Sportolók, akik 2020-ban örökre távoztak

By
Updated: december 31, 2020

Nehéz, majdhogy nem borzalmas évet tudhatunk magunk mögött. Az egész világot a koronavírus sújtotta, a tragédiák pedig a sport világát sem kímélték. Íme néhány sportoló, akivel már 2021-ben sajnos nem találkozhatunk. 

Már az év sem kezdődött jól, amikor is január végén érkezett a hír, miszerint elhunyt az amerikai kosárlabda egyik legendája, Kobe Bryant. A kétszeres olimpiai és ötszörös NBA bajnok játékos Los Angeles közelében szenvedett helikopter balesetet. A szerencsétlenségben a helikopter 9 utasa vesztette életét, köztük Bryant kislánya is. Kobe Bryant 1996-ban kezdte pályafutását, amely során végig a Los Angeles Lakers játékosa volt. A csapattal ötször (2000, 2001, 2002, 2009, 2010) nyerte meg a bajnokságot. Kétszer a döntő legjobb játékosának választották és 18 alkalommal vett részt az All Star-gálán. Az amerikai válogatottal 2008-ban és 2012-ben olimpiai aranyérmet szerzett. 2016-ban vonult végleg vissza a kosárlabdától, az utolsó mérkőzésén 60 pontot dobott a Utah Jazz ellen, ezzel az NBA történetének legidősebb játékosa lett, aki elérte ezt a pontszámot. A világ minden táján, továbbá minden élsportoló megemlékezetett haláláról. 42 évesen távozott.

72 éves korában 2020 februárjában hunyt el a kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus Wichmann Tamás. Első Európa-bajnokságát 1967-ben Duisburgban nyerte Petrikovics Gyulával C-2 1000 méteren, a másodikat és a harmadikat 1969-ben Moszkvában kenu egyesben 1000 és 10 000 méteren. 1970-től állandó résztvevője volt a világbajnokságoknak, első győzelmét is ebben az évben aratta Koppenhágában 10 000 méteren. Négy olimpián is szerepelt, de az aranyérmet nem tudta megszerezni. Kilencszeres világbajnok, ötszörös világbajnoki ezüst- és ötszörös világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok. Minden idők legtöbb magyar bajnokságát ő nyerte a kenusok között: összesen 37 alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokán. Pályafutását 1983-ban fejezte be, majd sportvezetői funkciókat töltött be.

Súlyos betegség után 48. életévében távozott Benedek Tibor, korábbi kiváló vízilabdázó és a magyar férfi válogatott egykori szövetségi kapitánya. A kiváló sportoló gerincproblémái miatt kezdett úszni, majd hamar a vízilabdát választotta. Az Újpest csapatában kezdte pályafutását, majd 1996-ban Olaszországba szerződött az Assitalia Roma, később a Pro Recco játékosa volt. 2004-ben visszatért Magyarországra és három éven keresztül a Budapest Honvéd csapatában szerepelt. 2007 után ismét az olasz Pro Recco együtteséhez igazolt és 2012-ben itt fejezte be játékos pályafutását. klubszinten többszörös magyar és olasz bajnok, nyert LEN Kupát, Szuperkupát, BEK-et, Bajnokok Ligáját és Euroligát. Háromszoros olimpiai aranyérmes, 2000-ben Sydneyben, 2004-ben Athénban, 2008-ban Pekingben szerezte meg a legértékesebb érmet a magyar válogatott. A világbajnokságon 2003-ban Európa-bajnokságon 1997-ben szerzett aranyérmet. Edzőként 2013 januárjában vette át a magyar válogatottat, amellyel 2013-ban világbajnok lett. Négyszer lett a legjobb magyar vízilabdázó, 2015-ben beválasztották a vizes sportágak Hírességek Csarnokába (ISHOF).

Hosszan tartó betegség után elhunyt az egykori kiváló szlovák hátvéd, Marián ČišovskýA 40 éves egykori játékos több mint hat éve az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) betegségben szenvedett, amely az idegrendszeren keresztül az izomzatot támadja meg. Čišovký hatalmas küzdeni akarásról tett tanúbizonyságot, az utolsó pillanatig harcolt a betegség ellen. A kiváló játékos 2014-ben lépett utoljára pályára, amikor sérülést szenvedett, majd az orvosok megállapították nála a súlyos betegséget. Gyógyulása érdekében az egész futballvilág összefogott, a DAC játékosai is beszálltak a gyűjtésbe. Pályafutása során megfordult Homonna, az Inter, a Zsolna, a Pozsonyligetfalu csapataiban, külföldön Romániában a Temesvár, majd Csehországban a Plzeň együtteseiben remekelt.

Távozott a futball legenda, november 25-én hunyt el Diego Maradona. A 60 éves egykori kiváló támadó egészségügyi problémákkal küzdött, nemrég egy magánklinikán depresszióval kezelték, ahol vérszegénységet és kiszáradást is megállapítottak nála. Később koponyaműtétet hajtottak végre rajta. Az argentin sztár alkoholproblémákkal is küszködött, ami miatt több szervi problémája is akadt. Az Argentinos Juniorsban kezdte pályafutását, majd a Boca Juniorsban és később az FC Barcelonában folytatta. A legnagyobb sikereket Nápolyban érte el, ahol Isteni Diegonak becézték. Megfordult még a Sevilla és a Newells Old Boys együttesénél, végül a Boca Juniorsnál fejezte be játékos pályafutását. A kiváló támadó 1986-ban világbajnoki címet nyert az argentin válogatottal. Pelé, a brazilok háromszoros világbajnok legendája rövid közleményében ezt írta: „Természetesen egy nap majd együtt rúgjuk a labdát ott fenn az égben.”

Fotó: Forbes, Sport365, MTI, Plzeň

 

https://www.facebook.com/events/828403835283370