Interjú: Nagy Dávid még ma is izgul a versenyek előtt

By
Updated: december 17, 2019

Három éve vett részt első versenyén a dunaszerdahelyi Nagy Dávid, aki a Brazil Jiu Jitsu küzdősportban bontogatta szárnyait. Az elmúlt időszakban halmozza az érmeket, de a verseny mellett a sportág népszerűsítésére és oktatására is nagy figyelmet szentel. A dunaszerdahelyi sportolóval beszélgettünk.

Hogy jött az életedbe a Brazil Jiu Jitsu? Miért pont ezt a sportot választottad?

Ez egy érdekes dolog, mivel korábban semmi közöm sem volt a küzdősportokhoz. 10 évet kosaraztam, majd a főiskola befejezésével feladtam a versenyszerű kosárlabdát. Lett egy csomó időm, a mozgás pedig hiányzott. Akkoriban crossfiteztem, úgy éreztem fizikailag jól állok, elmentem életem első BJJ-Brazil Jiu Jitsu edzésére, ahol erre az első 15 percben rá is cáfoltak. Barátokkal mindig néztük az amerikai MMA gálákat, és úgy gondoltam miért ne próbálnám ki én is. Maga a Brazil Jiu Jitsu egy nagyon fontos eleme a kevert harcművészeteknek, ismertebb nevén MMA-nak.

Mennyi időt töltesz edzéssel, felkészüléssel?

Jelen pillanatban a felkészülési időszak zajlik, ami heti 5-7 edzést jelent, ebből 3 technikai, többi kondíciós, erősítő és sparing (küzdelem) edzést jelent. A felkészülési időszakon kívül többnyire heti 4-5 edzéssel készülök.

Hogy készülsz egy versenyre? Van esetleg különleges rituáléd?

Lehet készülni egy adott versenyre is, bár nálunk inkább versenyidőszak van. Súlykategóriák révén az egyik legfontosabb szempont ugye az, hogy beférj az adott kategóriába. Nálam ez 92 kilogrammot jelent. Ez a súly gyakran versenyfüggő, de plusz-mínusz 2 kilogrammtól nem több. Van, hogy szépen tartom alatta, de volt olyan eset is, hogy drasztikus módszer kellett. Egy forró fürdős procedúra akár 3 kiló mínuszt is jelenthet egy este alatt. Ezt viszont senkinek sem ajánlom! Különleges rituálém inkább csak magára a pástra lépéskor van, itt van egy mozdulatsor, amit mindig ugyan úgy csinálok. Ja és az övemet mindig ugyan úgy kötöm meg.

Milyen volt életed első küzdelme? Hogy élted meg?

Az első versenyem 2016 október végén volt, az egyik csapattársam ellen pontozással nyertem, magam sem tudom hogyan. Azt mondanám, hogy sötétben tapogatózás volt. Nagy élményként éltem meg, ugyanis minden új volt és nagyon beleéltem magam. Leírhatatlan érzés, amikor a te kezed emelik a magasba. Megunhatatlan!

Mivel foglalkozol hétköznap, és hogy tudod összeegyeztetni a munkát az edzéssel?

Hétköznapokon a jövő generációjáért felelek, ugyanis testnevelő tanárként dolgozom. Munkám szerencsére tökéletesen összeegyeztethető az edzésekkel, ugyanis legtöbb kora este van. Hétvégéim szabadok, így van időm versenyekre járni.

Mennyi versenyen vettél már részt?

Azt hogy összesen mennyi versenyen vettem már részt, nem tudom pontosan megmondani. Szemmel átfutottam az érmeken és a kupákon, 20 feletti számot tippelnék. Mindezt 3 év alatt, ami nem kis idő, pénz és energia áldozatot jelent. Ez a szám még mindig nem elegendő ahhoz, hogy ne izguljak még mindig a soron következő verseny előtt.

Pályafutásod során melyik volt a legnagyobb verseny, amelyen részt vettél, és melyik volt a legemlékezetesebb?

Kezdeném a legemlékezetesebbel, ugyanis ez nem azért maradt meg az emlékezetemben, mert annyira jó volt, hanem sajnos negatív értelemben. Kempo Világbajnokság Budapesten, ahova durván kellett fogyasztanom. Nagyon sokat küzdöttem a sulyomért. Sikeres mérlegelés után 2 nappal jött a verseny ahol reggel 8 órától este 10 óráig várakoztam, közben többször bemelegítettem a meccseimre várva, mire jött a rossz hír. Csúszás miatt mára vége a versenynek, következő napra tettek át, arra viszont nem tudtam visszamenni, így lemaradtam az egész versenyről. Nem kicsit volt bosszant. Legnagyobb versenyemként nem is tudom, melyiket említsem. A Kempo Európa-bajnokság 2017-ben, ahonnét 2 arannyal tértem haza Gi és Nogi földharc kategóriában. Másik nagy eseményem a horvátországi Zágráb városában az UAEJJF szervezet áltan rendezett verseny, ahonnét bronzéremmel tértem haza. A Global Grappling szervezetnél magyar bajnoki 3. helyem Gi-ben és Nogi-ben egyaránt 2018 és 2019-es évből is. Magyarország legrangosabb Brazil Jiu jitsu versenyén, a Hungarian Open nevű tornán 2017-ben saját súlyomban aranyérmet szereztem. Szinte minden versenyemre emlékszem, az összesnek meg volt a maga varázsa és különlegessége.

Mit gondolsz, mit adott neked a kempo az életed során?

Tudom, elég nagy közhely, de leírhatatlanul sokat köszönhetek a Brazil Jiu Jitsunak és a Bősi Kempo MMA & BJJ Klubnak. Legfőképpen edzőmnek, Gróf Lórántnak, aki nélkül most nem válaszolhatnék ezekre a kérdésekre. Része lettem egy szuper közösségnek, megismertem rengeteg remek embert, úgy klubbon belül, mint azon kívül. Megtanított arra is, milyen érzés nyerni és arra is, milyen érzés veszíteni. Nagyon nehéz egyedül edzeni, picit a teniszhez hasonlítanám. Minél jobb az ellenfeled, annál többet tanulhatsz tőle. Nagyon ügyes és kemény srácok járnak hozzánk, akiknek szintén hatalmas köszönet jár. Minden sikerem az ő érdemük is!

Mik a további terveid a jövőre nézve?

Terveim a jövőre nézve? Tanulni, tanulni és tanulni! Ez egy olyan sport, ahol szinte végtelenig lehet fejleszteni magad. Célom, hogy minél nagyobb tudást szerezzek, és ezt átadjam a jövő generációjának. Ezen az úton már el is indultam, mivel minden pénteken Gróf Lóránt és az én felügyeletem mellett gyermek edzések vannak a Bősi Kempo MMA és Bjj klubban, ahova mindenkit sok szeretettel várunk.

Említetted a gyerekek edzését. Mennyire fogékonyak a gyerekek a BJJ-re, vagy a kempóra?

Gyerekedzésekkel 2019 januárjától foglalkozunk. Ezt az időszakot még nem tekinthetjük olyan hosszú időnek, viszont tanítványaink már így is részt vettek pár versenyen és érmeket is hoztak szép számmal. Gyerekekkel, ha időben kezdünk el foglalkozni, és érdekli őket, megvan a kellő kitartás is, akkor olyanok, mint a szivacs, ugyanis nagyon gyorsan tanulnak. Felnőtteknél a berögződött hibás mozdulatok kijavítása sokkal hosszadalmasabb folyamat. A gyerekek mondhatni a nulláról kezdik, ami sokkal ideálisabb, mint hátrányból. Remélem sikerül minél több fiatallal megszerettetni a küzdősportokat, legyen az bármilyen. Legfontosabb beléjük nevelni azt, hogy ezt az erőt és képességet csak a páston használhatják.

Amikor elkezdted, nem féltél az ütésektől?

Kezdetekkor vonzott a kevert harcművészetek világa, és igen, féltem attól, hogy kiütik pár fogam, monoklim lesz, stb. Valahol ezért is döntöttem a BJJ mellett, itt ugye nincs ütés-rúgás, helyette vannak dobások, leszorítások, folytások és különböző ízületi feszítések, mint például kar és lábfeszítések. Ez egy laikus számára ijesztően hangzik, viszont haladó szinten már minden versenyző rendelkezik annyi sportintelligenciával, hogy ezeket maximális biztonsággal hajtsa végre az ellenfelén. A küzdelem feladását úgynevezett kopogással jelzi a partner, ilyenkor azonnal elengedjük és így minimálisra csökken a sérülések száma. Munka mellett nem engedhetjük meg magunknak a több hetes kihagyásokat, és ez az edzésben is hátráltatna. Ha lesérted az edzőpartnered, neked sem lesz kivel edzened. Előfordul így is egy-egy verseny, vagy edzőtábor után, hogy monoklival, foltokkal, zúzódásokkal jelenek meg hétfőn az iskolában. Jól esik, mikor pár diák a versenyek után gratulál, szeretnék nekik is példát mutatni, és ha miattam csak 1 emberrel is többet ragad magával ez az életstílus, már megérte minden egyes percet, amit belefektettem.

Miért ajánlanád a BJJ-t vagy a kempót? 

Önvédelemre és önbizalom növelésre is tökéletes, úgy a BJJ, mint a kempo. Nagy gimnasztikai alapot igényel, amitől a gyerek megtanulja kezelni és irányítani a saját testét. Valljuk be sok felnőttnek gondot okoz a jobb kezét és bal lábát egyszerre használni. Minél jobb technikával rendelkezünk, annál kevesebb erőkifejtést igényel egy adott mozdulatsor kivitelezése. A gyerekek még nagyon hajlékonyak, az ő mozgáskultúrájuk még széles skálájú, ezt az adottságot akarjuk megőrizni és tovább fejleszteni.