Az UEFA-koefficiens dönthet a nemzetközi kupaszereplésről, a DAC biztos induló lehet

By
Updated: apríl 23, 2020

Javában zajlanak a tárgyalások az európai bajnokságok befejezéséről, így a szlovák Fortuna liga lezárásól is, kérdéses, mely klubok indulhatnának a következő idényben a nemzetközi kupákban.

Ha nem lehet befejezni az idényt, meg kell határozni a kupaindulókat is. Angol sajtóértesülések szerint reálisnak tűnő vészforgatókönyv, hogy a bajnokságok befejezhetetlensége esetén az UEFA iránymutatása alapján a tagországok az UEFA-koefficiens szerinti rangsor alapján jelöljék ki a BL-ben és EL-ben induló klubcsapatok körét, ezt a sorrendet az elmúlt öt évben az európai kupákban nyújtott teljesítmény alapján határozzák meg – írja az m4sport.hu.

 

Ebből a szempontból érdekessé válhatnak a szlovák csapatok indulásai. Hiába remekelt tavaly az Európa ligában a Slovan, hiába áll a tabella élén, a koefficiens alapján a Nagyszombat indulhatna a Bajnokok Ligájában. Ugyanis a Spartak 2018 őszén szintén remekelt az Európa ligában, öt pontot szerzett, így a szlovák klubok közül jelenleg a legmagasabb koefficienssel rendelkezik 8,5 ponttal. Őt a Slovan követi (7,0), majd a Trencsén (5,5) és a DAC (3,175) következik.
Bármilyen döntés is születik, a DAC mindenképp kupainduló lesz. A sárga-kékek jelenleg a tabella harmadik helyét foglalják el, egy évvel korábban a második helyen zártak és az UEFA-koefficiens alapján is jogosultak lennének az indulásra. Ha lezárják a bajnokságot, a DAC a harmadik helyen végez, ha viszont törlik az idényt, a tavalyi eredményeket veszik alapul. Természetesen még a bajnokság lejátszására is esély van, abban az esetben is a sárga-kékek vannak előnyben.

A klubok koefficiense az UEFA szerint:
(Klub név – összpontszám – pontok 2019-ben)
Nagyszombat – 8,500 (1,500)
Slovan – 7,000 (3,000)
Trencsén – 5,500 (-)
DAC – 3,175 (1,500)
Rózsahegy – 3,175 (1,000)
Zsolna – 3,175 (-)