Világi Oszkár: 40 százalékkal csökkent a játékosok fizetése

By
Updated: apríl 14, 2020

A járvány okozta válság miatt az UEFA-nak kell megértenie, hogy nem folytatható így tovább a futballüzlet: a várható klubcsődökre a nemzeti bajnokságoknál erősebb regionális ligák jelenthetnek megoldást, vissza kell szorítani a játékosügynöki jutalékokat, szabályozni a játékosfizetéseket és nevelési díjakat – nyilatkozta a Reggeli Start mai adásában Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa.

Mikor volt utoljára a DAC stadionban?

Szombaton voltam legutóbb a stadionban, ugyanis van ott egy felszentelt kápolna, ott voltam imádkozni. Utána kimentem a nézőtérre és a pályára is. Nagyon szomorú érzés volt. Csak magam voltam ott, ahol korábban több ezren szoktak lenni. Depressziós volt.

Az Ön esetében működik otthonról a munka? A home office?

Igen, egy irodában ülök reggel 9 órától 5 óráig. A technika megengedi, hogy gyűléseket tudjunk úgy szervezni, hogy nem ülünk egymás mellett. Egy napi szintű irányítási modell alapján működünk.

Milyen helyzetben lehet a szlovák futball a szlovák bajnokságban? 

A szlovák futball azért van nehéz helyzetben, mert nincs jövedelmünk. Nincsenek mérkőzések, jegyeladások és játékos eladások. Nyáron nem biztos, hogy nagy transzferek fognak létrejönni. Amiből a szlovák futball élt, az a tulajdonosi szponzoráció. A tulajdonosi támogatások attól függnek, hogy a tulajdonosnak milyen lehetősége van. Sok tulajdonos komoly válságban van, és ő sem fog tudni segíteni. A szlovák futball egy óriási válság előtt van. Júliusban probléma lesz, hogy a csapatok fogják-e tudni teljesíteni az indulási feltételeket. Meglehet, hogy nem lesz 12 csapat, amely teljesítheti a feltételeket.

Mi a véleménye, mi legyen a szlovák bajnoksággal?

Az UEFA-nak kell kimondani, hogy mit szeretne. A szlovák bajnokság számára az lenne a legjobb, ha hagynák azt az eredményt, ami most van. A kupát le le kellene játszani a nyáron. Júliusban, ha van lehetőség, elindítani egy új bajnokságot. Mivel nincsenek jövedelmeink, se a tévés közvetítések és a szponzorációk nincsenek kötve a bajnoki idényekhez.

Milyen veszteségekkel számol? Erős a merchandising a DAC-nál, nincsenek mérkőzések, nincsenek bevételek. Milyen megszorítások várhatóak? 

A bevételeink 30 százaléka volt ezekből a forrásokból. A játékosokkal tárgyaltunk, 40 százalékkal csökkentettük a bérezést. A klub alkalmazottaink bérét is csökkentettük, otthonról látják el a feladatokat. Van egy költségvetésünk, amely nem csökken, a bevételünk viszont nulla. Nehéz helyzetben vagyunk, az új bajnokság remélhetőleg meghozza a változást. A DAC-nak lételeme a nézők előtti futball. Azért nem szorgalmazom, hogy befejezzük ezt a bajnokságot, mert üres lelátók előtt kellene játszani. A mi taktikánk az volt, hogy fiatal játékosokkal fogunk játszani, ehhez alapítjuk a csapat gerincét. Az akadémiát is szeretnénk tovább működtetni.

A továbbiakban Világi Oszkár nyilatkozott arról, milyen változásokra van szükség az európai futballban, továbbá elmondta, a DAC közösségi ereje miatt szerveztek közös kárpát-medencei szurkolói éneklést, mert az összetartozás most különösen fontos érték lett.

A teljes interjú a Digi Sport honlapján található.