A koronavírus ellenére is rengeteg kilométerrel zárták a 2021-es évet a bősi futók

By
Updated: január 6, 2022

A koronavírus minden sporteseményt nagyban befolyásolt 2021-ben, így volt ez a futással is. Ezért a Bősi Futóklub több változást is eszközölt az elmúlt évben, ennek ellenére továbbra is rótták a kilométereket. A futóklub elmúlt évét a klub elnöke, Király Mátyás értékelte. 

„Januárban még nem ígérkezett mozgalmasnak ez az év, ezért saját kihívásokat kezdtünk létrehozni. Mi azért bíztunk benne, hogy jobbra fordul a helyzet és abban a tudatban folytattuk a futás iránti szenvedélyünket, hogy ez csakis jót tesz. Az egyes kihívások egész hónapon keresztül tartottak és a klubunkból bárki részt vehetett benne. Ezzel érdekesebbé tettük az edzéseinket és egyben új célokat határoztunk meg és törekedtünk feléjük.
A tavasz kezdetétől egészen nyárig zajlottak ezek a belső versengések, melyek során mindannyian felmértük önmagunkat is és egymást is. Ezek a kihívások különfélék voltak. Valamelyik során egy 12 perces futás alatt kellett a lehető leghosszabb távot lefutni, míg egy másiknál meg kellett határozni, hogy mennyi kilométert fogsz futni egy hónap alatt és véghez is kellett vinni. Ezeken kívül még sok egyéb, néha furcsa próbatételt találtunk ki és teljesítgettünk.
A nyár beköszöntével megkezdődött a versenyszezon. Újra lehetett versenyeket szervezni, aminek, mint minden futó, mi is nagyon örültünk. Ez már önmagában újult erőt adott és új motivációt jelentett. Bejártuk a környéken rendezett versenyeket.
Többek közt voltunk: Nemesócsán, Pereden, Csallóköznádasdon, Pozsonyban, Megyeren, Csicsón, Dunaszerdahelyen. A korábbi években megszokott hangulatban teltek el ezek a versenyek. Sok régi ismerőssel találkoztunk újra és futottunk együtt megint.
Augusztus elején egy privát versenyt szerveztünk KiesNyár néven. Minden klubtag meghívást kapott, végül 21-en gyűltünk össze. A verseny 2 távon zajlott: rövid és hosszú. A rövid távon 1,5 kilométeres köröket kellett futni, míg a hosszún 2 kilométereseket. A csavar az volt benne, hogy minden kör befejezésekor az utolsó helyen befutó kiesik. Így a végén csak 1 maradhatott. Jó hangulatot teremtettünk és baráti párviadalként kezeltük ezt a megmérettetést.
Augusztus másik felében következett az általunk rendezett futás, ami idén új stílusban, új helyszínen és új néven volt megszervezve. A 7. Bősi Futófesztivál nem a versenyről szólt, a parkban volt lebonyolítva és 7:00 és 19:00 között bármikor lehetett jönni és futni. Minden résztvevő annyit futhatott, amennyit akart, tudott vagy szeretett volna. A sok újdonság ellenére vagy épp ennek köszönhetően szép létszámmal jöttek el hozzánk. A gyerekeket és felnőtteket is beleszámítva, több mint 230 résztvevő futott vagy gyalogolt. A futást élményekkel telve és egy szép éremmel fejezte be mindenki, aki ott volt.
Ősszel sem tétlenkedtünk, hiszen az edzéseket a rosszabb idő közeledtével sem szabad elhanyagolni. Októberben jött el a legnagyobb megmérettetéseink ideje.
Október első hétvégéjén a XV. Ultrabalatonon álltunk rajthoz. Ez egy váltófutás volt, amely során a Balatont kellett megkerülni egy 216 kilométeres kör lefutásával. Úgy zajlott, hogy közülünk valaki mindig futott és a többiek autóval előre meghatározott ponton várták be és váltották le. Ekkor a másik futó indult és ez így ment újra és újra. A rajt és a cél helyszíne Balatonfüred volt. Két csapatot alkottunk, egy 3 főset és egy 7 főset, mindenki sikeresen teljesítette a rábízott kilométereket és nagyszerű időeredménnyel végeztünk.
Egy héttel később a Spar Budapest Maraton Fesztiválon páros maratonváltó számban indultunk. Budapestet futva csodálhattuk meg, miközben a színvonalas futóverseny minden részét kiélveztük.
Szintén október során voltunk: BUFF elnevezésű 6 órás futáson Balatonfürededen, az Ősz búcsúztató futáson Tatán és a Fussunk vissza a jövőbe! futáson Felsőszeliben. Az utóbbi nem egy közönséges futóversenyt jelentett. Az esemény apropója az óra visszaállítás és ezt kihasználva hajnalban 2 órakor rajtolva 10 kilométeres távot futottunk le és mégis 2 óra 1 perckor végeztünk. Ez náluk már hagyománynak számít, hiszen már 6. alkalommal rendezték meg.
Novemberben újabb saját ihletésű belső viadalt tartottunk, a Túlélő Futamot. Itt ismét klubon belül versengtünk, de ez alkalommal, nem egymással, hanem az idővel folyt a versenyfutás. A verseny 21 hullámból állt, minden hullám egy futó és egy rövid pihenőszakaszt jelentett. A futószakasz alatt egy meghatározott 1 kilométeres kört kellett megtenni. Az első hullám 7 perc futást utána 30 másodperc pihenőt foglalt magában. Utána minden egyes hullámban egyre kevesebb idő állt rendelkezésre ugyanakkora táv megtételére. Akinek nem sikerült idejében beérnie, az kiesett. Ez a csapatépítésről és az együtt eltöltött időről szólt, miközben mégis egyfajta kihívást nyújtott a részünkre.
A nehézsége úgy volt kialakítva, hogy senki se tudja teljesíteni mind a 21 hullámot, ezért klasszikus értelemben győztese nem is lett az eseménynek, de mindenki jól érezte magát a hűvös időjárás ellenére is. Ezeket a kihívásokat leginkább Képesi Attilának köszönhetjük , ugyanis az ötlet és a megszervezés is az ő érdeme. Köszönöm nektek , hogy ilyen jó összetartó csapat vagyunk. A tél beköszöntével sem fog alábbhagyni a futókedvünk. Tatabányán és Győrben is szép eredményekkel tért haza a csapat. Kitartunk és rendíthetetlenül készülünk tovább a jövő évre. Bár még nem tudjuk milyen versenyeket és milyen kihívásokat is tartogat számunkra a 2022-es év, de abban biztosak lehetünk, hogy a számunkra nincs lehetetlen, mert mi vagyunk a Bősi Futóklub.“ – értékelte a klub 2021-es évét Király Mátyás, a klub elnöke.

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.