Bajban a Szered és a Szenice – Mi lesz veled, Fortuna liga?

By
Updated: máj 17, 2022

Lassan véget ér a Fortuna liga 2021/2022-es idénye, de a háttérben már folynak az előkészületek az új évadra. A legnagyobb kérdés, mely csapatok alkotják majd a bajnokság 2022/2023-as mezőnyét.

Már biztossá vált, hogy a bajnoki címet a pozsonyi Slovan szerzi meg, az ezüstérem Rózsahegyre, a bronzérem Nagyszombatba vándorol, míg a0 Slovnaft Cup is a Spartak csapatának vitrinjébe került. Szintén biztos az utolsó Garamszentkereszt búcsúja, amely jövőre a másodosztályban folytatja. Az utolsó előtti Aranyosmarót még megküzdhet a bennmaradásért, de szintén rájátszást rendeznek a nemzetközi kupaszereplésért. A Slovan a Bajnokok Ligájában, a Rózsahegy és a Nagyszombat a Konferencia ligában szerepelhet a nyáron. A negyedik hely még kiadó, ezért a DAC is harcba száll.

De hiába alakultak ki a tabellán elfoglalt helyezések, a mezőny összetétele változni fog. Az egész idény során anyagi problémákról lehetett hallani Szenicén. Korábban a szlovákiai vállalkozó, Vladimír Levársky kezében volt a klub, amely ekkor kiválóan szerepelt. Rendszeresen az élbolyban végzett és még a nemzetközi porondon is bemutatkozhatott. Levársky távozása után venezuelai befektető érkezett, aki anyagilag támogatta is a klubot, de miután a pénzével néhány sportvezető visszaélt, a dél-amerikai tulajdonos távozott és csak az adósságok maradtak utána. A tartozásokat a további tulajdonosok is örökölték és görgették maguk előtt, viszont nem érkezett olyan tőkeerős támogató, aki mindent rendezni tudott volna. Ma szenicei vállalkozók egy csoportja próbálja meg életben tartani a klubot, amelynek kötelékében több száz fiatal tehetség bontogatja szárnyait. A felnőtt csapat erőn felül teljesített az idényben, kiharcolta a bennmaradást, de a tartozások miatt nem kapta meg a rajtengedélyt a következő idényre. A klub fellebbezett, az ítéletre május végén kerülhet sor.

Szenicén kívül egy másik csapat is bajba került, illetve hosszabb ideje bajban van, ez pedig a Szered. A csapat négy éve az élvonal tagja, kétszer a felsőházban is végzett, viszont nincs saját stadionja. A szeredi létesítmény nem felel meg az élvonal követelményeinek, ráadásul már apróbb bontási munkálatokat is megkezdtek. Az első évben kivételt kapott a klub, majd következett a koronavírus, ami alatt újabb kivételek következtek. A város és a klub egyelőre nem tudta megoldani a stadion építésének ügyét, az elmúlt négy évben Miaván, Nyitrán, Nagyszombatban volt „otthon“ a csapat, de négy év után ez a kör is bezárult. A licencadó bizottság első körben nem adta meg a klub rajtengedélyét a következő idényre és a klubvezetők sajtóban tett nyilatkozatai alapján a döntés ellen nem is fellebbeztek. Ez azt jelenti, hogy a Szered a következő idényben nem folytatja az élvonalban, ráadásul abban a bajnokságban indul, amit a szövetség kijelöl számára. Hiába szerepelt ismét a felsőházban és érte el az 5. helyezést, még a nemzetközi szereplésért folyó rájátszásban sem vehet részt a Szered. Egy újabb klub, amely nem az eredményei miatt távozik az élvonalból.

A második ligából a már bajnok Zólyombrézó kerül az élvonalba, másodikként a Besztercebánya az Aranyosmaróttal vív meg. Hogy ki tölti be a Szered és talán a Szenice helyét, még egyelőre kérdéses. A második ligában a Szakolca a harmadik, a Komárom a negyedik helyet foglalja el.

Hogy mi lesz így a Fortuna liga presztízsével, kérdéses. Egy biztos, a liga megítélése szempontjából sem mutat jól, hogy nincs 12 egészéges csapat az élvonal számára. Az anyagi támogatásokról ne is beszéljünk.

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.