Focitornával emlékeztek meg a fiatalon elhunyt Bíró Dávidról Pozsonyeperjesen

By
Updated: júl 16, 2022

A sors sajnos úgy hozza néha, hogy olyan focitornán is részt kell venni, amelyet bárcsak ne kellene soha megrendezni. Bíró Dávid neve aligha ismeretlen a dunaszerdahelyi járás fociberkeiben, s akinek tragikusan hirtelen távozása mindenkit megrendített. A július 9-én Pozsonyeperjesen megrendezett I. Bíró Dávid emléktornán minden gól Neki szólt odafentre.

Dávid volt pozsonyeperjesi csapattársa,Tászli Zoltán hónapokkal ezelőtt döntött arról, hogy kispályás focitornát szervez Dávid emlékére, aki 1 évvel ezelőtt, 2021. június 23-án hunyt el, mindössze 29 évesen. A Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó-bajnokság egyik legtehetségesebb játékosa legutóbb Alistál csapatát erősítette, de pályafutása során megfordult Nagymegyeren, Padányban, Pozsonyeperjesen, Nagyudvarnokban, Izsapon, Ekecsen és a DAC-ban is. Pazar játékát és góljait számtalan alkalommal láthattuk és örökíthettük meg a hétvégi mérkőzéseken, s mindannyiunknak nagyon hiányzik a járási futballpályákról.Dávid barátságos természetének köszönhetően – véleményem szerint kivétel nélkül – mindenki jó kapcsolatot ápolt vele, mindenkihez volt jó szava, s bárkit fel tudott vidítani bohém és jó kedélyű temperamentuma miatt.

A pozsonyeperjesi tornára 8 csapat jelentkezett, köztük számtalan volt csapattárs, barát és néhai ellenfél is, akik ugyancsak tisztelték és szerették őt a futballpályán és azon kívül is. A hivatalos megnyitón tiszteletét tette Pozsonyeperjes község polgármester asszonya, Ribánszký Jarmila is, aki beszédében megköszönte a szervezőknek, hogy fáradhatatlan munkájuknak köszönhetően méltóan emlékeznek meg a falu volt játékosáról. A pályára lépés előtt minden csapat 1-1 mécsest gyújtott meg a Dávidról kihelyezett kép és koszorú előtt, amelyet volt csapatainak 13-as számú mezei is körülöleltek, valamint egy 17-es számú, amelyet nagyudvarnoki szereplése során viselt. A koszorún lévő szalagot bárki aláírhatta, majd azt Dávid sírjára helyezték el.

 

A csapatok először kétszer 4-es csoportban mérkőztek meg egymással. Két tapasztalt bíró, Hepner Dávid és Szalánci Tamás ügyeltek a rendre a 20 perces csatákon. Ezek után a 2-2 első és második helyezett keresztben játszotta az elődöntőket, a többiek pedig a helyezésekért vívtak csatát. A tornán végül a zömével pozsonyeperjesi fiatal focistákból verbuválódott csapat, az FTC emelhette magasba a legnagyobb kupát. A többiek sem mentek haza üres kézzel, hiszen további kupákat, okleveleket és kisebb ajándékot is kaptak a csapatok. Az egyénileg kiemelkedő játékosokról sem feledkeztek el a szervezők: a legszebb gólt a hazai sportegyesület játékosa, Rácz Attila (Pozspnyeperjes) szerezte, a legjobb góllövő az Újpest utánpótlás-csapatánál  is megforduló Cződör Tamás (FTC) lett, a legjobb kapusnak pedig a hazai ificsapat kapusát, Husvéth Róbertet (AS Kóma) választották. A nap folyamán természetesen Dávid családja – szülei és testvérei is jelen voltak. Bíró Zoltán, Dávid testvére – akivel több csapatban is játszottak együtt – is köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki a tornán részt vett és megemlékezett testvéréről. Tőle azt is megtudtuk, hogy a következő emléktornát jövőre Szentmihályfán rendezik meg.

A torna elején és végén az egyperces néma megemlékezés után felhangzott a “hajrá Dávid!” felkiáltás, aki minden bizonnyal odafentről élvezte a kiemelkedő színvonalú meccseket. Csak a mi szívünk vérzett mérhetetlenül, hogy nem vele, hanem az ő emlékére kellett ott állnunk…

Elődöntők:
Vándor – AS Kóma 2:0
Pozsonyeperjes – FTC 1:6

Helyosztók:
Westy FC – Padányiak 6:4
Sördögök – Dinamo Mink 0:8

Bronzmérkőzés:
AS Kóma – Pozsonyeperjes 3:3, büntetőkkel 3:2

Döntő:
FTC – Vándor 3:1

Végső sorrend:

  1. FTC
  2. Vándor
  3. AS Kóma
  4. Pozsonyeperjes
  5. Dinamo Mink
  6. Sördögök
  7. Westy FC
  8. Padányiak

Képek és szöveg: Bazsó Tímea

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.