Rajtol a Fortuna liga 2022/2023-as idénye

By
Updated: júl 15, 2022

A nyári szünet után pénteken elrajtol a Fortuna liga 2022/2023-as idénye, amely a jubileumi 30. évad lesz az önálló Szlovákia történelmében és amely több változást hoz a szurkolók számára.

A tavalyi idény után három csapat búcsúzott az élvonaltól, viszont három új együttes kezdi meg a rajtoló bajnokságot. A Garamszentkereszt az utolsó helyen zárva esett ki a ligából. Szenice már hónapok, ha nem évek óta anyagi gondokkal küzd és a klub felnőtt csapata nem kapott rajtengedélyt az élvonalra. A hiányzó stadion és infrastruktúra miatt a Szered sem kapta meg a rajtengedélyt, habár négy éve folyamatosan idegenben játszva jobbnál jobb eredményt ért el. Nem került sor a kiesés elleni rájátszásra, így az Aranyosmarót továbbra is az élvonal tagja maradt. A második ligából bajnokként feljutott a Zólyombrézó, a második helyről a Besztercebánya, a harmadik helyről pedig a Szakolca került az első osztályba.

Az átigazolási piacon a bajnoki címvédő Slovan volt az egyik legaktívabb, amely több értékes játékost igazolt. A legnagyobb fogásnak számít a szlovák válogatott Juraj Kucka hazatérése, de érdekes lehet a 22 éves grúz középpályás, Giorgi Chakvetadze érkezése is, aki a belga Gent csapatától igazolt Pozsonyba. A Slovan megszerezte a DAC korábbi gólvágóját, Eric Ramirez a szlovák bajnoknál folytatja.

 

A DAC elsőre főleg vezetőedzői poszton erősített, vagyis kinevezte új trénerét, aki nem más, mint Adrián Guľa lett. Érkezett a középpályás Miroslav Káčer és a kapus, Samuel Petráš. A tavalyi ezüstérmes Rózsahegy szlovákiai fiatalokkal erősített, köztük a dunaszerdahelyi Adam Tučnýval. Nagyszombatban befejezte játékos pályafutását Martin Škrtel, helyette érkezett Csehországból Lukáš Štetina. Trenéncsben egy ismerős edző ült a kispadra, visszatért a Fortuna ligába a DAC egykori trénere, Peter Hyballa. Az újonc csapatok közül legjobban a Szakolca erősített, amely olyan kiváló élvonalbeli játékosokat igazolt, mint Ján Vlasko Nagyszombatól, Andrej Fábry a DAC-ból, vagy Igor Šemrinec kapus Kassáról.

A liga történelmében először lépte át az egyik csapat értéke a 20 millió eurós álomhatárt. Az értékes erősítéseknek köszönhetően a Slovan kerete jelenleg 21,08 millió eurót ér, a második legértékesebb a DAC csapata 11,2 millió euróval. Majd következik a Nagyszombat 7,38 millióval és a Rózsahegy 6,80 millió euróval. Természetesen a pályán nem az értékek, nem a milliók, hanem a játékosok játszanak.

A Slovan, a DAC és a Rózsahegy számára már elkezdődött az új futballidény, ugyanis mindhárom csapat bemutatkozott a Bajnokok Ligája illetve a Konferencia-liga első selejtezőkörében. Mindhárom csapat sikerrel vette az akadályt, így a Nagyszombattal kibővülve már négy szlovákiai együttes küzd a nemzetközi porondon.

Fortuna liga, 1. forduló:
Július 15., 20:30: Nagymihály-Besztercebánya
Július 16., 18:00: Trencsén-Zsolna, Nagyszombat-Aranyosmarót. 20:30: Zólyombrézó-Slovan.
Július 17., 18:00: DAC-Liptószentmiklós, Szakolca-Rózsahegy.

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.

https://www.facebook.com/events/828403835283370