Vélemény: Ebben az idényben is nagyot alkothat a DAC!

By
Updated: august 6, 2018

Izgalmas, eseménydús futballhónapon vagyunk túl, két fronton is figyelhettük a DAC szereplését.

A sárga-kékek 25 év után léptek ki ismét a nemzetközi porondra. Az Európa ligában az 1. selejtezőkörben egy fantasztikus teljesítménnyel idegenben búcsúztatták a grúz Dinamo Tbiliszi gárdáját. A 2. fordulóban a fehérorosz Dinamo Minszk már nagyobb falatnak bizonyult, végül kettős győzelemmel a Minszk jutott a 3. fordulóba.

Elmondhatom, és szerintem nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel, hogy a DAC nem vallott szégyent a nemzetközi porondon. Ha azt vesszük, hogy az egész sorozat, a szervezés, az utazás, a mérkőzésekre való felkészülés mindenki számára új volt. A klubvezetők, edzők, játékosok, mindenki tanult és tapasztalatot szerzett. Sok komolyabb nevű és gazdagabb költségvetésű csapat vérzett el az első fordulóban, a „zöldfülű“ DAC viszont a maximumot nújtotta.

Ennek ellenére Grúziában eufórikus hangulatban sikerült kiharcolni a továbbjutást. Együtt örült játékos, szurkoló, újságíró, ezzel pedig egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk. Saját szemünkkel láthattuk, a nemzetközi porond már más szintet képvisel, itt már az apró hibákat is megbüntetik. Ezek a hibák viszont a jövőre nézve pozitívan hathatnak a játékosokra, hiszen mindenki tanult belőlük.

Az Európa liga szereplés után félve vártuk a bajnokság kezdetét, ugyanis azok a csapatok, amelyek a nemzetközi porondon szerepelnek, a saját ligájukban már gyengélkednek. Ennek ellenére hatalmas meglepetés, vagy talán nem is annyira, hogy a DAC három forduló után három győzelemmel a Slovannal holtversenyben vezeti a Fortuna liga táblázatát. Az eredményen kívül a csapat játéka is rengeteg pozitívummal is szolgál.

Az első fordulóban Zólyombrézóban a 94. percben jött a győztes találat, majd egy nagymihályi 4:1 után a Nyitra ellen egy elképesztő fordítást láthattunk a sárga-kékektől. Kevesen gondolták volna, hogy 2:0-s nyitrai vezetésnél még szóhoz juthat a DAC, de nem csak, hogy szóhoz jutott, diktálta a tempót és sorra alakította ki helyzeteit. Újabb kellemes meglepetést nyújtott a látvány, hogy a játékosok még a 90. perc környékén sem fáradtak el, míg ellenfeleiken már érezhető volt a lassúság. Nem hiába sikerült már több alkalommal is az utolsó percekben eldöntetni a fontos találkozókat, ez a csapat erős lelki erejét is mutatja. Kialakulóban van egy olyan támadó, mint 2008-ban Leonard Kweuke volt, csak őt most Vakoun Issouf Bayonak hívják. A középpályára nem lehet panasz, a védelem pedig tudja, hol kell javulnia. Ez pedig ha a fantasztikus szurkolótáborral párosul, leírni sem lehet, mi válhat belőle.

Amit Marco Rossi a játékosok fejébe vert, azt még most is látni: a győzni akarást! Peter Hyballa is remekül motiválja a csapatot, a játékosok gyakori cseréjével pedig többen is lehetőséget kaptak, és nem okoztak csalódást. Az Európa liga egy más szint, viszont ismét itt a szlovák bajnokság, amely remekül felkészítheti a fiatal csapatot a következő nemzetközi megmérettetésre.

A júliusi Európa ligás hónap csillagos egyesre sikeredett, reméljük, az év és az idény további részében hasonlóan fantasztikus pillanatokat élhetünk át. Úgy néz ki, ebben az idényben is nagyot alkothat a DAC!