Magyar válogatott is lehet a felvidéki Urblík József

By
Updated: január 11, 2017

Az elmúlt hetekben több határon túli magyar játékos is szóba került, hogy a magyar bajnokságba igazol, s ilyenkor természetesen rendszeresen jó teljesítmény esetén a magyar válogatottság is előjön. Ezen ötlet ihletett meg, hogy bemutassam azon szlovákiai magyar labdarúgókat, akik magyar válogatottak is lehetnek. Ezen hírek olvasása közben határoztam el magam amellett, hogy egy cikksorozat keretén belül bemutatok olyan magyar gyökerekkel rendelkező határon túli labdarúgókat, akik potenciálisan akár a magyar labdarúgó válogatottban is pályára léphetnek. Első alanyom az ipolysági Urblík József.

Urblík József

Urblík 1996. augusztus 22-én látta meg a napvilágot Bártfán (Bardejovban), ahol profi labdarúgóként futballozott  az édesapja, idősebb Urblík József. Ifjúsági éveit az FC Nitra korosztályos csapataiban töltötte. A szlovák 1. osztályban, az akkori Corgoň Ligában 17 évesen és 93 naposan debütált az FK Dukla Banská Bystrica ellen, amely végül 2:0-s nyitrai győzelmet hozott. Az idény végén viszont a kék mezes alakulat kiesett, így a 2014/2015-s szezont a másodosztályban voltak kezdeni.

Első lépések

Ezen szerencsétlen esemény azonban Józsefnek jól jött, hiszen több játékostól is megváltak, így a 18 éves védekező középpályás megkapta a lehetőséget a bizonyításra. Ezzel kiválóan élt is, hiszen azonnal az első felnőtt idényében a csapat vezéré vált, amit leginkább eredményessége tükröz, hiszen 6 gólt sikerült szereznie, további 12-t pedig előkészítenie. A magas játékintelligenciával megáldott fiatal játékosnak a keménységért sem kell mennie a szomszédba, hiszen hírhedt, hogy a szlovák játékvezetők engedik a kemény játékot, mégis sikerült 8 sárgalapos figyelmeztetést összegyűjtenie. Ez viszont nem azt jelenti, hogy sportszerűtlen, kellő agresszivitással rendelkezik.

urblik01

Egy kellemetlen pofon

A 2015/2016-s idényeben ott folytatta, ahol az előzőt abban hagyta. Azonban elkezdték sérülések hátráltatni, ezért végül 767 játékperchez jutott a másodosztályban, de ezek alatt is kétszer eredményes tudott lenni, hat alkalommal pedig kiszolgálta a társakat. 2015 decemberében egy kisebb boka műtéten esett át, ezért már csak a tavaszi idény közben tudott csatlakozni csapatához. Időközben belépett abba az évbe, amelynek végén szerződése lejárt volna, ezért a legnagyobb szlovák csapatok udvarlása közepedte az FC Nitra a 19 éves kiválóságának új szerződést kínált, amit hosszas mérlegelés után elutasított, ezért előbb a B csapathoz száműzték, majd egészen 2016 nyaráig egyénileg kellett edzenie. Ezen időszak nagyon nehéz volt számára, hiszen sérülés, műtét és megaláztatás is sújtotta, de kitartott, aminek meg lett az eredménye.

Lehetőségek tárháza

2016 nyarán mivel szerződéséből kevesebb, mint 6 hónap volt hátra, hivatalosan is tárgyaló asztalhoz ülhetett  más csapatokkal. Végül a cseh első ligás Vysočina Jihlava csapatát választotta, ahol korábbi edzője, Michal Hipp edzősködött. Mivel nevelőegyesülete szeretett volna pénzt látni a játékosból, ezért úgy döntöttek, még nyáron értékesítik a játékjogát és körülbelül 40.000 eurós vételárban állapodtak meg. A kifizetett összeget nagyon gyorsan megtérítette, hiszen parádésan kezdett a cseh 1. ligában. Az első fordulóban mindjárt a Viktoria Plzeň csapatát fogadták, ahol gólpasszal mutatkozott be a hazai publikumnak, majd a 13. fordulóban az akkor éppen 2. helyen álló Mladá Boleslav ellen ballal 16 méterről szerzett győztes gólt. Az eddig lejátszott 16 fordulóban 13 alkalommal lépett kezdőként pályára, és mindössze 3 meccset volt kénytelen kihagyni kisebb sérülések miatt.

Csehországban az 5. fordulót követően egy olyan pletyka látott napvilágot, hogy a Slovan Liberec közel 380 ezer eurós ajánlatot tett a Jihlavának Urblík játékjogáért, amelyet a kenyéradója elutasított. A még mindig csak 20 esztendős védekező középpályás valósággal berobbant a cseh élvonalba, és ha így folytatja, akkor nyáron valószínűleg a Sparta Praha, a Slávia Praha és a Viktoria Plzeň fogja ostromolni. Ha belegondolunk, hogy az új szabályok miatt Urblík hazai játékos lenne, 96-s születésű és mindösszesen 40 ezer euróért váltott klubot, akkor komolyan sajnálhatjuk, hogy nem csapott le rá magyar csapat a nyáron.

Válogatottság

Annak ellenére, hogy már 18 évesen meghatározó játékosa volt az FC Nitrának, a válogatottnál nem igazán jött számításba. Az U17-s szlovák válogatottban kapott lehetőséget, de továbbiakban már nem kapott behívót. Urblík magyar nemzetiségű gyermek, magyar szülőktől, a szlovák-magyar határ mellől származik, ezért potenciálisan a magyar válogatottért is küzdhet a jövőben. Látva a fejlődését és a teljesítményét, nem elvetemült ötlet, hogy József szövetséget váltson és bemutatkozzon a magyar címeres mezben. Beszélgetéseink során elmondta, nem zárkózik el a magyar válogatottól, sőt azt láttam rajta hatalmas megtiszteltetés lenne számára magára ölteni a piros mezt. Sokszor viccesen megemlíti, hogy még mindig nem keresték az MLSZ-től!

https://www.facebook.com/events/828403835283370