Több, mint tizenhétezer kilométert futottak 2020-ban a nagymegyeri futók

By
Updated: január 2, 2021

A koronavírus 2020-ban a hétköznapi és a sportéletet is nagyban befolyásolta. Ennek ellenére eseménydús éven vannak túl a Nagymegyeri Futóklub tagjai, akik több, mint 17 ezer kilométert futottak 2020-ban. Az elmúlt évet Vörös Róbert, a futóklub elnöke értékelte. 

„Nagy reményekkel, nagy tervekkel, új ötletekkel futottunk neki a 2020-as évnek. Január 4-én a 10. gútai vízkereszt maratonnal indítottuk az évet. Január végén meghívást kaptunk a győri futónagykövetektől egy közös futásra, ahol szintén ott volt a csapat jópár tagja. Szintén még januárban volt az első évzárónk, ahol kiértékeltük a csapat első évét és megterveztük a 2020-as évet. A februári hónapot Tatabányán indítottuk, ahol szintén egy jó hangulatú versenyen vettünk részt. Február 2. hétvégéjét Siófokon a BSI futónagykövetek találkozóján töltöttem, ahol ismét rengeteget tanultam, új ötletekkel gazdagodtam és motiváltan tértem haza. Dunaszerdahelyen a valentin napi futáson is ott voltunk, majd február végén Gönyűn futottunk ismét néhány futónagykövet társammal, ahova Lakatos Pista hívott meg minket. Március 1-én Budapesten jártam, ahol egy futótechnikai képzésen vettem részt, hogy ne csak fussunk, de az elméleti részt is kicsit elsajátítsuk. A márciusi hónap nagyon jól indult, hiszen a 13. Balaton szupermaratonon 4 nap alatt körbefutottam a Balatont. Itt sikerült dobogós 3. helyen végeznem. Viszont a hónap további része nem várt fordulatot hozott, ugyanis a vírus első hulláma miatt szinte teljesen lezárták az országot, keresztbe húzva ezzel a számításainkat. Egy jó hír viszont feldobta a csapatot, hiszen megszületett futóink kislánya Hanna. Áprilisban szerettük volna megszervezni az első jótékonysági futóversenyünket, amit szintén el kellett halasztanunk. Edzeni viszont rengeteget tudtunk, így nyékvárkonyi futónk, Nagy Sándor április 11-én lefutotta élete első maratoni távját, ami 42,195km. Majd a versenyeket virtuális formában kezdték megszervezni. Így volt ez a dióspatonyi barátság futóversennyel is, amit mi is kilencen otthon futottunk le. Nagyon egyszerűen működött: beneveztünk, lefutottuk, elküldtük az eredményeket, nemsokkal később pedig a postás hozta az érmeket. Június 2. hétvégéjén a virtuálisan megrendezett Telekom Vivicittán futott a csapat 8 tagja. Június 14-én pedig az első hullám utáni első megrendezett tetepfutáson a Račianksy kros nevű versenyen futottunk.“

„A júliusi hónapot a Tisza tó mellett indítottam, ahol részt vettem az Ultra Tisza tó versenyén, ahol egyéniben 126 kilométert futottam. Nagy Sándor pedig csapatban futotta körbe oda-vissza a tavat. Július 2. hétvégéjén a győri futónagykövettel, Hegyhati Mátéval közösen megszerveztük az 1. Kismegyer-Nagymegyer élményfutást, ahol Győrből futottunk egészen Nagymegyerig, a győri polgármester pedig üdvözletét és Győr város ezüstérmét küldte polgármesterünknek, a 2 város közti barátság jeléül. Ezt a futást szeretnénk évente legalább 2x megszervezni. Az elsőn körülbelül 20-an futottunk, győriek, nagymegyeriek és a bősi futóklub tagjai is részt vettek az eseményen. Futóklubunk közösen a Magyar futósport egyesülettel szintén szervezett egy virtuális futóversenyt, amit nagyon sokan teljesítettek. Augusztusban a hodosi lakomán megrendezett futóversenyen futottunk. Szeptemberben a 7. alkalommal megrendezett DGS sprinten versenyzett szinte az egész csapat, ahol újdonsült anyukánk, Fitos Betti dobogón állt 6 hónapos kislányával a kezében. A szeptemberi hónap Illés Zsoltnak sem volt egy átlagos hónap, mivel ő is sikeresen lefutotta élete első maratoni távját. Október első hétvégéjét ismét a Balatonon töltöttem, ahol egyéniben futottam az NN Ultrabalatonon, Nagy Sándor pedig ismét csapatban teljesítette a 222 kilométeres távot. Október végén megszületett a klub második babája Levente. A novemberi hónap a szavazásról szólt, ahol a futóklub által beadott projektre kellett szavazni Nagyszombat megyénél. Szerencsére Nagymegyerről 4 projekt is bejutott a támogatottak közé, köztük a mi projektünk is. Decemberben úgy döntöttünk, hogy az Appa szervezettel közösen megszervezzük az elhalasztott jótékonysági futásunkat, természetesen virtuális formában. A futásra 131-en regisztráltak. A nevezési díjakból összegyűlt 1200 eurót három nagymegyeri kisfiú orvosi kezelésére fordítják. Sajnos a már hagyománnyá vált óévbúcsúztató futást nem tudtuk megszervezni, az ünnepek alatti kijárási tilalom miatt. Végül pár mondat az összegyűjtött kilométerekről. A csapat közel 20 tagja összesen 17400 kilométert futott 2020-ban. Ketten futottak több mint 3000 kilométert és egy ember futott kicsivel több mint 2020 km-t. Többen futottak 1000km körül, és vannak új tagjaink is akik csak nemrég kezdtek el futni. A 2020-as év valószínűleg nagy nyomot hagyott az emberiségben, de bízunk a legjobbakban és abban, hogy az idei év jobb lesz mint a tavalyi. Hobbi szinten sportolni szabad, ezért folyamatosan várjuk az újabb tagot jelentkezését.“ – értékelte a 2020-as évet Vörös Róbert futónagykövet.