Világi: A klub fejlődése érdekében szükség van ilyen döntésekre!

By
Updated: január 7, 2020

Három nappal újév után nagy meglepetésre vezetőedzőt cserélt a DAC, a sárga-kékek menesztették Peter Hyballát. A döntésről Világi Oszkár tulajdonos a Sport napilapnak nyilatkozott.

Peter Hyballa távozása sokak számára meglepetés volt. Miért döntött a váltás mellett?

Figyelembe vettem, hogy Peter Hyballa szerződése május 31-én lejár. Az utóbbi időszakban problémát okozott, hogy új edző érkezett az új idény előtt. Az európai kupákra való felkészülés mindig nehéz volt. Az új edző nem ismerte a játékosokat, nem tudott velük teljes értékben dolgozni. Most tudtam, hogy valószínűleg nem kerül szerződés hosszabbításra Peter Hyballával, ezért döntöttem így már a télen. Tisztában vagyok vele, hogy sikerek vannak mögöttünk és a dobogón állunk, ezért nehéz döntés volt. Viszont azért, hogy a klub fejlődjön, szükség van ilyen döntésekre, nekem pedig ez a legfontosabb. Remélem, hogy az új edző folytatni fogja a megkezdett munkát, és még hozzá tesz. Olyan csapat vagyunk, amelynek a fiatalokkal kell dolgoznia. Ebben találtam hiányosságokat Peter Hyballánál.

Hosszabb ideje készült erre a döntésre?

Igen, már érett bennem pár hónapja.

Milyen további indoka volt, hogy Hyballa már most távozott?

Vannak dolgok, amiket az ember megérez. Ugyanez igaz az emberi kapcsolatokra is. Néha van olyan érzésünk, hogy valami megváltozott köztünk. Ha még további öt hónapig dolgoznánk együtt, talán már több sikert nem hozott volna. Az elmúlt években több olyan döntést is hoztam, amelyek a közvélemény számára nem voltak népszerűek, viszont a végén mindig helyesnek bizonyultak. László Csabát is mindenki itt akarta tartani, de jött Marco Rossi és az emberek megértették, hogy ez helyes volt. Mint tulajdonos, a maximumot kell megtennem azért, hogy sikeresek legyünk. Nálam mindig a klub volt az első helyen.

Milyen volt a Peter Hyballával közösen eltöltött 18 hónap? 

Megváltoztatta a játékstílusunkat. Megtanította a játékosokat német módra küzdeni, magasan letámadni. Úgy gondolom, ez kiváló lépés volt. Egy olyan ember, akinek nagy érzéke van a játékosokra. Kommunikatív egy különleges humorérzékkel, ami szintén fontos. Tudom, hogy egy jó embertől és jó edzőtől köszöntünk el, de néhány döntés mögött nem kell személyes kapcsolatokat keresni. Lehet, ez Peter Hyballa számára is jó döntés volt, aki most biztos érdekes ajánlatokat fog kapni.

Megtörtént már valamikor, hogy egymás hajába ugrottak Peter Hyballával?

Soha! Alapelvem, hogy sosem beszélek bele az edző munkájába és a felállításba. Az én feladatom, hogy a klub gazdaságilag működjön. Hyballával nem mindig jöttünk ki, de továbbra is kiváló a kapcsolatunk. Ez nem a személyes konfliktusról szól. Viszont meg vagyok győződve, hogy ezt a döntést meg kellett hoznunk ahhoz, hogy Európában sikeresek legyünk. És ez a célunk.

Milyenek lesznek az új edző feladatai?

Még komolyabb munka az ifjúsággal. Azt akarjuk, hogy az A-csapat szorosabban dolgozzon együtt az U19-es csapattal és a somorjai farmmal. Célunk, hogy legalább egy játékost az akadémiáról beépítsünk az első csapatba. Ebből a szempontból az edzőknek és a játékosoknak is szorosan együtt kell dolgozni.

Mit mondhat az új vezetőedzőről?

Mint edző, öt évig dolgozott a Benfica Liszabon struktúrájában. Már korábban a kiválasztásunkban volt, akkor megegyeztünk Peter Hyballával. Egy olyan edző, aki a fiatalokkal akar dolgozni. Kissé más stílust alkalmaz, mint Peter Hyballa, de támadófutballt akar produkálni. Továbbá egy olyan ember, aki mögött komoly játékos karrier húzódik, a fiatal játékosaink számára nagy példakép lehet.