2020-tól vezethetik be a videóbírót a Fortuna ligában

By
Updated: september 5, 2019

Harmadához érkezett a Fortuna liga új idényének alapszakasza, a Ligás Klubok Uniójának vezetői értékelték az elmúlt időszakot.

Érdekesen kezdődött az idény, a bajnokság kiegyenlített és dramatikus. Sok jó mérkőzést láttunk és folytatódik a góltermés. A bajnokság a gólok terén Európa élvonalába tartozik. A tavalyi idényben megtört a gólátlag, 2,875 találat mérkőzésenként, és már az első hét fordulóban 129 gól esett. Sok fiatal játszik a bajnokságban, eddig 78 U21-es kategóriába tartozó játékos lépett pályára az idényben. .“ –értékelt Ivan Kozák, aki örömét fejezte ki a Slovan Európa ligás szereplése kapcsán.

A LKU több újdonsággal is szolgált. Gyakran emlegetett téma a futballban a videó asszisztens, amely segítene a játékvezetők hibájának javításában. A technológia bevezetésén a Fortuna ligában is intenzíven dolgoznak. „Jelenleg zajlik a közbeszerzés a szimulátorok megvásárlására, majd a szenci edzőközpontban lesznek elhelyezve. Rajtuk lesznek iskolázva a játékvezetők és a VAR rendszer kezelői. Célunk, hogy a 2020/2021-es idényben elindítsuk a VAR rendszert a televíziós mérkőzéseken. Viszont nem szeretnénk harcolni az idővel, a VAR egy újdonság és látjuk, hogy a fejlett országokban is még gyerekproblémái vannak. Ezért nagy figyelmet szentelünk a felkészülésre, hogy biztosak legyünk benne, a rendszer minőségesen fog működni.“

A video bíró bevezetésén kívül további újdonság a mérkőzések manipulációja elleni küzdelem. Ennek kapcsán az unió iskolázásokat tart a játékosok számára a jelenség veszélyéről. A projektbe Ivan Hodúr is bekapcsolódik, aki korábban épp a DAC mezében követett el fogadási csalást.