Szakmai bemutatót tartott és szurkolói kérdésekre válaszolt a DAC vezetőedzője

By
Updated: september 14, 2018

Szurkolói beszélgetést tartott a DAC futballklub, amely ezúttal Peter Hyballa vezetőedzőt hívta vendégül. A tréner nem is maradt adós a kiváló bemutatóval.

Nem akárhogy kezdett a szurkolók előtt a sárga-kékek vezetőedzője, Hajrá! Kiáltással buzdította a jelenlévőket, akik a DAC kiáltással válaszoltak. Hyballa egy prezentációval nyitott, melyben bemutatta a stáb munkáját és filozófiáját.

„Munkánk lényege, hogy minden apróságra odafigyeljünk. Az edzések kétfajta módon zajlanak: csoportos és individuális módon. Amit legtöbbet gyakorolunk, az előre irányuló mélységi megindulásokat. Ha megvan a játékos megfelelő gyorsasága, el tud menni és be tudja passzolni a társnak. Ezt nagyon sokat gyakoroljuk. Cél, hogy mindig legalább hárman legyenek a tizenhatosban. Nagyon sok elemzést végzünk.  A munkánk három fontos részből áll. Az elemzés, például a Szered elleni mérkőzést elemeztük, majd ezt átvisszük a pályára, a végén pedig implementáljuk azt, amit elemeztünk. A munkafolyamat során először a felkészülés zajlik, majd a mérkőzés és ezt elemezzük. Az elemzés végén prezentáljuk a munkánkat. A legjobb prezentáció a pályán zajlik.

Fontos, hogy saját magunkat elemezzük. Hetente 4-5 alkalommal együtt edz a csapat, de fontos az individuális edzés is. Amikor Bayo vagy Pačinda tör kapura, senki sem tud nekik segíteni, egyedül kell megoldaniuk a helyzetet. Ezért fontos, hogy a stábban csoportban dolgozzunk. Laura Stosno-Krohn a fitnesz edző, az ő feladata, hogy például Kalmár gyorsabb legyen. Maik Drzensla elemzi a játékosokat, individuálisan beszél velük. Remco ten Hoopenaz ellenfeleket figyeli, majd bemutatja, hogy mit kell játszani ellenük. Admir Kozlić a legtöbbet foglalkozik a pályán a játékosokkal, a pontrúgásokért felelős. Martin Raška a kapusokkal gyakorol. Én pedig egy felső nézéssel felügyelem a segítőket. Mindenkinek megvan a saját fontos feladata. Mindig focit akarunk játszani, fokozatosan építeni a támadást, nem felrugdalni a labdát. A cél, hogy mindig helyzeteket dolgozzunk ki.

Eddig arról beszéltünk, amikor nálunk a labda, de az elveszítés után azonnal visszaakarjuk szerezni. A cél, hogy ellenletámadással azonnal megszerezzük a labdát. Ha ez sikerül, akkor ki kell használni az ellenfél szervezetlenségét, 7-8 másodpercen belül befejezni az akciót.

Minden mérkőzésre készítünk tervet, meccs tervet, ezt a játékosok két órával a találkozó előtt kapják meg. A játékosok több elemzést is láthatnak.

A letámadás nem azt jelenti, hogy nekimegyünk a játékosoknak, hanem a labdára megyünk. Davis, vagy Vida Máté szintén nem játszott Nyitrán, ma már igen. Mindenkinek ugyanolyan esélye van bekerülnie a csapatba. Nagyon fiatal a csapat, szeretünk velük dolgozni, az utolsó verejtékig mindenki keményen edz.” – zárta mondandóját Peter Hyaballa vezetőedző. Ezután szurkolói kérdésekre került sor.

Szurkolói kérdések:

Tapasztalatok és vélemény a szlovák játékvezetőkről:

Hét mérkőzést abszolváltam a ligában, ennyi a tapasztalatom a bajnoksággal. Eddig jó viszonyban voltunk a bírókkal. Sosem beszélek a bírókról, nem foglalkozom ezzel a témákkal. A saját csapatunkkal foglalkozunk, őket tudjuk befolyásolni. A sajtótájékoztatókon sem szoktam a bírókkal foglalkozni. Ahogy a csatár, a bíró is kifoghat rossz napot.

Davis, Záhumenský: A baloldali védők helyzete:

Az első 3 hét nagyon nehéz volt a játékosok számára, teljesen új stílusban kezdtünk edzeni. Ez a letámadós stílus nagyon megterhelő, mindenkinek jó fizikai állapotban kell lennie. Akik a mérkőzéseken a legtöbbet futják, a középpályások. Herc, Vida Máté, Koštrna. Davis nem játszott az elején, mert nem volt fizikailag jó állapotban, hiányzott a kondíciója. Dolgoztunk vele, és már játszik.

Kapcsolat a válogatott szövetségi kapitányokkal:

Ebben a pillanatban Adrián Guľával van kapcsolatom. Nem nagyon volt időm még ezzel a témával foglalkozni. Természetesen Marco Rossival is kapcsolatban vagyok, és Michal Borisszal, a magyar U21-es válogatott edzőjével. Ez a következő lépés, minden szövetségi kapitánnyal beszélni. Hamarosan lesz edzői konferencia Nyitrán, szorosabb kapcsolatot tudok kialakítani a szlovákiai edzőkkel. Šatka Ukrajna ellen nem játszott rosszul, jobbhátvéd poszton lépett pályára. Ami jó, hogy úgy döntött, itt marad. Volt lehetősége távozni, de a klubot és a szurkolókat választotta. Mi mindent megteszünk azért, hogy segítsük neki.

A szigorúságról, illetve a baráti kapcsolatról a játékosokkal:  

Normál edzőnek tartom magam. Amit hoz az adott szituáció, tudok kemény, de haver is lenni. A zsolnai meccs után mérgesek voltunk, mert nem nyertünk. Egy jó edzőnek mindig tudni kell viselkedni, megoldani az adott szituációt a játékosokkal.

Blackman helyzete:

Blackman a következő hónapban kezdheti el az edzéseket, 4-6 hét múlva edzhet a csapattal és a legjobb kondícióba csak jövőre kerülhet. Három jó balhátvédünk van. Azért kapott Šimčák előnyt, mert támogatja a támadásokat. Davis nem volt formában. Változtattunk a játékrendszeren, négy védővel játszunk.

B csapat nélkül a játékosok kondícióban tartása:

Ebben a pillanatban ez a sok edzések segítségével. Az az elképzelés, hogy edzőmérkőzéseket fogunk játszani a cserepadosokkal és az U19-es játékosokkal. Ezeket fogjuk kombinálni. Utána kupameccs, bajnoki következik és ez fog váltakozni.

Külön készülés a Slovan játéoksaira:

A Slovanra is külön felkészülünk, az alap elképzelés ugyan az, az ellenletámadást fogjuk erőltetni. De a Slovanra is van egy külön tervünk, reagálni fogunk rájuk. Tiszteljük az ellenfelet, de nem szabad félni tőlük. Nyerhetünk Pozsonyban, de fontos lesz a szurkolók segítsége. A Slovan is biztosan elemezte a csapatunkat, ők is respektálják az erős oldalainkat.

Sok gól a rögzített helyzetekből:

Ez mindig egy nehéz téma. Az elején emberfogással kezdtünk, majd a terület fogásra álltunk rá. Nem is kaptunk gólt az utolsó két mérkőzésen. Šatka és Huk nem a legmagasabb játékosok.

Csatárposzt, Bilenkyi és Bayo helyzete:

Ami Bielinkyt illeti, az első héten jól játszott, majd a 2-3. héten nehéz volt átállnia a játékstílusunkra, eláradt. Ez a helyzet Bednárral is. De nagy a konkurencia, ott van Bayo, Pačinda, Divković. Bayonál látni, hogy az ifjúsági korosztályoknál nem nagyon foglalkoztak vele. A fejjátékban top, a jobblábas játéka is rendben van, de a bal lába nem. Még sokat kell vele dolgozni.

A Slovan és a Nagyszombat elleni mérkőzések fontosságáról.

Az egész stábbal még újak vagyunk, de a játékosokon és a klubnál dolgozókon látjuk, hogy a Slovan és a Nagyszombat más, mint a többi csapat. A célom, hogy a játékosok minden mérkőzésre motiváltan menjenek, mert egy Szenyice elleni győzelemért is három pontot adnak. A Slovan elleni mérkőzés külön motivációt ad. A nagy motiváció sem ó, mert akár öt piros lappal is végezhetünk.