A mérkőzések 50 százalékát le kell játszani – Így folytatódhat a járási futball

By
Updated: marec 18, 2021

Már több, mint öt hónapja megállt a járási és a kerületi futballélet. Betiltották az amatőr sportokat, kizárólag a legfelsőbb, profi bajnokságok működhetnek, szigorú előírások mellett.

A koronavírus a hétköznapjainkat teljesen felborította, félbeszakadt megszokott életünk. Az elmúlt napokban-hetekben a futballéletet az a kérdés foglalkoztatja, mikor indulhat újra az amatőr bajnokság.

Kisebb információval szolgált Ladislav Gádoši, a Nyugat-szlovákiai labdarúgó-szövetség elnöke, aki a Sport napilapnak adott interjút a jelenlegi helyzetről. A folytatás nagyban függ a vírushelyzet alakulásától, továbbá a kormány döntéseitől. Első lépésként arra van szükség, hogy a kormány ismét engedélyezze a sportolás csoportos lehetőségét, ebből kifolyólag az edzéseket.

A nyugat-szlovákiai kerületben 5 forduló, a dunaszerdahelyi járásban 6 fordulót kellene még lejátszani azért, hogy legalább az őszi idényt lezártnak tekinthessék. A szövetség a kerületi szövetségekkel egyetemben meghatározott egy időpontot, ameddig a bajnokságok mérkőzéseinek legalább 50 százalékát le kell játszani, hogy a bajnokság érvényes legyen. Ez az időpont pedig június 30. lett. Mivel amatőr bajnokságokról van szó, az elmaradt mérkőzéseket kizárólag hétvégeken pótolnák. Június 30. után még lehetőség nyílik egy hétre, amelyen a rájátszásbeli mérkőzéseket rendeznék meg. Gádoši elmondása szerint, ha valamelyik bajnokságban kevesebb mérkőzést játszanak le, mint a megadott 50 százalék, a feljutóról az dönt, hogy a megadott időpontban ki áll a tabella élén.

A többi kerülethez képest nyugaton aggasztóbb a helyzet, ugyanis itt legalább 5 forduló lejátszására van szükség ahhoz, feljutót és kiesőket lehessen meghatározni. A többi régióban, keleten, északon és Pozsonyban már csak három forduló lejátszására van szükség.

Ha viszont a helyzet nem változik, a kormány nem ad engedélyt a folytatásra, akkor a bajnokságokat törlik, nem lesz feljutó és nem lesznek kieső csapatok sem.