tudtam, hogy focizni megyek és imádok futballozni. Az első nap kicsit hektikus volt a repülés miatt, még nem voltam százszázalékos, a többi napon viszont belejöttem.

Melyik korosztályos csapattal készültél?

Első edzést az U16-os csapattal abszolváltam, velük is kellett volna végig edzenem. A második napon viszont mindjárt beraktak az U18-as csapathoz és velük készültem tovább.

Hogy zajlottak az edzések? Láttál különbségeket?

Igen, nagyon nagy különbségek voltak. Minden edzésen öt edző volt, mindig más gyakorlatokat végeztünk. Mindig másra figyeltünk, passzok, lövések. Különböző focik voltak, minden gyors tempóban zajlott, a srácok is keményen mentek az edzésen.

Hogy fogadtak a csapatban és a klubnál?

Mindenki nagyon kedves volt, már az első nap mindent megmutattak. Hova kell menni, ha valami fájt, vagy ha ruhát kellett átvenni. Minden edzésre tiszta ruhát kaptunk, melyeket helyben mostak. Kaptam törülközőt, zoknikat. Mindezt megmutatták, és kedvesen fogadtak.

Milyen az Ipswich edzőközpontja, például összehasonlítva a DAC Akadémiájával?

A DAC-nak is fantasztikus akadémiája van, de Angliában ez is más szinten van. 15 edzőpályával rendelkeznek, van egy fedett pálya is. Stílusban különbözik a DAC akadémiájától.

Miben váltatok el? Kaptál utasításokat is?

Abban váltunk el, hogy februárban még visszatérek. Elkezdtem nagyon keményen edzeni. A somorjai csapattal is nagyon jók az edzések, de szoktam egyéni tréningekre is járni. Sokat edzek, mert lesz még egy próba, amin elválik, mehetek-e az Ipswich akadémiájára. Tanácsokat nem adtak, csak hogy sokat edzek.